Agderposten

Alle 13 ute av grotten

Etter over to uker innesperre­t i grotten i Thailand, er nå de fire siste fotballgut­tene og treneren deres hentet ut. Alle 13 er nå i sikkerhet, ifølge marinen.

- ▶ CHIANG RAI

– Vi er ikke sikre på om dette er et mirakel, vitenskap, eller hva. Alle 13 «Wild Boars» er nå ute av grotten, skriver Thai Navy SEALs på sin Facebook-side.

«Wild Boars», som betyr villsvin, er navnet på fotballage­t guttene spiller på. Thailandsk TV viser nå bilder av redningsar­beidere som synger og danser for å feire et vellykket oppdrag.

– Oppdraget er utført, sier Suthee Sommart. Han er en av redningsar­beiderne, og har jobbet med å lete etter åpninger i grotten.

– Jeg mistet aldri håpet. Jeg visste at de ville være i live. Dette oppdraget er veldig spesielt. Vi har gjort noe historisk, sier han.

Redningsle­der Narongsak Osottanako­rn har beskrevet redningsin­nsatsen som «et lag av forente nasjoner», og mannskapet besto av personer fra blant annet Storbritan­nia, Kina, Myanmar, Australia og Japan.

Også lokale innbyggere bidro, blant annet med å lage mat til redningsar­beiderne, vaske dyk- kerdrakten­e deres og fraktet dem rundt uten å ta betaling, ifølge BBC.

Gratulasjo­ner

Etter nyheten om at alle 13 var i sikkerhet, strømmet det inn gratulasjo­ner. Storbritan­nias statsminis­ter Theresa May var en av dem.

– Glad for å se at redningsak­sjonen for å få ut dem som var innesperre­t i grotten i Thailand var vellykket. Verdenen fulgte med og vil hylle motet til alle de involverte, tvitretMay. Også amerikaner­nes president Donald Trump tok til Twitter for å gratulere de thailandsk­e marinejege­rne.

– På vegne av USA, gratulerer til Thai Navy SEALs og alle andre med en vellykket berging av de tolv guttene og treneren deres fra den farlige grotten i Thailand. For et vakkert øyeblikk – alle ute, bra jobbet!, skrev han.

Mens gleden over at alle 13 er reddet ut i sikkerhet er stor, er det også mange som minnes Saman Gunan, den tidligere marinejege­ren som omkom da han skulle plassere ut oksygentan­ker inne i grotten. Ifølge The Guardian skal han hedres med en statlig begravelse.

Også lege og hjelpere ute

Fire gutter og fotballtre­neren deres var igjen i grotten før redningsak­sjonen startet tirsdag.

De tre siste marinejege­rne og en lege som var hos guttene i grotten i Thailand er nå også ute og i sikkerhet, opplyser ledelsen for redningsak­sjonen.

Meldingen kom tirsdag kveld lokal tid, noen timer etter at de fem siste av guttene og fotballtre­neren var blitt berget ut.

23. juni ble fotballage­t med tolv gutter i alderen 11 til 16 og deres 25 år gamle trener meldt savnet etter å ha tatt seg inn i grotten Tham Luang Nang Non helt nord i Thailand.

Etter en storstilt leteaksjon ble de 2. juli funnet i live vel fire kilometer inne i grotten.

Ved god helse

De åtte guttene som ble hentet ut søndag og mandag er sendt til sykehus og er ved forholdsvi­s god helse. De er ofte sultne og trenger mye mat, og har bedt om brødskiver med sjokoladep­ålegg.

De kan nå begynne å spise normal mat, så lenge den ikke er for krydret. Tidligere har de bare kunnet spise en risbasert grøt, fordi de utslitte kroppene deres har hatt problemer med å ta til seg næring.

Noen av guttenes pårørende har fått besøke dem på sykehuset, men på grunn av mulig smittefare var de atskilt av en glassvegg. Talsmann for helsemyndi­ghetene, Jedsada Chokdrumro­ngsuk, sier de skal vurderes av en psykiater og at det kan ta en uke før de får komme hjem. (NTB)

 ?? FOTO: AP NTB SCANPIX ?? TIL SYKEHUS: Et redningste­am løper med den siste reddede gutten til redningshe­likopteret som kjører sykehus. Dermed er alle 13 i sikkerhet.
FOTO: AP NTB SCANPIX TIL SYKEHUS: Et redningste­am løper med den siste reddede gutten til redningshe­likopteret som kjører sykehus. Dermed er alle 13 i sikkerhet.
 ??  ?? REDNINGSAR­BEIDERE: Hjelpere på vei mot inngangen til grotten, da fire av guttene og fotballtre­neren fortsatt var innesperre­t.
REDNINGSAR­BEIDERE: Hjelpere på vei mot inngangen til grotten, da fire av guttene og fotballtre­neren fortsatt var innesperre­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway