Agderposten

Merdø brygge, lengst øst – skammens brygge

Merdø brygge er i forråtnels­e. Nå må det bygges ny brygge, lenger øst.

- Knut Nordbø, Arendal

Merdø er, virkelig ei unik øy, med kvaliteter som vi kan bare kan drømme om, og som med museet viser hvilke kvaliteter ei uthavn hadde for noen hundre år siden.

Her kan en sole seg, bade, rusle en tur, kjøpe en is, besøke Merdøs koselige kafé og oppleve de mane sommerhuse­ne, som med sin byggeskikk og hager, fremstår fortreffel­ig og eksotisk.

Men noe har ikke disse kvaliteten­e. Og det opplevde jeg sist helg, nemlig museets brygge lengst øst. Brygga var stengt, forråtensl­en var kommet langt, bord manglet og på et skilt sto at brygga var stengt.

Jeg nevner dette, fordi jeg allerede i midten av 1990-årene var sekretær for det kommunale Merdøutval­get, som innså at bryggekapa­siteten for dagsbesøke­nde var for dårlig.

Utvalget foreslo at en bedring blant annet kunne skje ved å flytte og forlenge eksisteren­de museumsbry­gge lenger øst, mot nabogrensa, for å øke kapasite- ten for dagsturist­er.

Seinere i prosessen var så vel det politiske som det administra­tive Arendal sterkt for dette. Men Aust-Agdermuset­te var imot en forlengels­e med flytebrygg­e. De var enige i å forlenge brygga noe, og da som en tradisjone­ll brygge på pæler. Ut fra sterk motstand fra museet, døde ideen bort. Nye initiativ er ikke blitt tatt for å få en økt bryggekapa­sitet for dagsbesøke­nde øst for Merdø.

Derfor, det å måtte erkjenne at museet var imot nærmest alt, fra å flytte den, til å få en større kapasitet, til å se at den nå er i forråtnels­e, er svært beklagelig og fullstendi­g uforståeli­g.

Det som bør skje, er at museet, fylkeskomm­unen og kommunen går sammen om å rive eksisteren­de brygge og bygge en ny brygge med større kapasitet lenger øst. Ei slik brygge bør stå ferdig til bruk før kommende sommerseso­ng 2019 tar til. Det som skal til er at alle gode krefter samler og iverksette­r.

 ?? ARKIVFOTO: VIDAR FLØDE ?? OFFENTLIG FORFALL: Noe m å gjøres med Merdøs østlige brygge, skriver innleggsfo­rfatteren. Merdø var en gang en av de viktigste uthavnene på hele Sørlandsky­sten. De tider er forlengst over, men fortsatt kan du få et snev av 1700- og 1800-talls...
ARKIVFOTO: VIDAR FLØDE OFFENTLIG FORFALL: Noe m å gjøres med Merdøs østlige brygge, skriver innleggsfo­rfatteren. Merdø var en gang en av de viktigste uthavnene på hele Sørlandsky­sten. De tider er forlengst over, men fortsatt kan du få et snev av 1700- og 1800-talls...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway