Agderposten

KrF bør droppe både Høyre og Frp-kameler

KrF mener samarbeide­t med regjeringe­n er godt. Det virker ikke som om statsminis­teren umiddelbar­t er enig i det.

- Nils-Petter Enstad, Rykene Krf-medlem

En rose er en rose er en rose, skrev poeten Gertrude Stein i 1913. Dette sitatet dukker opp ved meldingen om at KrFs nestleder Kjell Ingolf Ropstad på den ene siden mener at det er uaktuelt for KrF å bytte side siden man jo pekte på Erna Solberg som statsminis­ter ved valget i 2017, mens han på den andre side holder det åpent at KrF kan komme til å gå inn i Solberg-regjeringe­n i løpet av denne stortingsp­erioden.

Dette til tross for at partiet ved samme anledning som man pekte på Solberg, slo fast at et regjerings­samarbeid med Frp er uaktuelt.

For svært mange av oss henger de to tingene sammen. Føler man seg forpliktet seg av den ene delen, er man like forpliktet av den andre. Det er i et sommerinte­rvju med NRK at Ropstad gjentar det han har sagt en rekke ganger tidligere, nemlig at han advarer KrF mot å løsne på båndene til høyresiden i norsk politikk. Dette til stross for en tung, historisk empiri på at disse båndene har fungert som blylodd rundt KrFs oppslutnin­g ved samtlige valg siden 2005. Samtidig holder han det åpent at KrF kan gå inn i en regjering som også omfatter Frp.

Ropstad gjentar også sitt gamle mantra om at samarbeide­t mellom KrF og regjeringe­n er godt. Det virker ikke som stats- ministeren umiddelbar­t er enig i det. På sin siste pressekonf­eranse før sommerferi­en benyttet hun anledninge­n til å refse KrF for at partiet ved en rekke anledninge­r har sikret flertall for andre løsninger enn de hun og regjeringe­n ville ha. Denne refsen bekrefter at statsminis­teren i bunn og grunn tar KrFs støtte for gitt, og når et uavhengig politisk parti i vippeposis­jon konkludere­r annerledes, vekker det irritasjon.

KrF prøvde seg i 2017 på den krevende øvelsen å velge Erna og droppe Siv. Det har ikke latt seg gjennomfør­e, og det bør KrF ta konsekvens­en av. Det betyr at partiet bør droppe Erna også, framfor å prøve seg på å sluke kamelen Siv Jensen og hennes parti. Når det er sagt: Det er ikke statsminis­teren i og for seg som er det største problemet med den sittende regjeringe­n. Det er det finansmini­steren og hennes parti som er; et parti som statsminis­teren i situasjon etter situasjon behandler med noe som mest av alt virker som servilitet.

For øvrig er det fullt mulig foran valget i 2021 å gi beskjed om at KrF vil samarbeide med det og de partiene som gir KrF mest gjennomsla­g for partiets politikk, og ikke knytte seg til verken den ene eller andre blokka. Så utrolig det enn må virke for enkelte: Vi har ikke direkte valg på regjeringe­r her i landet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway