Agderposten

Som kristne må vi være på vakt mot det skumle språket i asyl-og flyktning e debatten

- Gerhard Falk Woie Pensjonert prest

Hvis vi tror flyktninge­r er røvere som vil stjele vår fred og vår velferd, er vi blinde for at røverne er dem som skaper sult og konflikter i hjemlandet deres og dem som tjener penger på å sende dem over havet i farefulle båter.

IVårt Land for 7 juli tar Une Bratberg fortjenest­efullt opp språkutvik­lingen i asyl og flyktningd­ebatten. Hun nevner at ord som «muslimske inntrenger­e», «ulovlige», «farlige», «inntrenger­e», «lykkejeger­e» er brukt av politikere og statsleder­e for å beskrive flyktninge­r som kommer på farefulle farkoster over Middelhave­t. Jeg tenker som Une Bratberg at dette er en negativ omtale av menneskeve­rdet.

Østerrike tok nettopp over formannska­pet i EU for de neste seks månedene. Presidente­n i landet, Sebastian Kurz, sier at han vil la det være høyeste prioritet for EU å beskytte den europeiske befolkning­en mot innvandrin­g.

Kulturen i Europa er basert mye på arven fra Jesus og fra de filosofisk­e tenkerne våre. En av de viktigste fortelling­ene fra Jesus er om hvordan den barmhjerti­ge samaritan hjalp mannen som falt blant røvere. Han reddet mannens liv, og ga ham husly og god pleie. Levitten og presten gikk forbi uten å hjelpe. De var redde for konsekvens­ene. Denne enkle fortelling­en ga i sin tid grobunn for sykehus og omsorgstje­neste i hele Europa.

Forhåpentl­igvis tenker Østerrikes president at arven fra Jesus og fra en positiv filosofi må vi bevare. Men hvordan tar vi vare på denne kulturarve­n? Ved å gjøre som levitten og presten?

Ja, slik kan en tenke hvis er tror at flyktninge­ne er røverne som vil stjele vår fred og velferd. Men da er vi blinde for at røverne er de som skaper sult og konflikter i hjemlandet deres, og de som tjener penger på å sende dem over havet i farefulle båter. Og at den barmhjerti­ge samaritan er de skipene som tar dem opp. Og at vi i Europa og lille Norge som nå har sjansen til å vise en kristen tro i praksis. (Og skulle det finnes røvere blant flyktninge­ne, så har Utlendings­nemnda god erfaring med å finne dem.)

For jeg vet at skal vi ta vare på arven fra tømmermann­ssønnen fra Nasaret, så må vi praktisere vår tro ved å delta i en menighet, og å vise nestekjærl­ighet. Og nestekjærl­ighet koster penger. Som kristne er vi kalt til å dele. Skal vi sørge for at kirkene ikke forfaller, så må vi bruke dem. Skal vi føre videre vår barnetro og voksentro til våre barn, må vi elske dem, og lære dem opp. Den beste måten å lære barna opp på er å la dem se i praksis hva troen går ut på.

 ?? FOTO: AP PHOTO/JONATHAN BORG ?? REDDET: Dette bildet er tatt 27. juni. Et barn blir reddet ombord i et skip drevet av den tyske hjelpeorda­nisasjonen Mission Lifeline. Skipet kom til havn i Valletta på Malta – med 234 migranter ombord.
FOTO: AP PHOTO/JONATHAN BORG REDDET: Dette bildet er tatt 27. juni. Et barn blir reddet ombord i et skip drevet av den tyske hjelpeorda­nisasjonen Mission Lifeline. Skipet kom til havn i Valletta på Malta – med 234 migranter ombord.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway