Agderposten

Historisk priser høye strøm

Prisen på strøm er på et historisk høyt nivå, ifølge SSB. Økningen bidrar i stor grad til å trekke den generelle prisvekste­n oppover.

-

Kostnadene for strøm og nettleie er 30,7 prosent høyere enn i juni 2017, ifølge SSB. I juni steg prisene for elektrisit­et med 9,9 prosent.

«Siden juli 2015, da strømprise­ne var på sitt laveste nivå, har prisen på elektrisit­et inkludert nettleie steget med rundt 90 prosent», heter det på byråets hjemmeside­r.

De økte strømprise­ne utgjør en stor andel av økningen på 2,6 prosent i konsumpris­er det siste året.

Lav vekst i matvarepri­ser Ifølge SSB hadde økningen i konsumpris­indeksen de siste tolv månedene vært på 1,6 prosent om det ikke hadde vært noen oppgang i strømprise­r og nettleie.

Matprisene bare steget med 0,4 prosent i samme periode,

og Virke omtaler prisvekste­n som uvanlig svak.

– Prisøkning­en denne måneden var mindre enn ventet, siden prisutvikl­ingen på mat har vært uvanlig svak over lang tid. Prisen på handlekurv­en er nesten den samme som den var for 2 år siden. Prisvekste­n på mat og drikke de to siste årene sett under ett er på svake 1,2 prosent, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? LITE VANN: Norges strømprodu­senter er avhengige av vann for å produsere strøm. Her et bilde av Djupdal kraftverk i Rollag i Numedal.
FOTO: NTB SCANPIX LITE VANN: Norges strømprodu­senter er avhengige av vann for å produsere strøm. Her et bilde av Djupdal kraftverk i Rollag i Numedal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway