Agderposten

USAS HANDELSKON­FLIKT MED KINA

- – Overdriver Pistol mot hodet Truer med eskalering

Kinesisk eksport til USA vokste med 13,6 prosent, mens importen fra USA økte med 11,8 prosent.

Den totale handelen mellom de to landene steg med 13,1 prosent i første halvår i år, ifølge offisielle kinesiske data.

Kinas overskudd stiger til tross for at Trump har innført ny toll for milliarder av dollar på kinesiske produkter og dermed utløst en handelskri­g.

At overskudde­t likevel stiger, vil uten tvil øke irritasjon­en hos Trump. Han mener Kinas «urettferdi­ge» handelspol­itikk rammer amerikansk­e selskaper og ødelegger amerikansk­e arbeidspla­sser.

I en uttalelse fra Kinas handelsdep­artement torsdag slo kineserne tilbake mot Trumps påstander.

Ubalansen er overdrevet, og problemene Trump peker på kommer som følge av amerikaner­nes egne strukturel­le problemer innenlands, mener Kina.

Landets totale handelsove­rskudd fortsatte å synke i løpet av første halvår i år, og gikk ned med 24,5 prosent fra samme periode i fjor. Ifølge Kinas tollmyndig­heter har landets handelsove­rskudd krympet i åtte kvartaler på rad.

Myndighete­ne i Beijing har bedt kinesiske selskaper se etter ØKT HANDEL:

andre steder å importere varer fra enn USA, og Kinas største kornselska­p har sagt at de håper på å fase ut amerikansk­e soyabønner og heller importere de som produseres i Sør-Amerika og Øst-Europa.

Trump gjentok senest torsdag at han håper den økte tollen mot Kina fører til at kineserne kommer til forhandlin­gsbordet, og at han tror det er mulig å komme fram til en løsning.

Wang Shouwen, Kinas visehandel­sminister og landets representa­nt når WTO ser naermere på den kinesiske handelspol­itikken denne uka, sier imidlertid at dette er uaktuelt nå.

– Vi har allerede hatt samtaler og hadde god framgang, men denne framgangen ble ignorert av den ene parten og den parten dro i gang en handelskri­g, sier Wang.

På spørsmål om hva som skal til for å få Kina til forhandlin­gsbordet, antyder han at Trump må fjerne tollsatsen­e.

– For at noen som helst dialog skal baere frukter, må den ene parten fjerne pistolen de har rettet mot hodet til den andre parten, sier Wang.

– Dessuten må en av partene holde ord. Hvis en side fortsetter å hakke og endre mening hele tiden, vil det ikke vaere noe poeng med samtaler, legger han til.

Foreløpig er det lite som tyder på at Trump har planer om å fjerne «pistolen».

De to landene har så langt kun innført toll på varer tilsvarend­e 34 milliarder dollar mot hverandre, men USA har varslet at de vil innføre 10 prosent toll på kinesiske varer til en verdi av ytterliger­e 200 milliarder dollar.

Kinesiske myndighete­r har kalt trusselen «totalt uakseptabe­l» og lovet å gjengjelde tiltakene fra USA. Samtidig har de understrek­t en rekke ganger at de helst vil unngå handelskri­g.

– Handelskon­flikten kommer definitivt til å ha en negativ effekt på handelen mellom Kina og USA, og kommer også til å ha veldig negativ innvirknin­g på den globale handelen, sier tollmyndig­hetenes talsperson Huang Songping.

(NTB-AFP-DPA)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway