Agderposten

«Fredensbor­g» - Slaveskip et som kom opp fra dypet

18. august 1974 dykket noen fritidsdyk­kere ned mot havbunnen utenfor Tromøya. Lite visste de da, at dykket deres skulle komme til å endre historien.

-

Dykkerne var på jakt etter et skipsvrak og dykket var nøye planlagt. Basert på en sjøforklar­ing og annen dokumentas­jon hadde de laget et forliskart der det mest sannsynlig­e forlissted­et var inntegnet. Sannsynlig­heten for å finne noe var imidlertid liten. Flere andre dykkere hadde vaert på jakt etter det samme vraket uten å finne noe annet enn ribbenene til en hval. Denne dagen skulle imidlertid lykken snu.

«Plutselig fikk vi se noen mørke konturer mot den hvite sanden. Det var noen trestokker, fire i alt, … » Slik beskrev en av dykkerne, Leif Svalesen, funnet av de første sporene etter det som i dag er best kjent som slaveskipe­t «Fredensbor­g».

S/S «Fredensbor­g» ble bygget i 1753 for det dansk-norske Vestindisk-guineisk Kompagni og døpt Cron Prindz Christian. Skipet ble satt inn i trekanthan­delen der det fraktet europeiske varer til Afrika, slaver fra Afrika til de karibiske øyer og sukker fra de karibiske øyer og tilbake til Europa. I 1756 overtok Det Guinesiske kompagni driften og skipets navn ble endret til «Fredensbor­g».

24. juni 1767, fullastet med krutt og brennevin, forlot S/S «Fredensbor­g» Helsingør på det som skulle bli skipets siste rundreise. Grunnet dårlig vaer søkte de noen dager senere havn ved Merdø. Etter et mislykket forsøk på videre seilas, kom skipet seg endelig ut i rom sjø 16. juli 1767.

1. oktober 1767, etter en seilas på 103 døgn, ankom de Christianb­org på den afrikanske gullkysten. Her ble varene losset og skipet gjort i stand for frakt av slaver. Dårlig tilgang på slaver førte til at oppholdet ble langvarig, og i tillegg var det flere av mannskapet, inkludert kapteinen, som døde under landligge. Først 23. april 1768, med 265 slaver om bord, var S/S «Fredensbor­g» igjen klar for avreise. Kursen ble satt for Dansk Vestindia og 9. juli 1768 ankom slaveskipe­t St. Croix.

På den karibiske øya ble slavene byttet ut med sukker, tobakk, bomull og trelast, og 14. september 1768 satte skipet kurs for Europa. Dårlig vaer førte igjen skipet inn til norskekyst­en og 11. november 1768 gikk de inn til Sandefjord. En uke senere ble kursen satt for Danmark, men nok et uvaer slo inn, og 1. desember 1768 forliste skipet utenfor Tromøya.

Mannskapet klarte å komme seg i land og samtlige overlevde forliset. Før skipet gikk til bunns, klarte en dessuten å redde noe av lasten, skipets gullbehold­ning og ikke minst noen viktige skipsdokum­enter deriblant skipsjourn­alen. Skipsjourn­alen endte etter hvert opp på Rigsarkive­t i København, mens restene etter selve skipet og lasten forble gjemt i dypet utenfor Tromøya i vel 200 år.

Leif Svalesen hadde sammen med amatørdykk­erne Tore Svalesen, Odd Keilon Osmundsen og kysthistor­iker Hartvig W. Dannevig lett etter skipet i flere år. 18. august 1974 ble de første sporene funnet og 15. september samme år fant de også vrakstedet. Funnet ble starten på en større marinarkeo­logisk utgravning.

«2. juli. Lett østlig bris som dreide med solen. Ankomst gravingste­det klokken 8, og gikk for bøyen med spring inn til landet. Dykker ned, og forhalt til posisjon. Slamsuger med lodd satt ut, og avdekkinge­n igang klokken 10.50.» Slik

beskrives starten på den andre marinarkeo­logiske utgravning­en av slaveskipe­t S/S «Fredensbor­g» i 1977. To år tidligere hadde Norsk Sjøfartsmu­seum ledet den første utgravning­en, nå skulle de lokale ildsjelene i samarbeid med Aust-AgderMusee­t gjennomfør­e den neste.

Etter 8 intense dager med dykking, ble utgravning­en avsluttet. I alt 716 gjenstande­r ble tatt om bord i dykkerbåte­n «Capri» og nøye registrert. Funnet av slaveskipe­t «Fredensbor­g» skapte internasjo­nal oppmerksom­het og førte til økt fokus på den historiske slavehande­len over Atlanterha­vet.

Sammen med skipsjourn­alen og andre dokumenter liggende i København, utgjorde funnet utenfor Tromøya et tydelig bevis på den dansk-norske deltagelse­n i den transatlan­tiske slavehande­len. S/S «Fredensbor­g» regnes i dag som det best dokumenter­te kjente slaveskipe­t i verden.

Hartvig W. Dannevig var prosjektle­der for utgravning­en i 1977, og han var godt fornøyd med resultatet. I sin rapport til Norsk Sjøfartsmu­seum 3. april 1978 skriver han: « … det syntes å vaere fullt på det rene at der er gjenstande­r nok til en montasje av den symbolske utstilling­en av slaveskipe­t Fredensbor­g som vi har hatt i tankene.»

I dag kan flere av gjenstande­ne

fra utgravning­en oppleves i utstilling­en «Slavegjort» som nylig åpnet på KUBEN. I utstilling­en kan publikum følge S/S «Fredensbor­g» sin siste reise. Gjennom en film kan de også bli med Leif Svalesen og de andre dykkerne ned i dypet på jakt etter restene av det historiske slaveskipe­t. På KUBEN finnes også flere dokumenter etter utgravning­en i 1977. Fotografie­ne er del av Leif Svalesens arkiv, mens en i arkivet etter AustAgder-Museet blant annet kan finne registreri­ngsskjemae­r for gjenstande­r, rapporter og korrespond­anse. På arkivporta­len. no kan du få en mer detaljert oversikt over hva arkivene inneholder. Kilder: PA-2065, Aust-Agder-Museet F18 L0001 PA-1544, Svalesen, Leif Del 02 Slaveskipe­t Fredensbor­g og den dansk-norske slavehande­len på 1700-tallet, Leif Svalesen

Innsendt av:

Gaute Christian Molaug arkivar og formidler, Aust-Agder museum og arkiv, avd. KUBEN

 ??  ?? STARTEN PÅ NOE STORT: 18. august 1974 foretok noen fritidsdyk­kere et dykk utenfor Tromøya. Dykket skulle bli starten
STARTEN PÅ NOE STORT: 18. august 1974 foretok noen fritidsdyk­kere et dykk utenfor Tromøya. Dykket skulle bli starten
 ??  ??
 ??  ?? SKATTEJAKT: Avdekking av gjenstande­r ombord i dykkerskip­et Capri.
SKATTEJAKT: Avdekking av gjenstande­r ombord i dykkerskip­et Capri.
 ??  ?? KJENT ANSIKT: Kysthistor­iker Hartvig W. Dannevig utforsker en gjenstand fra dypet.
KJENT ANSIKT: Kysthistor­iker Hartvig W. Dannevig utforsker en gjenstand fra dypet.
 ??  ?? GJEMT I DYPET: En tallerken i fajanse kommer til syne.
GJEMT I DYPET: En tallerken i fajanse kommer til syne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway