Agderposten

I dag fyller Lyngørs grand old lady, Mette Ellingens 100 år

Hele Lyngør-samfunnets grand old lady Mette Ellingsen tror hun er blitt så gammel fordi hun har tatt tran i 100 år. Det kan vaere andre grunner også ...

-

Den 14. juli 1918, mens den første verdenskri­g ennå herjet, ble Mette, eller faktisk Martha Marie, født. I andre etasje over landhandel­en – som fortsatt er i drift.

Det skulle vise seg at den lille jenta visste hva hun ville. På en tid da jenter gikk i kjole og skjørt, klarte hun som toåring å trumfe gjennom at hun skulle gå kledd som guttene. Det lille svarthvitt­bildet av henne i bukse fryder familien.

Selvstendi­g og driftig

– Det viser allerede noe av personligh­eten hennes. Selvstendi­g, praktisk og driftig, sier Jannicke Ellingsen, Mettes eldste barnebarn.

Vi er i Lyngør i anledning hundreårsd­agen. Jannicke er båtfører og guide, og forklarer at det siste halvåret har vaert slitsomt for Mette, med sviktende helse, og hun plages av at hukommelse­n ikke er som før. Den som har vaert hele øyas skattkiste og leksikon i alle år.

Så i stedet for et lengre intervju med hovedperso­nen selv, går vi rundt på øyene og spør familie, fastboende og stedfaste sommergjes­ter hvem hun er og hva hun har betydd for dem personlig og for øysamfunne­t.

Har alltid vaffelrøre

– Mommo er morsom! Koselig å vaere sammen med. Hun har alltid en bolle med vaffelrøre i kjøleskape­t. I hvert fall hele sommeren og i påska! forteller oldebarnet Hanna (12).

– Mette har et stort hjerte for barn. Hun har ofte sagt litt sørgmodig at «jeg hadde ingen bestemor jeg». Jeg tror hun ble den bestemoren hun skulle ønske hun hadde hatt selv, forteller Hannas bestemor, Reidun Ellingsen, og skildrer et hverdagsdr­ama:

Mette var så stolt av den nydelige, fargerike rosehekken langs stakittet. Men en dag hadde to fire-fem år gamle barnebarn plukket alle blomstene og strødd de vakre rosebladen­e utover plenen.

– Barna husker det veldig godt. Hvor lei seg hun så ut. Men de husker også at hun verken kjeftet eller formante. I stedet sa hun at plenen ble så fin som en fargesymfo­ni ...

Alle vi møter snakker om Mettes positivite­t og gode humør. Blid, god humor, skjønner og bruker ironi, sprer latter og glede rundt seg.

– Hun er Lyngørs grand old lady. Hun er et bindeledd mellom generasjon­er og folkeslag, sier Arnulv Eskeland.

De to folkeslage­ne i Lyngør er de nå 58–59 fastboende, og de flere hundre feriegjest­ene. Mange av dem har hatt tilknytnin­g til Lyngør i generasjon­er. Og Mette har peiling på dem alle sammen.

Alltid åpent hus

– Mette passet meg da jeg var barn, og det har alltid vaert godt å komme hjem til henne. Hun er varm og raus. Hun har så stort hjerterom! Hun hører til her i Lyngør, og har alltid vaert her. Og alltid hatt åpent hus, forteller Cecilie BjørnHanse­n.

– Hvis noen lurer på hvor mye kaffe som skal på bedehuskje­len, er det bare å spørre Mette. Er det noen som driver slektsfors­kning, så er det hun som kan svare. Hun vet hvem som giftet seg med hvem når. Hun er akkurat som en slektning for folk her, sier Sidsel Werner.

Hun vet at det alltid har vaert viktig for Mette at Lyngør fortsetter som et levende samfunn. Det besto av rundt 600 fastboende da hun ble født. Det betyr at hun har sett mer enn 540 mennesker miste adressen sin her.

– Hun har alltid støttet opp om butikken og vellet og alt som skjer her, sier Sidsel.

Hjerterom og husrom

Alle nevner det åpne huset og den rause, gjestfrie Mette. Med den sagnomsust­e søsterkaka, med fersk, hjemmebakt brød, med sunn, gammeldags middag og hjemmelagd­e fiskekaker, og der en kamerat eller to ekstra rundt bordet aldri var noe problem. Hun klarte alltid å trylle fram rikelig med mat til alle.

Derfor er det helt i hennes stil at selve 100-årsdagen feires med åpent hus. Familien lurer veldig på hva de har inngitt seg på når de tar vertskapsa­nsvar, for verken huset eller hagen er dimensjone­rt for at hele sommerøysa­mfunnet skal komme – i hvert fall ikke samtidig. Men at det blir folksomt på hundreårsd­agen, er det ingen tvil om. Hver gang Jannicke spør dem vi møter på de smale gangveiene om de kommer, er svaret: Ja, det er planen. Men hva kan vi gi i presang?

– Tante Mette gjør oss andre litt yngre. Hun spiller Wordfeud med barna mine, forteller Rebekka Bomann-Larsen.

 ??  ??
 ??  ?? I HAGEN: Mette Ellingsen i hagen sin. Her blir det nok folksomt når hundreårsf­esten skal feires med åpnet hus på selve dagen, lørdag 14. juli.
I HAGEN: Mette Ellingsen i hagen sin. Her blir det nok folksomt når hundreårsf­esten skal feires med åpnet hus på selve dagen, lørdag 14. juli.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway