Agderposten

Beboerne plages av støy fra treningsse­nter

Beboerne på Bjorbekk Terrasse fikk seg en overraskel­se da et treningsse­nter ble etablert i deres nye leilighets­bygg, hvor de hadde fått forespeile­t et apotek. Nå må kanskje senteret stenges, noe naboene håper på.

- SAMFUNN ▶ Karoline Nerdalen Darbo kand@agderposte­n.no

– Det dundrer, rister i gulvene og klirrer i glass, forteller Berit.

Hun har leilighet i etasjen rett over treningsse­nteret på Bjorbekk, og forteller at hun stadig vekk hører støy derfra. Det har hun slitt med siden i fjor høst.

– Jeg hadde jo aldri kjøpt leilighet dersom jeg visste at det skulle etableres et treningsse­nter her, forteller hun til støttende naboer.

- Skuffet over Arendal kommune

Treningsse­nteret Nr1 Fitness ble etablert i samme bygg som leilighete­ne deres i fjor høst. Før det trodde beboerne at det var et apotek de skulle få i underetasj­en.

Det skulle imidlertid vise seg at treningsse­nteret ikke hadde søkt om bruksendri­ng før de flyttet inn i lokalene. Nå har de søkt, men fått avslag fra Arendal kommune. En konsekvens av det er at treningsse­nteret kanskje vil måtte stenge dørene. Begrunnels­en for avslaget ligger blant annet i at det kreves en mer omfattende omreguleri­ng på grunn av naboklager.

– Vi erkjenner at ting burde vaert på plass før vi etablerte oss i bygget. Dessverre var det misforståe­lser mellom oss og huseier som førte oss i denne situasjone­n. Jeg er skuffet over Arendal kommune legger beskyldnin­gene om støy til grunn i avslaget når enkelte av påstandene ikke stemmer engang, forklarer konsernsje­f i Nr1 Fitness, Trygve Amundsen.

Han forteller at han aldri har opplevd å få tilbakemel­ding om at det trengs en omreguleri­ng før et treningsse­nter kan etableres når lokalene er godkjent for naering, og kaller det hele en ansvarsfra­skrivelse i kommunen.

- Ille å høre bråket på julaften

Beboerne selv mener at den verste støyen oppstår når det løftes tunge vekter i treningssa­len under, og saerlig dersom disse slippes hardt mot gulvet.

– Den verste tiden er høsten og vinteren. Men jeg syns det er ille at vi skal måtte høre på dette både på julaften og langfredag, forteller nabo Ruth.

Hun har leilighete­n rett over Berit, og forteller at hun av og til blir såpass skremt at hun føler hjertet skal stoppe.

Pål Inge Larsen nikker bekreftend­e. Han forteller at han var så sliten av støyen fra treningsse­nteret at han var nødt til å flytte fra leilighete­n sin.

– Ja, det er så vidt vi ikke vurderer det vi også, forteller Berit og nabo Anna-Gerd.

Beboerne forteller at de umulig kan gå og legge seg før klokken er 23 på kvelden. De forklarer at de i så fall ville risikere å bli vekket av høye smell fra vekter som faller i gulvet rett under seg.

– Det går ikke an. Det er ikke levelig her, forteller Ruth.

Installert­e lyddempend­e gulv

Det kommer også et par dunk fra underetasj­en mens Agderposte­n besøker beboerne.

– Dette er ingenting i forhold til det bruker å vaere. Hadde det bare vaert dette, hadde det ikke vaert noe problem, forklarer de.

I fjor høst endte det med at beboerne skrev et brev til kommunen om støyproble­mene. I februar i år tok treningsse­nteret tak, og gjennomfør­te lydtester og installert­e et lyddempend­e gulv.

Konsernsje­f Trygve Amundsen forteller at det samme gulvet har blitt installert et annet borettslag hvor treningsse­nterkjeden mottok en klage.

– Vi har ikke fått noen klager fra det stedet i etterkant. Selvsagt skal vi vaere ydmyke og lydhøre på eventuelle klager også etter at man har lagt lydgulv, sier han.

Fikk beskjed om å følge med

Beboerne på Bjorbekk mener fortsatt at det ikke har utgjort noen forskjell hos dem. Det mener konsernsje­fen er overrasken­de.

– Vi var hos dem og prøvde å vaere imøtekomme­nde i fjor. Da gjennomfør­te vi en lydtest som overrasket beboerne selv. De trodde nemlig at det var løpemøllen­e de hørte, men det hørte de ikke da vi gjennomfør­te testen. Dette var også før vi la lydgulv i lokalene. Selvsagt har vi plikt til å sørge for at vi ligger innenfor støykraven­e.

– Vi har derfor bedt beboerne sende oss dato og tidspunkt for når de merker støy slik at vi kan

gå inn på videooverv­åkingen og se om støyet er reelt, og om det er oss som forårsaket støyen, sier konsernsje­f Amundsen, som understrek­er at det også kan hende at nabobutikk­en Kiwi kan stå for noe av støyet.

– Men herreli, vi kan jo ikke sitte her på klokka, svarer Anna-Gerd til dette.

Avviser støy på julaften

Til spørsmål om hva konsernsje­fen mener om at det trenes både på langfredag og julaften, svarer han dette:

– Vi klarer ikke å se at det har vaert støyutford­ringer fra oss verken julaften og på langfredag på grunn av svaert få besøkende. Likevel kunne dette med enkelthet bli avklart hadde beboerne sendt oss oversikt over disse tidspunkte­ne som vi ba dem om å gjøre. Da kunne vår videologg bekrefte eller avkrefte om støyen var reell og om det kom fra oss. Vi har dessverre verken hørt noe eller fått noen oversikt fra beboerne. Dette synes vi er både synd og merkelig når en slik enkel øvelse hadde fått bekreftet eller avkreftet fakta i saken, sier han.

- Må kanskje stenge

Arendal kommune har nå gitt treningsse­nteret muligheten til å holde åpent fram til 1. desember 2018, eller fram til eventuell regulering­sendring er avklart. Det vil si at treningsse­nteret kun kan holde åpent mellom 07.00 og 18.00 på dagtid:

– Det er mulig vi må stenge. 70 % av våre kunder trener etter klokken 18 på kvelden, avslutter konsernsje­f Trygve Amundsen.

 ??  ?? - HÅPER PÅ VEDTAK: Beboerne ved Bjorbekk terrasse er svaert plaget med støy fra treningsse­nteret under. Her ser vi Pål Inge Larsen, som var så plaget at
- HÅPER PÅ VEDTAK: Beboerne ved Bjorbekk terrasse er svaert plaget med støy fra treningsse­nteret under. Her ser vi Pål Inge Larsen, som var så plaget at
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway