Agderposten

De er noen sterke folk, med rå vilje

Brannmeste­r i Åmli, Ben David Berås, hadde planlagt å ha med seg 10 mann da brannene begynte å hope seg opp, natt til fredag. I stedet stilte 21 av 21 mann, midt i fellesferi­en. Nå er det knusktørt på Sørlandet.

- BRANN ▶ Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

Lukta av svidd skog blir mer og mer merkbar når man beveger seg innover skogen mellom Gjernes og Øysang i Risør. Traer har rast, bakken er svartsvidd og innimellom den døende naturen saumfarer brannfolk området, på let etter steder hvor flammene kan blusse opp.

Fredag morgen er et nytt vaktskift ute på området hvor det begynte å brenne onsdag. De forteller om en travel uke. Meget travel.

Krevende terreng

– Det har vaert en tjuetalls utrykninge­r denne uka. Man er blitt vant til først å bli vekket klokken 01, og deretter klokken 0530, sier brannmeste­r i Åmli, Ben David Berås, som blant kollegene går under navnet «Benna».

Overskrift­en «Hele Agder brenner», kunne man lese i de fleste nettaviser, da oppdragene hopet seg opp torsdag kveld. Lynet slo ned i knusktørr skog, noe som medførte små og større skogbranne­r fylket over. Få hadde opplevd lignende tilstander. Berås var selv en del av mannskapet på Katerås i Åmli.

– Situasjone­n er krevende med tanke på terrenget. Brannstede­ne er ofte lite fremkommel­ig, og naermeste vann kan vaere langt unna. Når vi ikke har tilstrekke­lig ATV’er tilgjengel­ig, er vi avhengig av å ta med utstyret selv til fots, beskriver Brenås.

Han er i ferd med å pakke ned slanger og pumper som ligger på brannstede­t. Noe av utstyret blir igjen i Risør i tilfelle brannen på nytt skulle blusse opp, mens resten løftes over i bilen fordi de trengs andre steder.

Bekmørke forhold

Vi prøver å hinte til at det er noen sterke folk han har med seg ut.

– På dette tidspunkte­t er det mer rå vilje, enn det er styrke. Vi er en utrolig gjeng. Gutta utviser stor dyktighet. Det er aldri en sur mine å spore. Samtlige stiller med ny giv hver gang alarmen går, sier Berås, som innrømmer at de mange krevende oppdragene er slitsomme, men også spennende og actionfylt.

– Er det lov å si det, spør han brannsjef i Østre Agder Brannvesen Dag Svindseth, som nikker bekreftend­e tilbake.

Da Agderposte­n ankom brannstede­t var tonen lett og tempoet behagelig. I motsetning til kvelden før.

– Da var det fullt kjør. Så raskt vi ankommer et brannsted handler alt om å få oversikt. Få opprettet et kommandose­nter og få sendt ut grupper på to for å finne brannkilde­n og annen viktig info. I går natt var det bekmørkt, noe som gjør jobben desto vanskelige­re, sier han, før han igjen berømmer innsatsen hos hans kolleger. Han hadde planlagt å ha med seg 10 brannfolk da brannene begynte å hope seg opp natt til fredag. I stedet stilte 19 av 20 personer i fellesferi­en.

– Å vaere kjapp fra begynnelse­n av er helt avgjørende for en vellykket operasjon. Det sparer deg for mye tid og arbeid senere. Det er lett å lede folk som vet nøyaktig hva de skal gjøre og som er gjennomgåe­nde motiverte, sier han.

Alltid beredt

Selv om mannskapet til Brenås har vaert ute for harde prøvelser er brannmeste­ren meget opptatt av å alltid ha folk og utstyr i bakhånd.

– Om det skulle begynne å brenne på et sykehjem så skal vi vaere like kjapt ute på den. Når vi ankommer en skogbrann så laster vi av brannbilen med det utstyret vi trenger før bilen returner, slik at den står i beredskap. Det samme gjelder folk, sier Brenås.

 ?? FOTO: MATIAS SMØRVIK ??
FOTO: MATIAS SMØRVIK
 ??  ?? VANNSLANGE­N RULLES SAMMEN: Ben David Berås driver slukningsa­rbeid i kupert terreng. Her rulles vannslange­n sammen: – I går så jeg flere som bar fire slanger om gangen. Folk utviser en helt rå vilje, sier han.
VANNSLANGE­N RULLES SAMMEN: Ben David Berås driver slukningsa­rbeid i kupert terreng. Her rulles vannslange­n sammen: – I går så jeg flere som bar fire slanger om gangen. Folk utviser en helt rå vilje, sier han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway