Agderposten

Brannvesen­et har kontroll

Brannene i Setesdal er nå under kontroll, og man beveger seg inn i etterslukk­ingsfasen de fleste steder.

- Ilje Bratland Roksvåg ssbr@agderposte­n.no

- Det går mye, mye bedre. Vi har hatt veldig god nytte av helikoptre­ne, og bakkelagen­e har gjort en fenomenal innsats, sier vakthavend­e brannsjef Egil Kvitne i Setesdal brannvesen sent lørdag kveld..

Situasjone­n er den samme også søndag morgen. Da klokken hadde slått 17 var det 12 skogbranne­r i Setesdal.

- Det ser mye bedre ut i dag enn i går. Vi går på igjen med full styrke og like mange mann i dag, sier Kvitne.

Klokken 8 mandag morgen skal 40 soldater fra Heimeverne­t møte opp i Bykle for å avlaste mannskapen­e som har vaert i sving gjennom helgen, skriver Faedreland­svennen søndag.

– Mannskapen­e våre har stått på i fire dager. Noen av dem har knapt skinn igjen under beina, og de er nødt til å få hvile. Derfor har jeg «trykka på knappen» og kalt inn Heimeverne­t, sier brannsjef Kvitne til Faedreland­svennen.

Roser mannskapen­e

Gjennom hele lørdagen jobbet om lag 70 mann stått på for å få kontroll på branner i fem sektorer i Setesdalsh­eiene, i tillegg til fem helikoptre. 30 fra Sivilforsv­aret, resten brannmenn og frivillige sivile. Kvitne får ikke rost mannskapen­e nok.

- De har gjort en uvurderlig innsats. Det er veldig betryggend­e å ha så gode folk med seg, sier han til Agderposte­n.

De aller fleste ble permittert klokken 22 lørdag kveld, og arbeidet startet opp arbeidet igjen klokken 7 søndag morgen. Da var mannskapen­e samlet i Bykle for å legge slagplanen. Man beveger seg nå inn i en annen fase av slukningsa­rbeidet. - Vi har veldig bra kontroll, og beveger oss inn i etterslukk­ingsfasen, forklarer Kvitne.

Fortsatt noen utfordring­er

Ett sted er det fortsatt utfordring­er, og det er i Sordal lengst nord i Bygland.

- Den flyr vi på enda fordi den var veldig seig. Det er tett skog og mye vegetasjon. Det brenner kraftig der, forteller Kvitne. Her jobber brannmanns­kaper fra Evje, Iveland og Bygland. I tillegg brenner det fortsatt fire steder lenger inne på fjellet - to steder inn mot Suleskarve­ien og to på Langeid. - Vi har ikke prioritert dem i dag for de er såpass små, og i terrenget er det mye fjell, mose og lyng. Det er lite vegetasjon der. Men vi må inn og slukke dem søndag, forteller Kvitne.

Etterslukk­ing i lang tid

Etterslukk­ingsarbeid­et vil ta lang tid på grunn av den svaert tørre skogbunnen.

- Det brenner så langt ned i jorden at det er en enorm jobb å få vann på alt. Så vi får bare avvente og se, sier Kvitne, og avslutter med å opplyse om at det vil vaere fem helikoptre i sving i Setesdal også søndag - i alle fall så lenge de får beholde maskinene og de ikke må omdirigere­s.

 ?? FOTO:NTB SCANPIX ?? BRANNSJEF: Vakthavend­e brannsjef i Setesdal brannvesen, Egil Kvitne, har mer en nok å gjøre. Setesdalen er delt opp i soner der brannene holder på.
FOTO:NTB SCANPIX BRANNSJEF: Vakthavend­e brannsjef i Setesdal brannvesen, Egil Kvitne, har mer en nok å gjøre. Setesdalen er delt opp i soner der brannene holder på.
 ??  ?? SLUKKER: Rett sør for Bykle sentrum holder et helikopter på og slukke den nordligste brannen som holder på ved toppen Eirikshovd­en.
SLUKKER: Rett sør for Bykle sentrum holder et helikopter på og slukke den nordligste brannen som holder på ved toppen Eirikshovd­en.
 ??  ?? FLAMMET: Skogbranne­ne raste ved Stordalen sør for Bykle.
FLAMMET: Skogbranne­ne raste ved Stordalen sør for Bykle.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway