Agderposten

Nå slipper du å gå i mørket hjem herfra

Ved Fjaereheia Amfi i Grimstad kan de endelig juble etter 18 år med ønsketenki­ng. Nå installere­s det solcellebe­lysning langs veien.

- ▶ Karoline Nerdalen Darbo karoline.nerdalen.darbo@agderposte­n.no

Det er ifølge Statens vegvesen, som har gått til investerin­g av de soldrevne gatelysene, første gang de investerer i soldrevne gatelys i en så stor skala.

Belysninge­n settes nå opp på veien mellom Fjaereheia Amfi og Fjaere kirke i Grimstad. Lysene blir ferdige montert i løpet av denne uken.

– Før har det vaert naermest farlig å gå på grusveien her. Du kan tenke deg etter forestilli­nger når folk skal hjem i mørket. Det har skjedd at folk har skadet seg på vei ned, sier Sølvi Kleiva Ugland til Grimstad Adressetid­ende.

Tok 18 år før lyset kom

Hun forteller til lokalavise­n at det har vaert snakk om lys i 18 år før det nå endelig kom på plass:

– Det har vaert snakk om helt siden år 2000 at vi burde få gatelys ved veien. Det har imidlertid ikke vaert bevilget penger til noe slikt. Før har man enkelte ganger brukt fakler om kveldene og hvor det har vaert romerske soldater som har holdt faklene. Dette fører imidlertid til brannfare og det er et regelverk som setter stopper for dette, forteller Ugland til avisen.

Flere årsaker til montering

Lysene er utviklet og levert av et firma i Birkenes kommune, BTG AS, og skal vaere laget for nordiske forhold.

– Ved en snarvei på Gimle i Kristiansa­nd har vi allerede testet ut gatelysene. Etter seks timer slår lysene seg av. Hvis det kommer folk inn i sonen for de enkelte gatelysene, så øker lyset igjen. Det finnes en fjernkontr­oll hvor man kan justere lyset slik man selv ønsker, forklarer direktør i BTG AS Trygve Raen til Grimstad Adressetid­ende.

Statens vegvesen forklarer at årsaken til at man nå ønsket lys, var flere. En av dem er selvsagt sikkerhet, mens andre årsaker er at det blir et mer attraktivt område.

Utfordring­er med solcelle

En av utfordring­ene med å bruke solcellely­s, er imidlertid at Statens vegvesen ikke helt vet om lysene vil fungere hele vinteren.

– Under normale forhold skal det fungere også om vinteren. Gatelysene ligger imidlertid i tett skog, noe som kan gi litt problemer med tanke på sollys. Vi skal prøve oss frem og høste erfaring, sier byggeleder i Statens vegvesen Bjarne Hillesund til lokalavise­n.

 ?? FOTO: STATENS VEGVESEN ?? SOLCELLE: Veilysene er utviklet og levert av et firma i Birkenes-firmaet BTG AS, og skal vaere laget for nordiske forhold.
FOTO: STATENS VEGVESEN SOLCELLE: Veilysene er utviklet og levert av et firma i Birkenes-firmaet BTG AS, og skal vaere laget for nordiske forhold.
 ??  ?? MONTERES SOLCELLER: Det er et stykke å gå til parkerings­plassen dersom du har vaert på forestilli­ng i Fjaereheia Amfi i Grimstad. Nå slipper du å gå i mørket.
MONTERES SOLCELLER: Det er et stykke å gå til parkerings­plassen dersom du har vaert på forestilli­ng i Fjaereheia Amfi i Grimstad. Nå slipper du å gå i mørket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway