Agderposten

Kinas import fra Nord-Korea sank over 90 prosent

Kinas import fra Nord-Korea sank med 92,6 prosent i juni sammenlign­et med året før, mens eksporten falt med over 40 prosent, opplyser Kinas tollmyndig­heter.

-

Den dramatiske nedgangen i Kinas handel med Nord-Korea er i tråd med FN-sanksjoner som er iverksatt mot Nord-Korea for å hindre at landet utvikler missiler og atomvåpen.

Avhengig av Kina

Nord-Korea er helt avhengig av varer og energifors­yning fra Kina. I henhold til sanksjonen­e har Kina begrenset sin eksport av olje, og kraftig redusert Nord-Koreas omsetning gjennom å forby import av tekstiler, sjømat og kull.

Landet beskyttet Nord-Korea lenge, men har støttet FN-sanksjonen­e på grunn av frustrasjo­n rundt det kinesiske ledere ser på som stadig mer uvøren oppførsel fra nabolandet.

Kina har også bedt nordkorean­skeide restaurant­er og andre bedrifter i Kina om å stenge, og dermed strupet en annen viktig nordkorean­sk inntektski­lde.

Internasjo­nalt press

Det internasjo­nale sanksjonsp­resset er oppretthol­dt til tross for diplomatis­k kontakt med Nord-Korea, blant annet gjennom USAs president Donald Trumps møte med den nordkorean­ske lederen Kim Jong-un i juni. USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo sa etter et nylig besøk til Nord-Korea at sanksjonen­e ikke blir fjernet før Kim følger opp sin forpliktel­se om å ruste ned atomvåpenp­rogrammet sitt.

I løpet av årets første seks måneder har Kinas import falt 88.7 prosent fra samme periode i 2017 til 850 millioner kroner. Eksporten har falt 43,1 prosent til 7,8 milliarder kroner. (NTB)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? MISTER HANDEL: Kinas handel med Nord-Korea, ledet av Kim Jong-un, har sunket drastisk det siste året.
FOTO: AP/NTB SCANPIX MISTER HANDEL: Kinas handel med Nord-Korea, ledet av Kim Jong-un, har sunket drastisk det siste året.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway