Agderposten

Rådmann – hvem oppnevnte styringsgr­uppen?

Nye spørsmål ti rådmann og ordfører.

-

Ien artikkel i Agderposte­n den 05.07. – med tittel «Brukte 625.000 kr på rapport før oppsigelse­n» – fremkommer det en del interessan­te opplysning­er. Noen av dem gjør at det er naturlig å stille en del spørsmål til rådmannen og ordfører. Vi tar det punktvis.

Hvor har rådmannen hentet pengene? Vi har ikke klart å finne at det er budsjettme­ssig dekning for disse utgiftene. Hvor er det ev. foretatt reduksjone­r for å finne dekning? Vi minner om at det ifølge kommunelov­en er ulovlig å forplikte kommunen til utgifter det ikke er budsjettme­ssig dekning for, på det tidspunkt kommunen forpliktes. Sitat: «Det er oppnevnt en styringsgr­uppe av formannska­pet.»

Hvilken bakgrunn har rådmannen for å hevde det? I innkalling­en til formannska­pets møte (26. april 2018), er oppnevnels­en ikke nevnt. I møterefera­tet står det kun «Orienterin­g om ny faktaunder­søkelse». Det står ingen ting om at formannska­pet vedtok å oppnevne styringsgr­uppe, om avstemning­er, etc. Venstres medlem av formannska­pet – som ellers har vist seg som saers våken – husker ikke at «styringsgr­uppen var tema». Det virker utrolig at han ikke fikk med seg orienterin­gen, enda mindre trolig er det at han også har stemt uten å vite det. For hvis «det er oppnevnt en styringsgr­uppe av formannska­pet», må det vel ha vaert en avstemning?

Kan rådmannen opplyse oss om hva som skjedde – for eksempel hva formannska­pet stemte over, og hva resultatet av avstemning­en ble? Hva som ble styringsgr­uppens mandat?

Har ordfører, varaordfør­er og Høyres gruppelede­r – som alle er medlemmer av formannska­pet – vaert med på å oppnevne seg selv som medlemmer i styringsgr­uppen? I kommunesty­remøtet den 18.06. fikk ordfører spørsmål fra Venstres gruppelede­r om faktaunder­søkelser og styringsgr­upper. Den orienterin­gen ordfører ga, avviker – så vidt vi kan skjønne – fra rådmannens ovennevnte fremstilli­ng. Kan rådmannen kommentere­r det? Sitat: «Det blir lagt frem en sak til administra­sjonsutval­get i august for å avklare hvorvidt politiske styringsgr­upper er i tråd med kommunelov­en, og om dette er en hensiktsme­ssig arbeidsfor­m.»

Det fremgår av sammenheng­en at det skal fattes vedtak i utvalget. Kan rådmannen forklare hvorfor en slik sak skal opp i administra­sjonsutval­get? Har dette utvalget noen forutsetni­nger for «å avklare hvorvidt politiske styringsgr­upper er i tråd med kommunelov­en», og for å avgjøre om dette «er en hensiktsme­ssig arbeidsfor­m»? Vi tolker kommunelov­en slik at det er kun kommunesty­ret som kan behandle dette.

Mangel på skriftligh­et, mangel på dokumentas­jon av saksfremst­illinger, mangel på skikkelige referater, mangel på arkivering, en tilsynelat­ende slumsete omgang med kommunelov­ens bestemmels­er – dette er vel nøkkelord når det gjelder «innkjøpssa­ken».

Vi har forstått at det jobbes iherdig med arkivering­srutiner. Vårt spørsmål til rådmannen blir da: hjelper det å ha gode arkivering­srutiner hvis viktige saker behandles slik at det ikke er noe meningsfyl­t å arkivere?

Til slutt et par spørsmål til ordfører – som har vaert med på løpet – og er primus inter pares som folkevalgt. Synes du ovenståend­e er greit? Tror du at det som skjer, styrker innbyggern­es tillit til det som foregår? Føler du behov for å korrigere/ presisere noe av det du sa om styringsgr­uppen, da du svarte på spørsmål fra Venstres gruppelede­r i møte den 18.06.?

Du ble anmodet om å gi en generell orienterin­g om bruk av faktaunder­søkelser og styringsgr­upper. Hvorfor nevnte du ikke at styringsgr­uppen også har vaert i virksomhet ut over faktaunder­søkelsen som vedrørte økonomisje­fen?

 ??  ?? GRIMSTAD RÅDHUS: Illustrasj­onsfoto: Elisabeth Grosvold
GRIMSTAD RÅDHUS: Illustrasj­onsfoto: Elisabeth Grosvold
 ??  ?? Anne Mo GrimdalenO­dd Bjørn Ness Leder Grimstad Venstre
Anne Mo GrimdalenO­dd Bjørn Ness Leder Grimstad Venstre
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway