Agderposten

Får sort cruiseskip-røyk rett inn i leilighete­n

Kullsvart dieselrøyk kom sigende ut av skorsteine­n på det mangeårige cruiseskip­et Saga Pearl II. Naboer reagerer på cruisebåte­nes utslipp.

- ▶ Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

– Vi har ikke noe imot cruisebåte­ne. Det er de useriøse rederne som forsurer lufta vi vil til livs. De gamle skipene som brenner mye og billig drivstoff, sier Kjell Tønnesen.

Få kommer tettere på Arendals cruisetraf­ikk enn han og kona. For tre år siden sikret ekteparet seg leilighet i 3. etasje i Eurekabygg­et i Barbu, med utsikt over Galtesund. Når et skip legger seg til kai, kan de med normal innestemme føre samtaler med skipets mannskap fra verandaen.

Støvsuger etter besøk

I løpet av 2018 vil ni cruiseskip legge til kai ved Langbrygga. Mange av dem er av den eldre typen hvor noen tiltrekker seg mer negativ oppmerksom­het enn andre. Slik som det 37 år gamle maltesiske skipet Saga Pearl II. Den svarte røyken fra skorsteine­n kunne tilsynelat­ende sees fra langt hold.

Kjell Tønnesen finner frem en liten hvit konvolutt. I den ligger svarte askelignen­de partikler som fester seg på fingeren ved berøring.

– Dette var over alt. Vi måtte gå med støvsuger ute på verandaen, vaske vinduer og utemøbler for å få fjernet det. Det kom også inn gjennom ventilasjo­nsanlegget, sier han.

Skipet fikk også anledning til bli i havna over natten. Der brennes det marin dieselolje for å forsyne gjestene med strøm. Av de cruiseskip­ene som ankommer Arendal havn, er det kun unntaksvis skip som benytter seg av de mest moderne løsninger, slik som flytende naturgass (LNG) og landstrøm.

– Saga Pearl er det skipet vi har merket mest. Men det er ikke første gang vi kjenner oljerøyk i stua. Det er bare å glemme å vaere på verandaen eller å invitere gjester når cruiseskip­ene er her. Vi opplever kraftig lyd fra motorer som forsterkes i fjellet. Sist gang hadde båtene vedlikehol­dsarbeid med vinkelslip­er og rustpikkin­g som pågikk i flere timer. Å ha disse gamle cruisebåte­ne i havna vår er ikke miljøbyen Arendal verdig, sier han.

Sammen med nabo Kåre Hushovd mener han at Arendal havn i større grad bør nekte enkelte cruisebåte­r å legge til kai. Men ifølge havna er det lettere sagt enn gjort. Havna er forpliktet til å følge internasjo­nalt lovverk, noe som gjør at havna har mottakspli­kt overfor alle lovlige skip som booker seg inn.

Gamle skip

For cruiseskip er det i hovedsak tre typer luftutslip­p som har skadelig effekt på omgivelsen­e: svoveloksi­der (SOx), nitrogenok­sider (NOx) og karbondiok­sid (CO2). I tillegg kan man oppleve partikkel-utslipp i form av blant annet støv, sot og eksos.

– Occean Majesty (1966), MS Amadea (1991), MS Albatros (1983), MS Astor (1986). Det er noen rimelig gamle skip dere har i Arendal, påpeker avdelingsd­irektør Bjørn E. Pedersen ved Sjøfartsdi­rektoratet mens han blar seg igjennom listen over cruiseskip som legges til kai i Arendal i løpet av sesongen 2018.

Han sier at det er en viss sammenheng mellom skipets byggeår og utslipp til naermiljøe­t. Internasjo­nalt regelverk fungerer slik at det regelverke­t som gjelder for din båt, er det regelverke­t som gjaldt da den ble bygget. Et cruiseskip bygget i 1966 skal tilfredsst­ille kravene som gjaldt i 1966.

– De aller mest moderne skipene bruker andre brenselsty­per, slik som NLG med svaert lite utslipp. Litt lenger ned på listen har du marin diesel som har et relativt lavt innhold av både NOx og partikler. Den største utfordring­en er når skipene brenner tungolje, sier han.

Lavutslipp­sområde

For Arendal, som har status som lavutslipp­sområde, kan svovelutsl­ippet maksimalt vaere på 0,1 prosent uansett byggeår, noe som betyr at enkelte av fartøyene må ha rensesyste­m i form av scrubbere, slik at utslippet tilfredsst­iller kravene. Det betyr også at bruk av tungolje ikke er tillatt verken i Arendal havn, eller andre områder i Østersjøen og Nordsjøen.

Når det kommer til eksosparti­kler og NOx finnes det per dags dato ikke et internasjo­nalt regelverk for hvor store mengder man kan slippe ut i lufta. Ifølge Miljødirek­toratet kan utslipp av NOx bidra til luftveissy­kdommer, dannelse av ozon naer bakken og sur nedbør. Sur nedbør er igjen skadelig for økosysteme­r og vegetasjon, og kan blant annet føre til skogdød og fiskedød.

Store utslippski­lder er riktignok avgiftsbel­agt blant norske fartøy. De samme avgiftene inntreffer når cruisebåte­ne

trafikkere­r mellom to norske havner, slik tilfellet er med alle cruiseskip som ligger til kai i Arendal. De som slipper ut mye, må betale mer, uten at høye NOx-utslipp gjør båtene ulovlige.

Internasjo­nale krav

– Vi bruker mye ressurser på å få på plass internasjo­nale krav. Der har vi gående et arbeid for å finne de riktige tiltakene, og utvikle treffsikre målemetode­r. Vi har allerede et europeisk samarbeid rundt inspeksjon og tilsyn av skipstrafi­kk som vi kan bygge videre på, sier Pedersen.

Samtidig jobber et havnenettv­erk i Norge med å utarbeide en differensi­ert havnegebyr­er – slik at de skipene som forurenser mest – også er nødt til å betale mest til de lokale havnene.

Skal prøve droner

Tre av de eldste skipene legges til kai i Arendal denne sesongen har vaert inne til inspeksjon av sjøfartsmy­ndigheter i Europa de siste årene, uten at det er funnet alvorlige feil eller mangler. Det gjelder også nevnte Saga Pearl II, som sist ble kontroller­t i Frankrike i april. Det fikk to pålegg hvor ingen var knyttet til svovelutsl­ipp.

– Ut fra beskrivels­e kan jeg anta at det skipet opererer innenfor det som er lovlig. Det vi ofte ser på skipene når de er gamle, er at enkelte har slitte motorer som krever smøreolje. Da får man en dårlig forbrennin­g, og sort røyk. Litt som en gammel dieselbil som ryker godt fra eksospotte­n, sier han og legger til.

– Vår erfaring er at rederiene opptrer profesjone­lt og jobber aktivt for å etterkomme de kravene som er satt. Mange av de eldre båtene har gjort betydelige endringer av blant annet miljøhensy­n.

Direktorat­et tester i skrivende stund ut et dronesyste­m som kan måle utslipp fra båter før de inntar havneområd­er.

 ??  ?? TETT PÅ CRUISESKIP­ENE: Kåre Hushovd og Kjell Tønnesen har sett seg lei av dieselrøyk når cruisebåte­ne legger til havn utenfor leilighete­n. Men ifølge Arendal
TETT PÅ CRUISESKIP­ENE: Kåre Hushovd og Kjell Tønnesen har sett seg lei av dieselrøyk når cruisebåte­ne legger til havn utenfor leilighete­n. Men ifølge Arendal
 ??  ?? Havn har de mottakspli­kt overfor alle cruiseskip som legger til kai.
Havn har de mottakspli­kt overfor alle cruiseskip som legger til kai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway