Agderposten

Katastrofe­n krever katastrofe­tenkning

Nortura innkaller slaktere på ferie or å øke slaktekapa­siteten - nedslaktni­ngen av dyrebestan­den vil det ta år å bygge opp igjen.

- Lars Arne Høgetveit Sivilagron­om

5 ,2 millioner nordmenn spiser mat produsert i Norge. 38 prosent av maten vi spiser er norsk produsert – men landet har ingen krisebered­skap på sentrale vitale områder! Hvem vil det slik – antakelig ikke Ola og Kari – for de følger ikke med på slikt?

Nortura innkaller i dag slaktere på ferie for å øke slaktekapa­siteten pga tørken –melkeprodu­ksjon eneren baerebjelk­e i landbruket i grovfòrlan­det Norge. En vet om folk som bare ser det positivt av landbruket ytterliger­e blir alvorlig presset og de har jobbet for dette i årevis – og nå hjelper tørken til. Dette går jeg ikke mere inn på denne gangen – men bare vaer klar over at det sitter ideologer som ser på en slik tørke nå som en velsignels­e – for den veien disse vil ta Norge.

Norge må umiddelbar­t åpne for å gi solide nasjonale økonomiske garantier for dem som avhender også mulig matkornare­al til fòr (om behovet er der!) til de som står i akutt fare for å måtte sende dyr på slakteriet og også da sikre mere vinterfors­yning av fòr. Penger har vi per nå nok av og statsminis­ter/ landbruk smi s ni term å offentlig garantere for dette nå – samtidig som de signaliser­e at nasjonen står bak produksjon­en – det vil senke belastning­en på bondefamil­iene betrakteli­g og ant. redusere også de mulige menneskeli­ge katastrofe­r!

Mat- og fòr korn har vi enda mulighet for å kjøpe internasjo­nalt. Men, nedslaktin­g av dyre besetninge­r tar det år å bygge opp igjen – samtidig som det blir et stort økonomisk tap pga akutt overproduk­sjon av kjøtt og for flere ant. konkurser.

Import av fòr kan innebaere alvorlig risiko bl.a. mht import av Afrikansk svinepest sier fagfolk. Farlige ugras er ett annet moment, så importen her bør ned på et minimum og fra trygge land om mulig.

Norge må akutt bestille og inntranspo­rtere nok mat- og fòr korn ut i fra prognoser inkl en ekstrabest­illing på 12 mnd beredskaps forbruk. Sikringa v såkorn til matproduks­jon og grasfrø til grasproduk­sjon må bestilles for sesongen 2019 og noe må det antagelig sees på om kan skaffes utenlands fra til såing allerede nå i høst – for Norge har ikke beredskap av såkorn og grasfrø heller. Vi er en nasjon som lever fra hånd til munn. Advarsler har det ikke manglet på.

Sterke støtteordn­inger til hele nasjonens beste bør på plass slik at mere areal kan

dekkes av vanning og grøfting og også gjerding i utmark – viktige tiltak for å sikre matproduks­jonen.

Katastrofe­n nå tok kun 90 døgn for å bygge seg opp - en invasjon, eller 1-2 store internasjo­nale konflikter, på toppen av dette hadde vi ikke klart - da ville vi sultet.

 ?? Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix ?? TØRKE: Ammekyr på Aurskog Høland. Der, i liket med på Sørlandet, sliter bøndene med dårlige fôravlinge­r som følge av tørken. Mange bønder sender dyr til slakt.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix TØRKE: Ammekyr på Aurskog Høland. Der, i liket med på Sørlandet, sliter bøndene med dårlige fôravlinge­r som følge av tørken. Mange bønder sender dyr til slakt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway