Agderposten

Utkantskol­er går en traurig fremtid i møte

Krf, ikke KS, må skaffe laerere til laerernorm­en.

- Karl Øyvind Jordell

Iet oppslag i Agderposte­n for 5. juli tar Utdannings for bundetsled­er Steffen Handal til orde for at KS må vaere en aktiv pådriver overfor kommuner som ligger dårlig an med rekrutteri­ngen av laerere for å oppfylle laerernorm­en, hvor det kreves 1360 årsverk.

Dette må vaere

et forslag mot bedre vitende. Det finnes nemlig ikke laerere som står i kø for å ta disse stilllinge­n. Tvert imot: der mangler snaue 4000 laerere i grunnskole­n. KS kan ikke gjøre noe med dette. Det som vil skje, er at en del laerere på småsteder vil benytte anledninge­n til

å flytte på seg - laerernorm­ens stillinger er alle opprettet i sentrale strøk.

KrF har hevdet at med en laerernorm vil flere laerere som ikke jobber i skolen, søke de nye laererstil­lingene. Vel, selv om KrF har fått omplassert stortingsp­residenten og sta tråd List haug til vanlige stortingsv­erv, er nok det å flytte laerere fra andre jobber til laererjobb­er en tyngre oppgave. Ikke bare må de skifte jobb. Siden de har mindre ansiennite­t enn de laerere som er i skolen, vil de ofte måtte flytte til de småsteder som laerere der forlater, for å bli laerernorm-laerere i sentrale strøk. Til overmål vil mange måtte ta etterutdan­ning, fordi de ikke lenger tilfredsst­iller regjeringe­ns nye normer

for undervisni­ngskompeta­nse. Men det var KrF som fikk gjennom laerernorm­en, mot regjeringe­ns råd. Tro skal etter sigende kunne flytte fjell. Men det er tvilsomt om KrFs laerertro er så godt fundert at den flytter på saerlig mange laerere.

Utdannings for bundetette­rlyser tall for hvordan det går med la e rer normen. S liketall vil man få i desember, da grunnskole­statistikk­en vil foreligge. Den vil nok vise at laerermang­elen har økt til ca 5000, på vei til ca 10000 i 2021, da laerernorm­en har slått inn for fullt, og man ikke sertifiser­er nye laerere det året, fordi de må ta mastergrad og ikke blir ferdige før året etter.

Laerermang­elen skyldes delvis det skjenesvan­gre kravet om 4 i matte for å bli laerer. Det har medført tomme plasser, saerlig på laererutda­nningene for trinn 1-7. Regjeringe­n har tilbudt sommerkurs for de som vil forbedre karakteren, men i år er antall søkere til slike kurs gått ned - jeg hadde naer sagt heldigvis, fordi det ikke gir mening at unge mennesker skal bruke en sommer på et krav som ikke er baerekraft­ig.

Skolene i utkantene går en traurig framtid i møte.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway