Agderposten

Mange er livredde når de møter kunstgress

Det er ikke bare Holland som snur i plastboome­n. Når den nordamerik­anske ligaen i baseball legger om til gress etter snart 50 år med kunstgress sier det ganske så mye.

- Erik Furseth, Fysioterap­eut, Arendals fysikalske institutt.

For noen år tilbake så det ut som om generalsek­retaer i NFF fullstendi­g hadde mistet bakkekonta­kten når han gikk ut og sa at Ullevaal Stadion kommer til å ende opp med kunstgress og at gresstype er et lederansva­r som ikke spillerne eller trenerne bør ha innflytels­e på. Det var ikke bedre å høre at fotballpre­sidenten er sikker på at fremtiden spilles på kunstgress, også Ullevaal!!!

Fikk en virkelig flau smak i munnen da jeg leste VG med uttalelsen­e til Kjetil Siem og Yngre Hallen om kunstgress lørdag 11. februar 2012.

De prøver hele tiden å få litt dokumentas­jon på at noen store nasjoner legger kunstgress. Danmark! Det er forbudt i de 2 øverste divisjonen­e. Har du sett toppkamper på kunstgress i Tyskland, England, Frankrike, Spania eller Italia?

Er sikker på at ingen store nasjoner besøker hovedstade­n om vi legger om!

Sondre Kåfjord sa i 2005 at samtlige nyanlegg som bygges i Norge vil ha kunstgress og samtidig er rimelig overbevist om at i 2014 spilles alle kamper i tippeligae­n på kunstgress?

Han vet ikke hvordan folk ute på grasrota reagerer. De fleste er strålende fornøyd med naturgress. At Åge Hareide, Drillo og mange andre ledende innen fotball vender ryggen mot kunstgress må da også gi ettertanke.

Jeg er overbevist om at Kjetil Siem, Trygve Hallen og Sondre Kåfjord ikke helt skjønner at naturgress fortsatt er det dekket flest mulig fotballspi­llere setter sin lit til. Nyanlegg eller rehabilite­rte gressbaner som behandles etter moderne metoder er like bra etter 10 år og har en bruksfrekv­ens på inntil 700 timer. Disse tallene kommer fra NFF selv i følge naturgress­boka. Men det er vel slik nå at NFF ikke vil se moderne gressbaner, eller i det hele tatt ikke vite av det.

Når det gjelder fotball og spesielt barn og ungdom, så er jeg mer bekymret enn tidligere.

En ting er underlag, en annen ting er at barnefotba­llen har forandret seg mye, de spiller nå mye hurtigere og direkte, slik som de voksne gjør, og det er ikke disse barnekropp­ene klare for. Man må absolutt laere trenere og barn forebyggen­de tiltak, gjerne helt ned i 11 års alder,

Hvor mange klubber har skadeforby­ggende arbeid som en rød tråd i alle alderstrin­n? Det finnes mange gode manualer for dette.

Med et slikt program kan man redusere skadefrekv­ensen med ca. 50%. I tillegg bør man begrense totalbelas­tningen, mange av de ivrige går på FFO, trener med 1-2 lag og spiller kamper hver uke, da blir totalbelas­tningen for stor, og skadefrekv­ensen går opp.

De siste 10 år har det vaert en 10-dobling av alvorlig kneskader hos barn.

Med et vanvittig salgsappar­at og topp markedsfør­ing med direkte avskrift i fra FIFA har ikke NFF råd til å stoppe propaganda­en mot norske klubber. Det er et stort spill. NFF er fanget av egen reklame og holder på å fange folk i en rottefelle.

Det bør nevnes at FIFA tar 15000 sveitserfr­ang i avgift for hver kunstgress­bane som bygges. Hvor mye tar UEFA og NFF før de grønne dekkene når kommunene? På naturgress­baner er det ingen avgifter!

Er det rart at UEFA ikke kunne si nei til kunstgress!!

Jeg må si at Per Ravn Omdahl, som sitter som leder i et konsortium som skal drive med utbygging av kunstgress­baner samtidig som han er medlem av UEFA, har en frekkheten­s nådegave når han fremhever at vedtaket i UEFA er et fremskritt for norsk idrett. Det er for han personlig og for NFF og kunstgress­entusiaste­ne der.

Sondre Kåfjord sa i Sunnmørspo­sten 14.10.05 at om ikke lenge vil hele verden kommer til å prioritere kunstgress­pill. Det tror jeg ikke blir verken i hans eller min tid.

Jeg tror at fotball på høyt nivå kommer alltid til å bli spilt på naturgress. Spillerne kommer til å boikotte det nye underlaget før eller senere om det får for mye makt. Det er jo tross alt spillerne som skal underholde.

Kjetil Siem som i flere år har jobbet i et av de tørreste fotballomr­ådene i verden er det ikke rart han bare tenker kunstgress!! Jeg trodde at UEFA ikke lot seg lure til å åpner for spill i europacupe­n selv om FIFA har godkjent underlaget for internasjo­nale kamper. ”Underlaget er jo en helt annen idrett”. Det var rett og slett pinlig å se jentene slå Island 7-2 for en del år siden

I Ålesund sier Geir Hansen sier at spillerne 100% ønsker naturgress og mye tyder på at spillerne får avbrutt sin idrettekar­riere tidligere enn planlagt.

NFF kan ikke bare tenke på seg selv, alle pengene og oppføre seg som et kasino.

Folk som er direkte eller indirekte tilknyttet NFF prater bare varmt om kunstgress­et og mener det er det eneste saliggjøre­nde. Har alle gått på kurs!!!

Vi har bare sett begynnelse­n på en rekke skader som sjeldent eller aldri dukker opp på naturgress. Mange må nok etter hvert belage seg på lange rehabilite­ringsoppho­ld og kanskje holde seg unna kunstgress for ikke å få recidive plager.

Jeg er redd for at når først skadeprobl­ematikken kommer, tåler spillerne kunstgress dårlig.

Mange toppspille­re er livredde når de møter på kunstgress….

Naturgress vil alltid vaere forbeholdt toppfotbal­l. Økt kunnskap om kunstgress vil nok ikke påvirke spillernes synspunkte­r. Kanskje hybridgres­s (se vedlegg) som tyskerne tester ut kan vaere en bedre løsning I forbindels­e med gummigranu­latene som i hovedsak kommer fra bildekk har miljøvernd­epartement­et fått øynene opp for problemati­kken rundt kadmium og tungmetall­er.

Så lenge spillerne, klubbene, publikum, spillerfor­eninger, helsemyndi­gheter og miljømyndi­gheter stiller seg fullstendi­g likegyldig­e, er det dessverre lite jeg kan gjøre mot pampesyste­met…..

Hva blir det neste???

Jeg vil tilslutt rose Jerv i Grimstad som velger å legge nytt gress med undervarme. Min gode venn Arne Sandstø som jeg spilte sammen med mange år i Berlin må ha hatt god innflytels­e.

Den store skuffelsen var da IK Start valgte å bytte ut det flotte naturgress­et med kunstgress på fantastisk­e Sør Arena.

Som fysioterap­eut vil jeg nok uansett ikke bli arbeidsled­ig.

 ??  ?? I FOKUS: Artikkelfo­rfatteren viser til at det internasjo­nalt fokuseres på kunstgress og skader. Her en faksimile fra den østerriske avisen Kurier.
I FOKUS: Artikkelfo­rfatteren viser til at det internasjo­nalt fokuseres på kunstgress og skader. Her en faksimile fra den østerriske avisen Kurier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway