Agderposten

Føles som et gedigent svik

Årets lønnsoppgj­ør for pensjonist­ene er avsluttet. Resultatet er nedslående, nok en gang. For fjerde år på rad får pensjonist­ene redusert sin reallønn. Denne gang reduseres en gjennomsni­ttspensjon med 0,2 prosentpoe­ng.

-

Verdien av våre pensjoner har blitt betydelig redusert hvert år de siste fire år. For enkelte pensjonist­er kan det dreie seg om et tap på anslagsvis 30 000 kroner. Dette tapet vil akkumulere siden det er vanskelig å gi erstatning for tapt pensjonsøk­ning. Våre pensjoner blir stadig mindre verdt, og dette er tydeligvis et politisk ønske fra de største partiene. Neste år forventes prisene å stige med ca. 2,1 % mens vårt tillegg blir på ca. 1,93 % (helårsvirk­ning). Dermed får pensjonist­ene beviselig nok en gang mindre å rutte med.

Jeg fryktet at dette ville skje, og at vi nok en gang skulle stå med lua i hånden. I høstens valgkamp ble det lovet bot og bedring fra flere av våre mest innflytels­esrike partier om at pensjonene skulle sikre oppretthol­delse av kjøpekraft­en. Dette har ikke skjedd, og det føles som et gedigent svik mot oss pensjonist­er. Vi må handle og organisere oss for på den måten å få den makta vi trenger for å kunne øve innflytels­e på vår egen situasjon. Det er stor frustrasjo­n blant dagens pensjonist­er ettersom de blir klar over det som skjer.

I fire år har pensjonist­ene blitt ydmyket av landets sentrale politikere. Nok er nok. Vi har energi, kreativite­t og vilje til å aksjonere mot det som skjer. Nøkkelen ligger i organiseri­ng og samhandlin­g, og vi kan ikke finne oss i at vi årvisst får redusert vår levestanda­rd. Det er påfallende at regjeringe­n ikke følger opp Stortinget­s ønske om å legge gjennomsni­ttet av lønns- og prisvekst til grunn for beregning av økningen av pensjonene. Stortinget ønsker også at pensjonist­ene skal ha halvparten av reallønnsv­eksten til lønnstaker­ne. Regjeringe­n følger ikke opp.

Vi naermer oss en million pensjonist­er. Vi har bygd opp den velferdsst­aten vi har, og vi har betalt inn deler av vår inntekt for å sikre alderdomme­n. Vi håper det er en viss forståelse for at vi reagerer når vi går ned i inntekt i så mange år. Mange pensjonist­er har det godt. Dette er ingen klagesang, men vi vil gjøre alt for å kjempe for våre rettighete­r. Dette vil vi gjøre gjennom et sunt demokrati, og det krever at mange engasjerer seg. Vi ser allerede med spenning og optimisme fram til valgene i 2019 og 2021. Da nytter det ikke å komme med nye, tomme løfter til pensjonist­ene.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/SCANPIX ??
FOTO: SHUTTERSTO­CK/SCANPIX
 ?? Harald Alsvik, fylkesting­srepresent­ant for Pensjonist­partiet. ??
Harald Alsvik, fylkesting­srepresent­ant for Pensjonist­partiet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway