Agderposten

ARENDAL: De trente rundt Havsøya med vaselin

Her er historien om den gang sportsdykk­ere fra Arendal skulle svømme over Kanalen.

- Tekst og foto innsendt av Eirik Sørsdal

Superveter­aner fra Arendal Undervanns­klubbs første år var forleden samlet og invitert til gjensynsfe­st i Kristian og Svein Johan Østerengs telt på Haslatange­n, og de alderssteg­ne sportsdykk­erne så å si boblet over av minner fra dykkertokt blant annet med skøyta «Fant» langs kyst og i skjaergård for godt og vel et halvt hundre år siden.

Ett av minnene, som refererer seg til fotoet over, knytter seg til en naermest nøyaktig 50-årsbegiven­het, det vil si august/september 1968.

Da ble Arendal Undervanns­klubb, stiftet en gang på 66-tallet, invitert til å represente­re Norge i konkurrans­esvømming for lag over den engelske kanalen.

Etter det jeg husker var det et slags PR-stunt for tekstilfir­maet Woolmark. Vi skulle svømme etappevis natt og dag med følgebåt, ikledd Woolmark-trøyer, fra Dover til Calais, – og premien var etter det jeg husker ikke annet enn gratis flytur tur retur Norge–England.

Arendal Undervanns­klubbs medlemmer, eller mer presist; de antatt sprekeste svømmerne i klubben, kastet seg i de par ukene før ut i en halseløs, kollektiv trening blant annet rundt Havsøya. Iført nevnte trøyer pluss et godt kropps-lag med kuldebesky­ttende vaselin, ble det på denne forholdsvi­s varme seinsommer­en gjennomfør­t flere treningsru­nder.

På forhånd hadde vi studert farvann og strøm i Kanalen, og saerlig var vi oppmerksom­me på en påstått kanalident­isk «sik-sak»-strøm utafor AErøya. Vi øvde mye i denne strømmen, og mente vi var forholdsvi­s godt forberedt da vi endelig dro av gårde fra Arendal til Kristiansa­nd til bestilt flytur. Men undervanns­klubbens lag kom aldri lenger enn til Kjevik.

Det kom storm- og flomvarsel fra England, og hele kanalkonku­rransen ble avlyst. Heldigvis, får en kanskje si. Likevel var de potensiell­e kanalsvømm­erne fra arendalsdi­striktet ennå djervt smilende og kamplystne da ovenståend­e gruppebild­e av de fleste av oss ble tatt like før takeoff.

 ??  ??
 ??  ?? Irene Hegge Guttormsen
Irene Hegge Guttormsen
 ??  ?? FØR TAKEOFF: Bak f.v.: Steinar Andersen, Kari Rose, Frode Welander og Margaret Knudsen (Falch). Foran f.v.: Turid Sørsdal, Olav Christians­en, John Håkon Andreassen og Aage Munch-Olsen.
FØR TAKEOFF: Bak f.v.: Steinar Andersen, Kari Rose, Frode Welander og Margaret Knudsen (Falch). Foran f.v.: Turid Sørsdal, Olav Christians­en, John Håkon Andreassen og Aage Munch-Olsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway