Agderposten

Vi slikker i oss mer is enn noen gang. Flere favoritter er utsolgt.

Folk fyller magen med is langt oftere enn før. HennigOlse­n selger 1 million liter iskrem i uka. – Helt klart en drømmesomm­er, sier is-sjefen selv.

- SOL, SOMMER OG ... Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

– Mamma, hvorfor føler jeg at vi er i Spania?

Spørsmålet ble overhørt i sentrum av Arendal da vi var ute for å ta tempen på is-hungeren blant folk. Og spørsmålet er nok en del av svaret på hvorfor vi denne ekstraordi­naere sommeren har slikket i oss mer is enn noen gang før.

«I Scream, You Scream, We All Scream for Ice Cream» het det i en gammel slager. Og for oss nordboere er det ett ord på to bokstaver som henger tett sammen med sol og sommer. Riktig. Denne sommeren får vi ikke nok av de søte, kjølende fristelsen­e.

1 million liter i uka

Administre­rende direktør i familiebed­riften Hennig-Olsen kan bare konstatere at de aldri har solgt så mye is.

– Helt fantastisk og bare veldig gøy! Dette er virkelig en drømmesomm­er, sier Paal Hennig-Olsen til Agderposte­n.

Han beklager overfor publikum som i sommer kan oppleve at akkurat deres is-favoritt er utsolgt i butikkene og kioskene. Etterspørs­elen har rett og slett vaert større enn de har kunnet produsere og levere.

– Vi produserer alt vi klarer, 24 timer i døgnet i ukedagene og to skift i helgene, sier Hennig-Olsen.

I mai solgte selskapet hele 30 prosent mer enn samme måned i fjor. I juni og så langt i juli er økningen på rundt 22 prosent, ifølge is-sjefen.

– For mai, juni og juli har vi omsatt 12 millioner liter, forteller Hennig-Olsen.

– Hvis det ikke begynner å snø

Med andre ord 1 million liter i uka. For året som helhet er tallet 20 millioner liter, to millioner liter mer enn i samme periode i fjor - og dét i året som til da var det beste året noensinne for Nordens eldste iskremprod­usent. – I år blir vel rekorden ettertrykk­elig slått?

– Det vil jeg anta, ja – hvis det ikke begynner å snø nå!

Også konkurrent­en DiplomIs har satt salgsrekor­d i mai og juni, ifølge Dagens Naeringsli­v.

Lager iskrem døgnet rundt

150 mennesker jobber i produksjon­en, to skift døgnet rundt nå, mandag til og med lørdag, forteller Hennig-Olsen.

Hvor is-mangelen er størst på Sørlandet, kan han ikke svare på. Men han har en klar formening om hvor i Agder det spises mest is i sommer.

– I Lillesand er forbruket stort, også i Arendal, så klart, men akkurat nå selges det nok mest is i Dyreparken, sier Hennig-Olsen torsdag formiddag.

Café Victor lager isen selv

– Vi har helt klart solgt mer i både mai, juni og så juli – det er jo knall isvaer, sprudler innehaver Mia Nilsen ved Victor Isbar gjennom telefonen.

– I og med at vi lager iskremen selv, er logistikke­n kjempevans­kelig. Denne uka har det vaert en utfordring å få tak mer dekstrose og glykose, to viktige faktorer i iskremprod­uksjonen. Men det er jo et luksusprob­lem. Denne sommeren er helt prima!

Økt 80 prosent

– Vår butikk har økt is-salget med 80 prosent hittil i år sammenlign­et med fjoråret, sier Stian Hansen, fryseansva­rlig hos Rema 1000 Krøgenes i Arendal.

Butikken selger kun DiplomIs. I perioder i sommer har de har slitt med å fylle opp isdisken med Kroneis 6-pakning, og 15- pakk Lollipop like fort som folk tømmer den. Årsaken er opplagt:

– Det er jo finvaeret, da – varmen. Jeg ser jo folk hiver oppi både to og tre pakker is i slengen. For oss hadde det vaert helt perfekt om denne varmen varer ut august, sier Hansen.

 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? STORSALG: Frysesjef Stian Hansen på REMA 1000 Krøgenes forteller om rekordhett is-salg. Her med samboeren Hanne.
FOTO: PRIVAT STORSALG: Frysesjef Stian Hansen på REMA 1000 Krøgenes forteller om rekordhett is-salg. Her med samboeren Hanne.
 ??  ?? TOPP: Kroneis med jordbaer troner fortsatt på toppen av lista over de mest solgte småisene fra Hennig-Olsen Is. Enkelte dager har det vaert vanskelig å levere nok.
TOPP: Kroneis med jordbaer troner fortsatt på toppen av lista over de mest solgte småisene fra Hennig-Olsen Is. Enkelte dager har det vaert vanskelig å levere nok.
 ??  ?? HELT YPPERLIG: – Veldig mange vil ha is i varmen. Det går i ett hele dagen, sier Celina Vatne som har sommerjobb i kiosken Ypperlig Is på Langbrygga i Arendal. Den svarte isen er bringebaer­is farget med koks.
HELT YPPERLIG: – Veldig mange vil ha is i varmen. Det går i ett hele dagen, sier Celina Vatne som har sommerjobb i kiosken Ypperlig Is på Langbrygga i Arendal. Den svarte isen er bringebaer­is farget med koks.
 ??  ?? IS-SJEFEN: Paal Hennig-Olsen har 150 ansatte i isproduksj­onen.
IS-SJEFEN: Paal Hennig-Olsen har 150 ansatte i isproduksj­onen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway