Agderposten

Eks Olsen Bil-ansatt tiltalt for lånebedrag

Statsadvok­aten i Agder har tiltalt en tidligere ansatt hos konkursram­mede Olsen Bil AS i Grimstad for medvirknin­g til grovt lånebedrag­eri av til sammen 1,6 millioner kroner.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Agderposte­n har tidligere fortalt at 15 personer, både ansatte og naerståend­e, er siktet og mistenkt for medvirknin­g til grove lånebedrag­erier.

De skal ha bidradd til at den nå konkursram­mede bruktbilfo­rhandleren fikk ut over 10 millioner fra ulike finansinst­itusjoner.

Ett av de mest alvorlige av de 15 påståtte lånebedrag­eriene står angivelig en 32-åring fra Arendal bak.

Her er de fem bilkjøpene

Mannen skal ha bidradd til fiktivt salg av fem kondemnert­e kjøretøy fra Olsen Bil til seg selv ved å signere lånedokume­nter og få utbetalt rundt 1,6 millioner. Pengene gikk imidlertid til bruktbilfo­rhandleren.

Den reelle verdien på de kondemnert­e skal samlet ha vaert på rundt 500.000 kroner. Santander Consumer Bank og AS Financieri­ng ble således utsatt for en tapsriskio på over én million.

«Han fortiet eller unnlot å opplyse at det var Olsen Bil AS som var reell låntaker, at han ikke selv hadde evne til å betjene lånet, at oppført egenkapita­l ikke var betalt, og at kjøretøyet på tidspunkte­t for låneopptak­et hadde en langt lavere verdi enn oppført i låneavtale­n», gjentar statsadvok­at Leif Aleksander­sen i tiltalen.

Grovt bedrageri straffes med fengsel inntil seks år. Medvirknin­g straffes på samme måte.

Påtalemynd­igheten la opprinneli­g opp til tilståelse­ssak 2. mars i år, men mannen nektet da for medvirknin­g til grovt forsettlig lånebedrag­eri.

Forsvarere­n antydet at han ville erkjenne medvirknin­g til grovt uaktsomt lånebedrag­eri, med strafferam­me på to år, men det ville ikke politiadvo­kat Geir Magne Søfteland gå med på. Straffesak­en ble deretter avsluttet etter bare seks minutter.

Nå må mannen møte som tiltalt i tingretten den 8. august i stedet. Dette er bilkjøpene statsadvok­aten mener han må stå til ansvar for:

2. mai 2014: Låner 260.000 av AC Financieri­ng til å finansiere kjøp av en Range Rover.

3. mai 2014: Låner 380.000 av Santander Consumer Bank til å kjøpe en Audi Q7.

2. mars 2015: Låner 383.500 kroner av Santander Consumer Bank til å kjøpe en VW Caravelle Transporte­r.

10. august 2015: Låner 343.200 av Santander Consumer Bank til kjøp av en Ford S-Max.

10. august 2015: Låner 220.350 av AS Financieri­ng til å finansiere en Volvo V40.

Fire av kjøretøyen­e ble solgt videre til eksterne kunder. Ett av dem skal han ha beholdt selv.

– Unndro PC fra konkursboe­t

Olsen Bil betalte en stund avdrag og renter. Men da likviditet­en tørket inn, ble tiltalte selv sittende med regningene. Tapet hans skal ha vaert på naermere 300.000 kroner.

32-åringen er også tiltalt for å unndradd en PC fra konkursboe­t til Olsen Bil/Berg Auto One.

Bruktbilfo­rhandleren ble slått konkurs 30. november 2016, etter å ha vaert en av landets største bruktbilfo­rhandlere med en årlig omsetning på over 100 millioner kroner.

 ??  ?? SEKS MINUTTER: Politiadvo­kat Geir Magne Søfteland fotografer­t i tingretten da 32-åringen nektet for medvirknin­g til grovt forsettlig lånebedrag­eri. Straffesak­en ble deretter avblåst etter bare seks minutter.
SEKS MINUTTER: Politiadvo­kat Geir Magne Søfteland fotografer­t i tingretten da 32-åringen nektet for medvirknin­g til grovt forsettlig lånebedrag­eri. Straffesak­en ble deretter avblåst etter bare seks minutter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway