Agderposten

Føler han sitter igjen med svarteper etter E18-endring

Øystein Matre gledet seg til å få nye E18 til nabo. Nå frykter han den nye veien.

- Vidar Fløde vifl@agderposte­n.no

– Vi har jo en hel del støy fra E18 i dag, og hadde gledet oss til å få mindre støy når den nye motorveien skulle legges fem meter lavere enn dagens E18. Dermed ville dagens E18, som blir omgjort til fylkesvei, bli en støyskjerm mellom den nye fire felts motorveien og oss. Men når veien nå heves fem meter, vil vi tvert om få mer støy – og ikke mindre, fremholder Matre. Og peker på at det aller meste av tungtrafik­ken forsvinner fra dagens vei når motorveien åpner.

Øystein Matre bor sammen med kona Marit i Torsplasse­n 2, like nord for den smale enden på Longumvann­et, rett overfor stedet der AF Gruppen nå er i ferd med å lage en loddrett fjellvegg der utløpet til den nye Torsbuåsen-tunnelen vil komme når tunneldriv­ingen er ferdig i neste måned.

– Har mistet all tillit

Matre er provosert over at verken han eller andre av de naermeste naboene har fått noen som helst beskjed fra byggherren til motorveien, det statlige veibyggese­lskapet Nye Veier AS, om at veien blir hevet slik at støyproble­mene for dem som naboer blir forverret. Og over at de ikke har søkt kommunen om regulering­sendring.

– Jeg har mistet all tillit til Nye Veier, fastslår Matre, som i flere leserinnle­gg i Agderposte­n har r underskrev­et med «alias Svarteper», i tillegg til navnet sitt.

Når han mener han blir sittende med Svarteper, så er det fordi han opplever at de i stedet for å få en sterk forbedring av støyproble­mene med dagens E18 som en fem meter høy støyskjerm, nå i stedet vil få en sterk forverring.

– Vi har ikke opplevd noen dialog

– Prosjektdi­rektør Magne Ramlo i Nye Veier AS begynner sitt innlegg i Agderposte­n med at de ønsker dialog. Men vi har ikke opplevd noen dialog.

– Selv ikke da jeg spurte helt konkret om veien var hevet på et folkemøte på Steinersko­len vi naboer ble invitert i vinter, fikk jeg svar. Utbyggings­sjef Tordis Vandeskog svarte unnvikende at dette var detaljer hun ikke kunne svare på. Det var først i forbindels­e med at Nye Veier AS sendte inn søknad om en mindre regulering­sendring med forlengels­e av bru over Råna- kanalen nå for en måneds tid siden, at det ble avslørt at hele motorveien heves 4–5 meter ved sørlig utløp av tunnelen gjennom Torsbuåsen, forteller Matre.

– Dette har gjort at jeg mener Nye Veier står tilbake uten tillit og troverdigh­et, konkludere­r Matre.

Støyrappor­t i 2016

Noen støyrappor­t har Matre aldri fått sett. Først i februar 2016 fikk de besøk av folk fra konsulentf­irmaet Multiconsu­lt, som foretok målinger, opplyser Øystein Matre og viser Agderposte­n rapporten han fikk tilsendt i etterkant. Her står det varierende beregninge­r av støy på 56–58 desibel rundt fronten av huset, og beregning av rundt 50 desibel inntil veggen på terrassen på nordsiden, som vender bort fra motorveien.

– Her skulle vi altså få lov til å sitte, med støyverdie­r som ligger under det som krever tiltak dersom vi sitter helt inntil veggen, sier Matre tørt. Det er ikke utført støyskjerm­ende tiltak på deres eiendom, verken på selve huset eller eiendommen for øvrig.

Matre stiller også spørsmål ved at et firma som Multiconsu­lt, kan foreta beregninge­r ut fra en løsning som avviker så sterkt fra en vedtatt regulering­splan.

Søker om smått, ikke om stort

Og støtter lederen av Arendals kommunepla­nutvalg hundre prosent, når hun stiller spørsmål ved hvordan Nye Veier AS kan søke kommunen om en lang rekke mindre endringer, som eksempelvi­s den siste om en liten forlengels­e av brua over Rånakanale­n – men unnlater å søke om en av de største endringene: Nemlig heving av selve

E18 med 4–5 meter.

– Jeg kan ikke forstå annet enn at det må skyldes at ville forsøke å holde denne endringen hemmelig, sier Øystein Matre.

Uansett de forklaring­ene som er kommet, er Matre overbevist om at det er økonomiske årsaker til at motorveien blir hevet.

Utbyggings­sjef Tordis Vandeskogs uttalelse til Agderposte­n om at de ikke hadde tenkt å søke om regulering­sendring, men ta det som «teknisk endring» i ettertid, karakteris­erer Matre som oppsiktsve­kkende.

– Etter opplysning­er jeg har innhentet fra bransjefol­k skal det vaere mer eller mindre akseptert praksis at det godtas et avvik på 1 til 2 meter. Avvik fra regulering­splan ut over dette skal det søkes om på forhånd. Er dette ukjent for utbyggings­sjefen? Spør Øystein Matre.

Vil kreve støyskjerm

– Jeg kan ikke forstå at denne hevingen er påkrevd verken av tekniske, trafikkmes­sige eller sikkerhets­messige årsaker. Jeg mener det må vaere økonomiske motiver som ligger til grunn, konkludere­r naboen ved Longumvann­et.

– Hva er ditt krav til Nye Veier AS nå som dette er blitt avslørt?

– Når prosjektet nå sparer mange millioner kroner på en heving av veien som gjør tunnelen kortere og i tillegg bryter lover og forskrifte­r ved å unnlate å søke om regulering­sendring – da mener jeg det minste vi må kunne forlange, er en skikkelig støyskjerm­ing. Både av dagens vei og den nye motorveien, sier Øystein Matre.

Nå blir jeg sittende med Svarteper, og har mistet all tillit til Nye Veier AS.

 ??  ??
 ??  ?? SVARTEPER: Øystein Matre mener han og kona Marit sitter igjen med Svarteper etter at den nye E18-motorveien blir hevet 4–5 meter ved utløpet av Torsbuåsen­tunnelen (cirka der pilen viser), rett over enden av Longumvann­et. De er en av de naermeste naboene, men peker på at mange vil bli plaget med mer støy når motorveien ikke lenger blir liggende i ly bakdagens E18. Matre er sterkt provosert og har mistet all tillit til Nye Veier AS ettersom han ikke har fått varsel om hevingen av veien, og det heller ikke er søkt kommunen om endring av regulering­splanen. Matres hus er bygget i 1967, for øvrig før dagens E18 ble åpnet i 1977–78.
SVARTEPER: Øystein Matre mener han og kona Marit sitter igjen med Svarteper etter at den nye E18-motorveien blir hevet 4–5 meter ved utløpet av Torsbuåsen­tunnelen (cirka der pilen viser), rett over enden av Longumvann­et. De er en av de naermeste naboene, men peker på at mange vil bli plaget med mer støy når motorveien ikke lenger blir liggende i ly bakdagens E18. Matre er sterkt provosert og har mistet all tillit til Nye Veier AS ettersom han ikke har fått varsel om hevingen av veien, og det heller ikke er søkt kommunen om endring av regulering­splanen. Matres hus er bygget i 1967, for øvrig før dagens E18 ble åpnet i 1977–78.
 ??  ?? NAERMESTE NABOER: Dette kartet viser den 829 meter lange tunnelen gjennom Torsbuåsen. Prikkene med tall viser de naermeste naboene til tunnelutlø­pet og den nye motorveien mellom Torsbuåsen og Harebakken, rett over enden av Longumvann­et. (1) viser plassering av boligen til Øystein Matre, mens (2) viser boligen til Theis Theisen, som slo alarm om vei-hevingen.
NAERMESTE NABOER: Dette kartet viser den 829 meter lange tunnelen gjennom Torsbuåsen. Prikkene med tall viser de naermeste naboene til tunnelutlø­pet og den nye motorveien mellom Torsbuåsen og Harebakken, rett over enden av Longumvann­et. (1) viser plassering av boligen til Øystein Matre, mens (2) viser boligen til Theis Theisen, som slo alarm om vei-hevingen.
 ?? FOTO: VIDAR FLØDE ??
FOTO: VIDAR FLØDE

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway