Agderposten

Hver fjerde austegd ønsker totalforbu­d

Menn under 44 år er mest giret på å få bort røyken for godt.

- ▶ Øystein Bjerkestra­nd redaksjone­n@agderposte­n.no

De to flyktet fra krigen i Syria for henholdsvi­s fire og tre år siden. Agderposte­n møter de to guttene utenfor frisørsalo­ngen hvor de jobber. Begge med en sigarett i hånda. Den gir et kjaerkomme­nt avbrekk og en pause.

– For oss er røyken noe vi bruker for å tenke på andre ting; en pause. Vi mistet familie og venner i krigen. Røyken har på en måte blitt noe som vi har med oss derfra. Jeg skjønner at det høres litt rart ut, forteller Ahmad.

For begge er godt kjent med hvor helseskade­lig det er å røyke. Men for dem er det én ting til de ikke vil miste.

– Når jeg spiller fotball, så sier jeg alltid at jeg skal slutte, ler Ahmed.

– Men så kommer minnene, og da er det godt å ha noe å roe ned med, legger kameraten Neim til.

Flere røykere i Aust-Agder

De har trolig ikke noe å frykte ennå, for det er fremdeles ingenting som tyder på at Norge er på vei mot et totalforbu­d mot røyking, men en undersøkel­se InFact har gjort for Agderposte­n viser at det er stadig flere i Aust-Agder som ønsker det. På spørsmål om røyking bør bli helt forbudt, svarer 26 prosent ja, 59 prosent nei og 15 prosent vet ikke.

Undersøkel­sen viser også tydelig at det er de yngste som er ivrigst på et totalforbu­d. Nesten hver tredje person mellom 18 og 44 år ønsker dette, mens det kun gjelder for én av fem for dem over 45 år.

Ifølge Statistisk sentralbyr­å (SSB) er det i dag elleve prosent av befolkning­en i landet som røyker, mens åtte prosent er såkalte av-og-til-røykere. I AustAgder er andelen imidlertid noe høyere hvor 14 prosent av oss røyker daglig, viser den ferske statistikk­en for 2017.

For dem som røyker blir det stadig faerre steder å røyke, og faerre kan det bli. KrF, AP og SV har lagt inn et forslag hvor de ber regjeringe­n se naermere på røykeloven fra 2004 og stramme ytterliger­e inn. Forslaget har fått støtte fra samtlige partier foruten Frp. Vår undersøkel­se viser at hver femte Frp-velger i Aust-Agder vil ha et totalforbu­d – faerre enn gjennomsni­ttet i undersøkel­sen, men likevel ikke et stort utslag.

Forslaget fra partiene går ut på at det skal bli forbudt på steder som lekeplasse­r, innganger til stasjoner, bussholdep­lasser og andre steder hvor man ikke har mulighet til å trekke seg unna.

Urealistis­k med forbud

Innstrammi­ngen er likevel langt unna et totalt forbud av røyking. Et slik forbud er ikke noe myndighete­ne vurderer per i dag.

– Når det gjelder forbud mot salg av tobakk er dette ikke noe myndighete­ne vurderer per nå. Vi anser at vi har flere tobakkspol­itiske virkemidle­r å spille på, slik som for eksempel begrensnin­ger i salgssitua­sjonen og avgiftsreg­uleringen, før det blir aktuelt å foreslå et generelt forbud, sier fungerende avdelingsd­irektør i Helsedirek­toratet, Tone Sandvik, til Agderposte­n.

– Er det i det hele tatt gjennomfør­bart?

– Det er viktig å ha med seg at å innføre et slikt forbud bringer med seg andre aspekter, slik som kriminalis­ering av dagens røykere og at det vil kunne oppstå svarte markeder for salg av tobakk. Når det gjelder internasjo­nale forbud mot tobakk kjenner vi kun til ett land som har innført et slikt totalforbu­d, og det er Bhutan, avslutter Sandvik.

 ??  ??
 ??  ?? PAUSE: Neim Bilal (t.v.) og Ahmad Shahab bruker røyken til å få et lite avbrekk,
PAUSE: Neim Bilal (t.v.) og Ahmad Shahab bruker røyken til å få et lite avbrekk,

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway