Agderposten

Ikke overrasket over a

En fersk undersøkel­se viser at tilstanden hos de overlevend­e etter 22. juli er verre enn antatt. Lokale Utøya-deltakere er ikke overrasket.

- 22. JULI

En av åtte er sykemeldte eller uføre.

– Jeg er ikke veldig overrasket. En vet at svaert alvorlige hendelser gir traumer. Å vaere over lang tid i en situasjon med frykt og redsel, med kroppen i alarmbered­skap, er ikke noe som går over så lett, sier Per Anders Torvik Langerød fra Arendal. Han ble skutt etter på Utøya og måtte svømme lenge for å komme i sikkerhet.

40 prosent av de overlevend­e har deltatt i støttegrup­pas undersøkel­se, hvor det kommer fram at nesten 13 prosent i dag er uføretrygd­et og/eller sykemeldt.

– Jeg er mer overrasket over at det tydeligvis ikke har vaert god nok tilgang på hjelp, eller at den ikke har blitt fulgt godt nok opp. Det er oppsiktsve­kkende, sier Langerød, som håper at denne helt ferske undersøkel­sen kan bidra til økt oppmerksom­het omkring dette.

– Ikke tilstrekke­lig ressurser

– Det kan tyde på at det psykiske helseverne­t ikke har tilstrekke­lig ressurser, og at koordineri­ngen mellom ulike instanser ikke er god nok. Det er heller ikke sikkert at mentale smerter som traumer er, blir fanget godt nok opp av helsevesen­et. Det må kanskje en kulturendr­ing til, sier Langerød.

Andrea Røyrøy Beinset fra Grimstad synes det er høye tall som kommer fram i undersøkel­sen som TV2 har fått utført.

– Men det er godt det kommer fram at så mange sliter, det kan bidra til at denne gruppen får bedre oppfølging, mener hun.

Beinset understrek­er at det store individuel­le forskjelle­r blant de overlevend­e, men at hver må få tilpasset hjelp. Selv synes hun det har gått relativt bra i årene etterpå.

– Mangler i helseverne­t

Det synes også Preben Vaerholm fra Lillesand.

Han sier at så langt har det gått bra, men at det slett ikke er alle det gjør det for, og det synes han ikke er overrasken­de, det er tunge traumer som skal bearbeides,

Men årsaken til at tallene er så høye sju år etter, er han mer i tvil om.

– Det er ikke så lett å si noe

 ??  ?? KAN VAERE MANGLER: Preben Vaerholm mener det vanskelig å vite hvorfor så mange sliter, men sier det er mangler i psykisk helsevern.
KAN VAERE MANGLER: Preben Vaerholm mener det vanskelig å vite hvorfor så mange sliter, men sier det er mangler i psykisk helsevern.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway