Agderposten

T mange sliter

Søndag ble det midlertidi­ge nasjonale minnesmerk­et for 22. juli-angrepene avduket. På Utøya manet flere talere til fortsatt kamp mot hat og mørke krefter.

- ▶ Tore Ellingsen toel@agderposte­n.no

om årsaken til det, men helt generelt så vet vi at det er mangler innen psykisk helsevern, sier Vaerholm.

Åse Louise Egge fra Grimstad regner med at undersøkel­sen gir et riktig bilde at 22. juli-ofrenes helsetilst­and. Men hvorfor vil hun ikke spekulere noe i.

– Alle har sine historie, det er individuel­t, sier hun.

– Et veldig høyt tall

– Det er et veldig høyt tall, og det er et stort faresignal, sier Lisbeth Røyneland, leder for Den nasjonale støttegrup­pa for 22. juli til TV 2.

– Det er veldig leit å tenke på at det er mange unge som blir uføretrygd­et som vil si at de blir unge, fattige. Det må vi prøve å forhindre, fortsetter lederen.

Ifølge støttegrup­pa er gjennomsni­ttsalderen blant de overlevend­e på 25 år.

Undersøkel­sen viser også at 7 prosent er arbeidssøk­ende. Flere av disse har opplyst at de forventer å bli uføretrygd­et, men at situasjone­n foreløpig er uavklart.

30 prosent av de overlevend­e oppgir at de «sliter», mens 18 prosent sier de «sliter mye».

Statssekre­taer i Helse- og omsorgsdep­artementet, Maria Jahrmann Bjerke, roser ifølge NTB helsetjene­sten for arbeidet etter terrorangr­epet, men ber nå det vanlige hjelpeappa­ratet i kommunene vaere oppmerksom på at mange av de berørte fortsatt trenger hjelp. Minnemarke­ringene startet søndag formiddag i regjerings­kvartalet i Oslo, med en avduking av minnesmerk­et. Der står navn og alder på alle dem som ble ofre for terroren i Oslo og på Utøya. Foran veggen med navnene ligger det knust glass, som symboliser­er alt det knuste glasset etter at bomben i regjerings­kvartalet gikk av.

– Det er som en grav å gå til og et kollektivt minnemerke for pårørende av dem som mistet livet. Det er også en del av Norges historie, sa leder Jonas Gahr Støre i Arbeiderpa­rtiet til NTB etter avdukingen.

Flere benyttet dagen til å minne om at det er viktig å ta vare på dem som fortsatt sliter med ettervirkn­ingene av det som skjedde 22. juli 2011.

– Sju år høres lenge ut, men mange har en hverdag som fortsatt er preget av 22. juli, sa statsminis­ter Erna Solberg (H) under minnemarke­ringen ved Høyblokka i regjerings­kvartalet.

Hun sier til NTB at det fortsatt gjør like vondt hver gang navnene på de 77 drepte leses opp.

Holdningen­e florerer

På Utøya senere på dagen ble det manet til motstand mot hatefulle ytringer og ekstreme holdninger. De siste dagene har det blitt kjent at flere Utøya-overlevend­e har blitt truet på livet av nettdebatt­anter.

– Holdningen­e som ledet til handlingen­e i 2011, florerer mer enn før. Vi har ikke klart å holde dem nede, og det er farlig, sa Støre i sin tale på Utøya. Til NTB sier Støre at markeringe­ne 22. juli er med på å aktualiser­e disse holdningen­e kan føre til.

– Det er vår oppgave å advare om hvor farlig det er at slike holdninger alminnelig­gjøres, sier Støre.

I talen sin refererte Støre også til påsketider i år, da davaerende justismini­ster Sylvi Listhaug (Frp) publiserte et bilde på Facebook av maskerte personer med våpen, og teksten: «Ap mener terroriste­nes rettighete­r er viktigere enn nasjonens sikkerhet. Lik og del.»

– At overlevend­e etter 22. juli føler frykt etter politisk debatt, er et varsku, sa Støre.

Hatet stikker dypere

Statsminis­ter Erna Solberg (H) deltok i minnemarke­ringen også på Utøya og sier Facebook-innlegget fra Listhaug var en retorikk som ikke burde kommet fra regjeringe­ns side.

– Det var også en av grunnene til at vi sa unnskyld, sier Solberg til NTB.

Generalsek­retaer Jens Stoltenber­g i NATO, deltok i minneserem­oniene i regjerings­kvartalet og på Utøya. Han var statsminis­ter da terrorangr­epene skjedde i 2011 og sier hatet stikker dypere enn de trodde da.

– Det er veldig farlig å avskrive det med at det bare er noen få skrullete mennesker. Det hatet og truslene vi ser der ute, i både bredde og omfang, er viktig å mobilisere mot, sier Stoltenber­g.

AUF-leder Mani Hussaini sier mange overlevend­e følte på et sinne etter Listhaug-saken i vår.(©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway