Agderposten

Sliter med å fylle inge niørutdann­ingene

Det som tidligere ble ansett som prestisje-utdanninge­r faller i popularite­t blant de unge. På campus Grimstad kommer «alle» inn.

- Matias Smørvik matias.smorvik@agderposte­n.no

Forrige uke ble tallene fra Samordna opptak gjort offentlig. Mens opptakskra­vene stadig blir tøffere for laerere og sykepleier­e, opplever ingeniørst­udiene motsatt effekt.

På campus Grimstad tilbys bachelorut­danninger innen byggdesign, data, elektronik­k, fornybar energi og mekatronik­k, hvor ingen studieprog­ram er fylt opp etter hovedoppta­ket.

Hardere laeringsmi­ljø

Det vil si at alle som har generell studiekomp­etanse i tillegg til de påkrevde fagene innen matematikk og fysikk kommer inn på de meget krevende utdanninge­ne. Instituttl­eder Geir Grasmo ved institutt for ingeniørvi­tenskap på UiA, mener at alle studenter som kommer inn også skal vaere i stand til å fullføre utdannings­løpet. Men de må tenke annerledes.

– Hovedfakto­rene for gjennomfør­ing er motivasjon. Jobber man hardt og jevnt så trenger ikke dårligere grunnlag fra videregåen­de skole nødvendigv­is si at det går utover kvaliteten på studiemilj­øet. Disse studentene må nok påregne et hardere laeringsmi­ljø enn det de er vant til. Det er en utfordring både for studentene, men også innad i kollegiet, sier Grasmo som er instituttl­eder for studieprog­rammene byggdesign, fornybar energi og mekatronik­k.

Senest for to år siden var institutte­t nokså bortskjemt­e med studenter med høye snittkarak­terer.

– Nå er vi tilbake til at enhver som er kvalifiser­t kommer inn. Det må vi ta hensyn til i de løpene vi legger. Vi igangsette­r tiltak, blant annet med fadderordn­ingen og oppfølging, og da saerlig innenfor matematikk, sier han.

Økt konkurrans­e

Han tror bakgrunnen for det fallende søkertalle­t er sammensatt, men påpeker at også andre studieprog­rammer innenfor realfag også opplever fall i rekrutteri­ng.

– Jeg har ikke bakgrunn for å si noe om hvor mange som velger å ta fullt ut med matematikk og fysikk i videregåen­de skole, men noe av forklaring­en kan ligge der. Så ser vi at jenteandel går ned, etter en liten periode med oppgang. Der må vi erkjenne at det ikke er gjort nok tiltak de seneste årene. Vi henter også flere studenter som har gått yrkesfagve­ien nå enn vi gjorde tidligere - og der er det ikke mange damer, sier han.

Han legger dessuten til at UiA opplever økt konkurrans­e om studentene fra de nye universite­tene OsloMet og Universite­tet i Sørøst-Norge. Fordi flere bachelorst­udenter velger å fortsette på masternivå vil trolig ikke det totale antall studenter svekkes.

Mange forventer at saerlig mekatronik­k skulle øke i popularite­t nå som de etablerer et verdensled­ende og svaert kostbart laboratori­um. Men i stedet er det nettopp mekatronik­k som opplever størst tilbakegan­g. Her vil man likevel fylle opp mange av de tomme studieplas­sene med studenter som går Y-veien. Altså elever som har tatt fagbrev og deretter et sommerkurs ved UiA for å kvalifiser­e til studieløpe­t. I tillegg sier

Feilaktig bilde

– Det ligger an til en viss nedgang. Om den blir på ti prosent eller hva det blir vet jeg ikke før vi vet resultatet på samme sommerkurs­et, sier Grasmo.

Innenfor byggdesign og fornybar energi vil studieplas­ser bli lagt ut på resttorget, det vil si at det er førstemann til mølla for dem som er kvalifiser­t for studieløpe­t.

Tidligere grimstad-student og nå leder for NITO-studentene (Norges Ingeniør- og Teknologor­ganisasjon), Tobias Lynghaug, mener det er skapt et feilaktig bilde av jobbutsikt­ene innenfor ingeniøryr­ker. Blant annet gjennom media.

– 60 prosent av studentene på ingeniørut­danningene på UiA kommer fra denne regionen, som ble tungt rammet av oljeprisfa­llet. Mange kjenner nok noen som har jobbet offshore og har dermed fått føle på

en utrygghet, sier Lynghaug.

Han hevder derimot at jobbutsikt­ene er gode, og at mange ikke tar innover seg at en ingeniørut­danning kan brukes på mange felt utenfor petroleums­industrien.

Pensjonsbø­lge

– Man har en jobb å gjøre med å synliggjør­e de muligheten man har som ingeniør, det er mye mer enn å bygge oljeplattf­ormer. Innenfor velferdste­knologi, landbasert teknologi er det stor etterspørs­el etter arbeidskra­ft. Ingeniører vil spille en avgjørende rolle i det grønne skiftet, sier han

Han sier det vil vaere uproblemat­isk for nyutdanned­e å finne arbeid, så lenge man er villig til å flytte på seg så finner man arbeid.

– Om velferdsno­rge skal fortsette er vi helt avhengig av å utdanne kompetanse, og at de smarteste hodene velger teknologio­g realfag. Hvis ikke havner vi i en situasjon der vi kun importerer, men ikke er i stand til å utvikle og eksportere noe selv, sier han.

Dessuten påpeker han at det også vil komme nye jobber innenfor olje- og gass, da saerlig på grunn av en naert foreståend­e pensjonsbø­lge. Han mener også bransjen har et ansvar for å gjøre ingeniørut­danninger attraktivt.

 ??  ?? SLITER: Ingeniørut­danningene ved UiA opplever svakere søknadstal­l enn på lenge. Foran høstsemest­eret kommer alle som er kvalifiser­t inn på bachelor utdanninge­ne.
SLITER: Ingeniørut­danningene ved UiA opplever svakere søknadstal­l enn på lenge. Foran høstsemest­eret kommer alle som er kvalifiser­t inn på bachelor utdanninge­ne.
 ?? ARKIVFOTO: VIDAR FLØDE ??
ARKIVFOTO: VIDAR FLØDE
 ??  ?? FALSK BILDE: Leder for Nito-studentene, Tobias Lynghaug mener det er skapt et falsk bilde av arbeidsmul­ighetene til ingeniørst­udenter.
FALSK BILDE: Leder for Nito-studentene, Tobias Lynghaug mener det er skapt et falsk bilde av arbeidsmul­ighetene til ingeniørst­udenter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway