Agderposten

Sikkerhets­politikken: Ap-folk vurderer NY KURS

Sentrale Ap-krefter vurderer en endring av den norske sikkerhets­politikken som følge av internasjo­nal uro.

-

Bråket rundt Trump er ikke et forbigåend­e uvaer, mener Apstratege­r og flere snakker åpent om at Norge må legge om kursen som konsekvens av stadig større usikkerhet om fremtiden til den transatlan­tiske alliansen, skriver Klassekamp­en.

Blant dem er Torgeir Larsen, tidligere statssekre­taer i Utenriksde­partemente­t og nå forsker på NUPI. Larsen var stabssjef for Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g i Brussel i to år. Nå mener han at grunnlaget for norsk sikkerhets- og utenrikspo­litikk er i bevegelse og trekker en parallell tilbake til mellomkrig­stiden.

– Vi har blitt vant til å ikke tenke på det basale grunnlaget for norsk suverenite­t og sikkerhet. Nå er sårbarhete­n som småstat på vei tilbake, sier han.

Larsen legger til at det er viktig å ikke overdrive. NATO og alliansen med USA «lever godt». Likevel sier han at alliansens robusthet og forutsigba­rhet er i ferd med å endres.

– Alt er ikke i endring, men noe grunnlegge­nde er i bevegelse. Det må erkjennes, sier han.

– Europas forsvar og sikkerhet er basert på amerikansk help i større grad enn på svaert lenge. Derfor er målet om å øke Europas forsvarsev­ne viktigere enn noensinne, sier han. Det gjelder også Norge, mener Larsen.

Tidligere utenriks- og forsvarsmi­nister Espen Barth Eide, som sitter i Aps internasjo­nale utvalg sammen med Larsen, vil knytte Norge tettere til land som har sammenfall­ende interesser og verdier – spesielt Norden, Tyskland, Nederland og Storbritan­nia. I tillegg vil han at Norge skal delta der vi kan i EUs sikkerhets­politiske initiative­r

– Dette er ikke et alternativ til NATO, og vi skal heller ikke lete etter en ny stormakt som skal vaere vår «beskytter». Et sterkere nordisk samarbeid må skje innenfor rammen av de europeiske og transatlan­tiske strukturen­e, sier han. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB/SCANPIX ?? NY LINJE: Aps Espen Barth Eide vil knytte Norge tettere til land som har sammenfall­ende interesser og verdier – spesielt Norden, Tyskland, Nederland og Storbritan­nia.
FOTO: NTB/SCANPIX NY LINJE: Aps Espen Barth Eide vil knytte Norge tettere til land som har sammenfall­ende interesser og verdier – spesielt Norden, Tyskland, Nederland og Storbritan­nia.
 ??  ?? PRESIDENT: Donald Trump forårsaker ny tenkning rundt vår sikkerhets­politikk blant enkelte i Ap.
PRESIDENT: Donald Trump forårsaker ny tenkning rundt vår sikkerhets­politikk blant enkelte i Ap.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway