Agderposten

Blålys for politiet

-

Sommeren igjennom har vi blitt varslet om at saker ikke etterforsk­es, at tida for å behandle saker øker, og at lovbrytere går fri. Politiet ber om økt politisk oppmerksom­het, forståelse og innsats. Regjeringe­ns politibuds­jett er i år rettet inn mot beredskaps­senter og helikopter, og for å dekke normal pris og lønnsvekst. Politidist­riktene har fått beskjed om å kutte over 100 millioner kroner gjennom effektivis­ering. Bare i perioden 2013-2016 ble politidist­riktene allerede svekket med 426 millioner kroner iflg regjeringe­n selv.

De eneste som åpenbart tviler på om det er behov for å styrke politiet, må vaere regjerings­partiene. Arbeiderpa­rtiet gjør det ikke, og valgte derfor en styrking av politiet og domstoler i vårt forslag til statsbudsj­ett. Når både statsminis­teren og justismini­steren kaller egen innsats for «tidenes politisats­ing», vitner det om mangel på å forstå alvoret. Regjeringe­ns politibuds­jett ble avvist i Stortinget. Det var rett og slett så dårlig, at støttepart­iene krevde betydelige økninger under forhandlin­gene.

Både folk og naeringsli­v som rammes av kriminalit­et, og samfunnet vi er del av fortjener at utfordring­ene tas med et større alvor. Når kriminelle får strafferab­att fordi sakene ikke håndteres raskt nok, burde det i seg sjøl vaere nok til å få regjeringe­n til å handle.

Etter snart 5 år og 4 justismini­stere fra Fremskritt­spartiet, er det neppe noen som lenger forbinder dette partiet med innsats for lov og orden. Statsminis­teren lar seg åpenbart ikke engasjere. Det trengs politisk utrykning for politi, påtale og domstol.

Maria Aasen-Svensrud, storingsre­presentant, Arbeiderpa­rtiet

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway