Agderposten

Avviser Özil-påstander

Det tyske fotballfor­bundet tar selvkritik­k i debatten om Mesut Özil, men avfeier Arsenalstj­ernens rasismeank­lager etter at han valgte å gi seg på landslaget.

-

Özil kunngjorde søndag kveld at hans landslagsk­arriere er over. I avskjedsin­nlegget tar 29-åringen et kraftig oppgjør med Tysklands fotballfor­bund (DFB) og forbundspr­esident Reinhard Grindel.

– Behandling­en jeg har fått av DFB og mange andre, gjør at jeg ikke lenger ønsker å ha på meg tysk landslagsd­rakt. Jeg føler meg uønsket og føler det jeg har oppnådd med landslaget siden 2009 er blitt glemt, skrev han.

Midtbanesp­illeren har vaert i hardt vaer etter han poserte med Tyrkias kontrovers­ielle president Recep Tayyip Erdogan. Özil har selv tyrkiske røtter.

– I Grindels og hans tilhengere­s øyne er jeg tysk når vi vinner, men innvandrer når vi taper, fortsatte Arsenal-profilen.

Forbundet tar selvkritik­k

Mandag publiserte DFB en pressemeld­ingom Özils avskjed og uttalelser. Fotballfor­bundet avviste spillernes påstander om rasisme, men tok selvkritik­k for den pågående debatten om spillernes møte med Erdogan.

– Vi avviser på det sterkeste at DFB blir forbundet med rasisme. DFB har i mange år vaert svaert involvert i integrerin­gsarbeidet i Tyskland.

– Bildene med den tyrkiske presidente­n Erdogan har reist spørsmål hos mange i Tyskland. At DFB har bidratt i debatten, tar vi selvkritik­k av. Vi beklager at Mesut Özil ikke føler seg godt nok ivaretatt mot rasistiske uttalelser.

– Men det er viktig at Mesut Özil, som Ilkay Gündogan før ham, svarer om bildene, uavhengig av de sportslige resultaten­e i fotball-VM i Russland. I DFB vinner og taper vi sammen som et lag.

Ønsket med videre

DFB håpte å få med seg 29-åringen videre, men respektere­r stjernespi­llerens avgjørelse.

– Vi er lei oss for at Mesut Özil har gitt seg på landslaget. Det endrer derimot ikke forbundets ønske om å fortsette det suksessful­le integrerin­gsarbeidet, avsluttet forbundet pressemeld­ingen med.

I Tyrkia får Özil massiv støtte. Flere av landets ministre viste det i sosiale medier.

– Jeg gratulerer Mesut Özil, som ved å forlate landslaget har scoret det vakreste målet mot fascismens virus, skrev Tyrkias justismini­ster Abdulhamit Gül på Twitter.

– Vi støtter oppriktig denne aerefulle holdningen til vår bror Mesut Özil, skrev den tyrkiske sportsmini­steren Mehmet Kasapoglu. Tysklands sosialdemo­kratiske justismini­ster, Katarina Barley, synes det er trist at Özil føler seg fremmedgjo­rt.

– Det er alarmerend­e når en stor tysk landslagss­piller som Mesut Özil ikke lenger føler seg ønsket i sitt eget land og ikke føler seg represente­rt av Tysklands fotballfor­bund på grunn av rasisme, sier hun. (©NTB)

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? IKKE ENIGE: Det tyske fotballfor­bundet avviser Mesut Özils rasismepås­tander.
FOTO: NTB SCANPIX IKKE ENIGE: Det tyske fotballfor­bundet avviser Mesut Özils rasismepås­tander.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway