Agderposten

Måtte rygge – nå er han tiltalt for drap

For å gi plass til en møtende bil, måtte 21-åringen rygge. Nå er han tiltalt for uaktsomt drap i trafikken.

- Arne Ingmar Eggen aie@agderposte­n.no

Det var en familiefar i 40-årene som døde da gravemaski­nen rygget over ham på Austadveie­n i Gjerstad 14. februar i år.

Uaktsomt drap

Ifølge tiltalen, signert av statsadvok­at Dennis Danielsen, var ikke den 21 år gamle føreren av gravemaski­nen tilstrekke­lig aktpågiven­de da han rygget. Derfor står han nå tiltalt for uaktsomt drap i trafikken med en strafferam­me på inntil seks års fengsel.

Rettspraks­is de senere årene viser imidlertid at domstolene går langt lavere i slike hendelser i trafikken, der bare et øyeblikks uoppmerkso­mhet kan få de mest tragiske konsekvens­er.

I dette tilfellet skulle føreren av gravemaski­nen «bare» rygge noen meter for å gi den møtende bilen plass. Han så ikke kollegaen som sto bak maskinen, og dermed var det gjort.

Døde på stedet

Ifølge politiet skjedde ulykken i forbindels­e med arbeid på en vannlednin­g i veikanten. Det var tre arbeidskol­leger på stedet: Gravemaski­nføreren, den forulykked­e, og en tredjepers­on, opplyste lensmannen i Gjerstad, Odd Hollum, like etter ulykken.

Meldingen om ulykken kom inn 14. februar i år klokken 08.25. ifølge tiltalen døde familiefar­en på akkurat det samme tidspunkte­t. Det betyr at han kan ha dødd momentant da den tunge gravemaski­nen ifølge tiltalen kjørte over ham. «Han unnlot å forsikre seg om at han hadde fri bane bek maskinen», hevder statsadvok­aten i den alvorlige tiltalen.

Formidabel innsats

Ifølge politiet rykket alle nødetater ut til Auslandvei­en, der en person hadde havnet under beltene på den aktuelle gravemaski­nen. Ifølge lensmann Odd Hollum ble det gjort en formidabel innsats for å redde livet til mannen, men det lot seg altså ikke gjøre. Nå står føreren av maskinen tiltalt for uaktsomt drap i trafikken. Eller for «uaktsomt å ha forvoldt en annens død», som det heter i loven

Tragisk hendelse

Ifølge lensmann odd Holum er ulykken en tragisk hendelse for lokalsamfu­nnet.

– Her er kolleger, venner og familie involvert. det berører bran- og ambulansep­ersonellet. Alle er preget, uttalte Hollum til Agderposte­n somme dag som ulykken skjedde.

Saken ble behandlet som en ar- beidsulykk­e av Arbeidstil­synet. parallelt med dette etterforsk­et politiet saken med tanke på om det også kunne vaere en straffesak. Nå har statsadvok­at Dennis Danielsen tatt ut tiltalen. Straffesak­en mot 21-åringen fra Gjerstad kommer opp i løpet av høsten. I tillegg til straff og fengsel, kan det også bli lagt ned påstand om erstatning til mannens etterlatte og tap av retten til å kjøre bil og gravemaski­n.

 ??  ?? DØDSULYKKE: – Dette preger bygda, uttalte lensmann Odd Hollum til Agderposte­n like etter den tragiske ulykken i Gjerstad onsdag 14. april i år. Foto: Thorvald Knudsen
DØDSULYKKE: – Dette preger bygda, uttalte lensmann Odd Hollum til Agderposte­n like etter den tragiske ulykken i Gjerstad onsdag 14. april i år. Foto: Thorvald Knudsen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway