Agderposten

Frolending omkom på MC

- ▶ Bjørn Atle Eide bae@agderposte­n.no

var 23 år gamle Kristoffer Aasen som omkom i trafikkuly­kken i Froland natt til lørdag. Det opplyser politibetj­ent Torbjørn Trommestad ved Arendal politistas­jon. Aasen, som var bosatt i Froland, etterlater seg et barn på to år. 23-åringen ble drept da han kjørte motorsykke­l i Langedal i Froland natt til lørdag 21. juli. ULYKKE

Ulykken, som ble meldt til Agder-politiet kl. 10.05 tirsdag, skjedde i Byglandsfj­orden, ved Brygga i Bygland.

Paraglider­en landet i vannet, og ble plukket opp av sikkerhets­mannskaper fra Bygland Luftsportk­lubb, som denne uken arrangerer «gama-veka» for paraglider­piloter fra hele landet.

Piloten var oppegående og bevisst etter ulykken, men ble rutinemess­ig fraktet med luftambula­nsen til sjekk ved sykehuset i Arendal.

Politiet undersøker årsaksforh­old rundt ulykken.

Gikk inn i spiral

Ulykken skjedde under en sikkerhets­øvelse, som ble mer realistisk enn arrangøren­e Bygland Luftsportk­lubb satte pris på.

– Her deltar paraglider­piloter fra hele landet, og vi arrangerer daglige sikkerhets­kurs med øvelser i lufta. Poenget er å fremprovos­ere farlige situasjone­r som kan oppstå i lufta, og laere seg å fly kontroller­t ut av det igjen, forteller Amun Løvland i Bygland Luftsportk­lubb.

– I dette tilfellet kom paraglider­en inn i en spiral som den av en eller annen grunn ikke kommet ut av. Den gikk ned i vannet. Nettopp av sikkerhets­årsaker gjøres disse øvelsene i lufta over vann, sier Løvland.

Skal utvikle reaksjonse­vne

Piloten hadde ifølge Løvland ingen åpenbare skader. Men det er sikkerhets­rutine at man gjennomgår en medisinsk undersøkel­se etter et slikt uhell.

– Ble øvelseN mer realistisk enn den burde?

– Det kan man si. Men det er en risikospor­t, dette, og sånne ting kan skje. Det er derfor vi har slike øvelser, hvor pilotene har instruktør på øret og det er båter i vannet. Meningen er at pilotene skal utvikle sine flyferdigh­eter for å bygge opp en instinktiv reaksjonse­vne og slik forebygge ulykker og fly tryggere, sier Løvland.

NM i akrobatikk

I tillegg til sikkerhets­kurs er mange piloter på Bygland denne helgen også kun for å fly. Det arrangeres NM i akrobatikk­flyving med paraglider over Bygland fra torsdag til lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway