Agderposten

Ekspert om IS: – En tapende organisasj­on

Etter mange nederlag i Syria utførte IS sist uke sitt dødeligste angrep på lenge. Orlogskapt­ein Thomas Slensvik mener likevel at gruppa er på vikende front.

- ▶ Karl Martin Jakobsen, NTB

– Angrepet sier ikke så veldig mye om IS’ kapasitet. Dette er en gruppe som har operert i ørkenen øst for mer befolkede områder, og angrepet er ikke ment for å holde på områder og etablere seg, sier Slensvik, som er hovedlaere­r i strategi og doktrine ved Forsvarets stabsskole, til NTB.

IS gjennomfør­te onsdag en rekke angrep i Sweida-provinsen sør i Syria. Minst sju selvmordsb­ombere utløste eksplosjon­er i provinshov­edstaden og omkringlig­gende landsbyer. Deretter skjøt angripere mot soldater og sivilbefol­kning.

Minst 246 mennesker, inkludert 135 sivile ble drept, ifølge eksilgrupp­en Syrian Observator­y for Human Rights (SOHR).

Tilbakegan­g for IS

Slensvik trekker fram to hovedgrunn­er til at angrepet rammet Sweida. Den første er at drusere, en gruppe IS anser som vantro, utgjør en stor del av provinsens befolkning.

Den andre er at regjerings­styrkene til president Bashar alAssad er opptatt andre steder.

– Regjerings­styrkene har flyttet seg, noe som har åpnet opp for et angrep. Det naermeste målet var druserne, som de angriper for å møre opp under en sekterisk konflikt, sier Slensvik.

Ifølge Slensvik er angrepet et eksempel på strategien til en organisasj­on som sliter.

– IS har mistet kalifatet sitt, og framstår som en tapende organisasj­on. De kan fortsatt gjennomfør­e spektakula­ere angrep, men de oppnår ikke samme støtte og sympati som før, sier forsvarsek­sperten.

Utnyttet maktvakuum

Slensvik sier at IS står svakt økonomisk.

Det går utover rekrutteri­ngen av nye krigere, som de ikke lenger kan verve gjennom tvangsvern­eplikt i byer som Raqqa, Deir es-Zor og storbyen Mosul i Irak. Det samme gjelder en rekke landsbyer IS kontroller­te rundt om i Syria.

– De har for lenge siden blitt bekjempet som territorie­ll organisasj­on. Tidligere hadde de store landområde­r, et eget styresett og guvernører. Nå har de blitt en undergrunn­sorganisas­jon med noen kampavdeli­nger, som utfører hevnaksjon­er, sier Slensvik.

Forventer nye angrep

Midtøsten-eksperten Columb Strack ved analysesel­skapet IHS Markit mener at IS først og fremst er på offensiven i Syrias naboland Irak.

– IS har omgruppert og bygger opp sin kapasitet til å rette angrep mot den irakiske regjeringe­n og sjiamuslim­er. De har ingen planer om å gjenoppret­te noe kalifat. De har fått en nyttig laerepenge om at ethvert territoriu­m de kontroller­er, blir bombet av den amerikansk­e koalisjone­n, sier Strack til VICE News.

På den syriske siden av grensen forventer han nye angrep i Sweida og Damaskus-området de naermeste månedene. Angrepene vil, ifølge Strack, fortsette helt til Assad-regimet setter av mer ressurser til å drive IS ut av området.

 ?? FOTO: SANA VIA AP/NTB SCANPIX ?? DREPT AV IS: Lokalbefol­kningen begraver en av de drepte etter IS-angrepene i Sweida sør i Syria sist uke, ifølge det statlige nyhetsbyrå­et SANA.
FOTO: SANA VIA AP/NTB SCANPIX DREPT AV IS: Lokalbefol­kningen begraver en av de drepte etter IS-angrepene i Sweida sør i Syria sist uke, ifølge det statlige nyhetsbyrå­et SANA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway