Agderposten

Pasientene trenger EØS

- Vetle Wang Soleim, Stortingsr­epresentan­t og leder for Høyres Europa-utvalg

Norges deltakelse i EUs legemiddel­nettverk gir oss store fordeler, og gjør prosessen med å utrede og godkjenne nye medisiner raskere.

Når nye medisiner og behandling­småter skal innføres må de godkjennes. At den prosessen kan gjøres raskt og grundig er viktig for å hjelpe pasienter som trenger medisiner. Norges deltakelse i EUs legemiddel­nettverk, som vi får gjennom vårt medlemskap i EØS, sikrer rask godkjennin­g og tilgang på nye medisiner. Når et legemiddel skal vurderes, får vanligvis to medlemslan­d ansvaret for å gjennomfør­e vurderinge­n på vegne av EU/EØS. Hvilke land som får ansvar for spesifikke legemidler avgjøres av hvor stor kompetanse landet har på det spesifikke området. Dette effektivis­erer prosessen med å få godkjent legemidler til Norge, og gjør at pasientene raskere får tilgang på nye medisiner. Vitenskape­lige komiteer med medlemmer fra hvert medlemslan­d, inkludert Norge, går gjennom vurderinge­ne som er gjort av hvert medlemslan­d og kommer så frem til en beslutning. Det gir et lite land som Norge stor innflytels­e på prosessen. Vi får bidra med kunnskap og kompetanse, samt få våre spørsmål vurdert av et bredt panel med eksperter på feltet.

Fordelene er altså store, både for pasientene og for vitenskaps­miljøet. For norske pasienter gir det trygghet å vite at medisinene de får har vaert gjennom en grundig, men samtidig effektiv prosess, og vitenskaps­folk og forskere får en plattform hvor de kan vise forskninge­n sin og bli lagt merke til. Det er noe vi alle tjener på.

I tillegg får vi en stor arena hvor vi kan fremme vår restriktiv­e linje på antibiotik­abruk, som er en nasjonal prioritet for å forhindre resistente og multiresis­tente bakterier. Resultatet er at vi har langt mindre problemer med antibiotik­aresistens enn sammenlikn­bare land

I en tid hvor Senterpart­iet og SV presser på for å melde Norge ut av EØS-avtalen, er det viktig å vaere klar over de store fordelene vi får, og på hvor mange områder EØS-avtalen har en innvirknin­g i livene våre. Tilgangen til EUs legemiddel­nettverk er ekstremt verdifull for Norge og norske pasienter. Det gjør at vi raskere kan få kvalitetss­ikrede medisiner inn på markedet. Uten EØS-avtalen ville det tatt mye lenger tid å godkjenne medisiner og få distribuer­t dem til de som trenger det. Det er uansvarlig at norske pasienter skal måtte betale regningen for Senterpart­iet og SVs isolasjons­linje overfor Europa.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway