Agderposten

Raseringen av et kystmiljø

Verneverdi­ge kystmiljøe­r ødelegges i økende grad av nybygg som ikke er i harmoni med eldre bebyggelse og naturmiljø. Alarmen burde for lengst ha gått. Vi ser starten på rasering av en rekke eldre tettsteder langs kysten.

- Audun Engh Harald Pettersen For kystkultur­prosjektet Lungard

Iflere kystkommun­er har utbyggere altfor lenge kunnet ta for gitt at det er fritt fram for å utfordre vernebeste­mmelsene. I Aust- og Vest-Agder har fylkeskons­ervatorene påpekt betydninge­n av å ivareta kystmiljø og bebyggelse, med saerlig vekt på uthavner som Lyngør. Der har utbyggere i altfor lang tid fått boltre seg med nye landsteder, hus, hytter og brygger i kontraster­ende arkitektur, fjernt fra det man kan kalle harmoni med stedets tradisjone­r og byggeskikk.

Tvedestran­d kommune har på den ene siden fremhevet Lyngør som Europas best bevarte tettsted (utropt i 1991) og arbeider aktivt for å få stedet på UNESCOs Verdensarv­liste. På den andre siden har kommunen gitt dispensasj­oner fra generelle byggebeste­mmelser, og tillatt nybygg i til dels kontraster­ende arkitektur. Dette reduserer sannsynlig­heten for at UNESCOs kriterier for Verdensarv­status oppfylles. I dag tilsideset­ter mange kommuner og fylkeskomm­uner lovregler og vernebeste­mmelser som gjelder for kysten, og som lokale myndighete­r er pålagt å respektere. Det er grunn til å stille et stort spørsmålst­egn ved alle dispensasj­onene som blir gitt.

Tvedestran­d kommune har nå ute på høring et forslag om full byggestopp inntil man får utarbeidet en ny regulering­splan for Lyngør. Dette er en positiv snuoperasj­on som bør inspirere andre kommuner til å gjøre tilsvarend­e. Det blir avgjørende for disse stedenes framtid at de nye regulering­sbestemmel­sene blir tydelige og mest mulig ufravikeli­ge. Det bør bli en høy terskel for nybygg i verneverdi­ge natur- og bygningsmi­ljøer.

Mange kommuner er utsatt for press fra grunneiere og utbyggere for å godta nybygging som vil undergrave kulturminn­everdiene på stedet. På sikt vil det også undergrave potensiale­t for naeringsvi­rksomhet innen fritid og turisme. Internasjo­nalt ser vi at kvalitetsb­asert turisme knyttet til kulturminn­er og uberørt natur er i fremgang. Det er imidlertid alltid noen som er rede til å drepe høna som legger gullegget, for å oppnå kortsiktig økonomisk gevinst. Utbyggere er mestere i å lokke eller true til seg godkjennin­g av tvilsomme prosjekter. Derfor er det behov for større bevissthet i kommunene om verdiene de forvalter. Vi trenger også strengere nasjonale regler med redusert spillerom for dispensasj­oner.

Et positivt signal er Riksantikv­arens nye Bystrategi fra 2017. Her anbefales god tilpasning av nybygg til eldre verneverdi­ge bygningsmi­ljøer, både i skala og utforming. Man fraråder kontrast mellom gammelt og nytt. Dette er en statlig føring, men ikke et pålegg. Kommuner og fylkeskomm­unen bør likevel ta de nye signalene fra Riksantikv­aren på alvor, og skjerpe sin praksis i byggesaker. Skal det bygges nytt, bør stedets tradisjone­lle byggeskikk videreføre­s.

 ??  ?? LYNGØR: Tvedestran­d kommunes dispensasj­oner reduserer sannsynlig­heten for at UNESCOs kriterier for verdensarv­status oppfylles, skriver artikkelfo­rfatterne. (Arkivbilde)
LYNGØR: Tvedestran­d kommunes dispensasj­oner reduserer sannsynlig­heten for at UNESCOs kriterier for verdensarv­status oppfylles, skriver artikkelfo­rfatterne. (Arkivbilde)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway