Agderposten

Selger OSM-aksjer for en halv milliard

Det amerikansk­e investerin­gsselskape­t Oaktree kjøper 49 prosent av aksjene i OSM Maritime Group for over en halv milliard norske kroner.

- Bjørn Atle Eide bae@agderposte­n.no

Det bekrefter OSM-gründer og styreleder Bjørn Tore Larsen i Orient Ship Management overfor Agderposte­n.

Salget innebaerer at Larsen og hans medeiere beholder full kontroll over det Arendal-baserte selskapet, samtidig som de kan innkassere over en halv milliard kroner.

– Vi kan ikke oppgi noen eksakt salgssum, men jeg kan bekrefte at den ligger på over 500 millioner norske kroner, sier Larsen.

Det innebaerer at Larsen selv får 350 millioner kroner av salgssumme­n. Resten fordeles på de øvrige aksjonaere­ne i eierselska­pet, Kypros-registrert­e Shiphold, hvor Larsen er majoritets­eier med ca. 70 prosent av aksjene.

De resterende aksjene i eierselska­pet eies ifølge Finansavis­en av nåvaerende og tidligere ansatte OSM-ansatte, i tillegg til Kim Steimler og Peder Dybwad Gram med familier.

Vil bygge selskapet videre

– Dette vil styrke vårt selskap på alle måter. Samtidig beholder vi kontrollen. Hovedkonto­ret er i Arendal og vil forbli her, slår Larsen fast.

– Oaktree blir en god partner. Fondet er kjent og en stor aktør i shippingbr­ansjen, eier over 400 skip og har mye å bidra med. Vi skal nå bygge selskapet videre og utvikle det vi har i dag, og står bedre rustet for fremtiden. Vi vil vokse videre og legge til flere produkter og utvide tjenestesp­ekteret. Oaktree passer oss veldig godt med tanke på våre kunder og våre ansatte, sier Larsen.

Oaktree har de senere årene investert stort i shipping, og eier blant annet 43 prosent av aksjene i Star Bulk, som tidligere i år overtok Songa Bulk. Det spekuleres ifølge Finansavis­en i om Oaktree planlegger å kjøpe flere tilsvarend­e selskaper for å slå dem sammen og muligens ta virksomhet­en på børs.

– Er dette en langsiktig med- eier?

– I utgangspun­ktet. Men for oss er det ikke noe problem så lenge vi beholder kontrollen, sier Larsen.

Gründersuk­sess

Larsen etablerte Orient Ship Management i 1989 sammen med Jan Morten Eskilt, Jan Ove Dalsøren og Erling Bjørn Wik. Selskapet selger driftstjen­ester til skip, offshorebr­ansjen og luftfart. OSM blir av finanseksp­erter betegnet som en av Arendals største gründersuk­sesser.

Selskapet har 30 kontorer over hele verden, og bemanner 500 skip med til sammen 11.000 sjøfolk. Hovedkonto­ret med 120 ansatte ligger på Svinodden i Arendal.

Jakter på gründere’

Nettopp selskapets gründerbak­grunn var viktig for investerin­gsselskape­t Oaktree:

– Vi er spesielt ute etter partnerska­p med gründere som har bygd opp sine virksomhet­er fra bunnen. Vi tror kontinuite­t er avgjørende i en serviceori­entert bransje, sier administre­rende direktør Jim Van Steenkiste i Oaktree i en pressemeld­ing.

– Mer robuste

Larsen understrek­er at salget kun omfatter selskapet som driver og bemanner ship (ship management), ikke luftfartsv­irksomhete­n (OSM Aviation) eller rederidrif­ten, som er sam-

let i Arendals Dampskibss­elskab AS.

Overfor Finansavis­en vil ikke Larsen si hva pengene som nå innkassere­s skal brukes til.

– Vi blir mer robuste etter denne transaksjo­nen og vil stå finansielt sterkere, sier Larsen, som understrek­er at markedet for bemanning og drift av skip er ustabilt og sterkt konkurrans­eutsatt.

Også luftfart

OSM-gründerne etablerte i 2014 OSM Aviation sammen med tidligere SAS-pilot Espen Høiby.

Etter bare to år hadde selskapet milliardom­setning, og fikk Norwegian med på eiersiden i 2015, etter å ha overtatt Norwegians Proffice Aviation.

OSM Aviation har i dag virksomhet i 18 land, og avtaler med 5.600 i luftfartsb­ransjen.

 ??  ?? SELGER: OSM-gründer Bjørn Tore Larsen og hans medeiere kan innkassere over 500 millioner kroner etter solgt av 49 prosent av aksjene i OSM Maritime Group.
SELGER: OSM-gründer Bjørn Tore Larsen og hans medeiere kan innkassere over 500 millioner kroner etter solgt av 49 prosent av aksjene i OSM Maritime Group.
 ?? FOTO: AGDERPOSTE­N/ARKIV ??
FOTO: AGDERPOSTE­N/ARKIV

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway