Agderposten

Rekordbesø­k på hyttene

Bøndene fortviler, mens ferieglade nordmenn jubler over sydenvarme­n. Stadig flere velger å feriere i Norge og Den Norske Turistfore­ning melder om rekordår.

-

– Den lange sommeren og det varme vaeret har gjort sitt til god trafikk på hyttene våre i fjellet, langs kysten og til skogs, sier kommunikas­jonsrådgiv­er Mari Stephansen i Den Norske Turistfore­ning (DNT) til NTB.

DNT feirer 150 år i år og naermer seg allerede rekordhøye 500.000 hytteovern­attinger i jubileumså­ret.

– Da vi feiret sommeråpni­ng av hyttene i fjellet den siste helgen i juni var mange av hyttene våre helt fulle. Jeg tror folk har fått med seg at DNT fyller 150 år og hiver seg med på feiringen. Til sammenlign­ing hadde vi 450.700 overnattin­ger på hyttene våre i fjor, i tillegg til flere hundre tusen dagsbesøk, sier hun.

– Foreløpige tall og rapporter fra bestyrerne våre vitner om rekorder flere steder, sier Stephanson og trekker fram Lars Monsens minutt for minutt-sending på NRK som en medvirkend­e årsak til at så mange nordmenn blir lokket ut på tur i naturen denne sommeren, i tillegg til det varme vaeret.

Flere velger Norge

– Vi ser at flere og flere nordmenn velger norgesferi­e, og det å kunne oppleve Norges fantastisk­e natur i slikt vaer som dette er jo helt unikt, sier direktør Line Endresen Normann i Virke Reise Norge til NTB.

Hun er selv på norgesferi­e med familien og tror denne rekordvarm­e sommeren virkelig vil åpne opp øynene til mange når det gjelder å feriere rundt i det ganske land i årene fremover.

– Når vi gjør våre spørreunde­rsøkelser og spør nordmenn om ferieplane­r for kommende sommer, har de ofte den forrige sommeren friskt i minne. Derfor forventer vi at enda flere vil velge å feriere i Norge i 2019 på bakgrunn av den fantastisk­e sommeren vi opplever nå, sier hun.

I Virke Reises befolkning­sundersøke­lse for sommeren 2018 oppga 35 prosent at hytta i Norge blir en del av sommerferi­en, som er flere enn i fjor. Ferie på hotell, camping, eller privat utleie økte også fra 14 til 17 prosent.

Lave sydenprise­r

Mange bestiller sydenferie­r lang tid i forveien, mens andre sitter på gjerdet for å avvente restplasse­r. Denne sommeren har det på grunn av varmen vaert så lav etterspørs­el av restplasse­r at prisene på sydenturer nå er rekordlave, ifølge Aftenposte­n.

– Har du feriedager til gode får du mer reise og hotell for pengene enn på mange år. Folk kan gjøre gode kupp, sier informasjo­nssjef Siri RøhrStaff i Ving, som frister med charterfly helt ned til 295 kroner per person.

Nordmenn reiser oftere til utlandet enn tidligere år. Siden i fjor har hver fjerde nordmann reist utenfor Skandinavi­a minst tre ganger, viser en undersøkel­se gjort av Kantar TNS.(©NTB)

 ?? ARKIVFOTO: NTB SCANPIX ?? REKORDÅR: Stadig flere nordmenn velger å feriere i sitt eget land og Den Norske Turistfore­ning (DNT) melder om rekordår. Avbildet er DNT-hytta Rondvassbu i Rondane nasjonalpa­rk.
ARKIVFOTO: NTB SCANPIX REKORDÅR: Stadig flere nordmenn velger å feriere i sitt eget land og Den Norske Turistfore­ning (DNT) melder om rekordår. Avbildet er DNT-hytta Rondvassbu i Rondane nasjonalpa­rk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway