Agderposten

- Gutter blir diskrimine­rt på leiemarked­et

Diskrimine­ringsombud­et får flere henvendels­er fra studenter om diskrimine­ring av kjønn på uteleiemar­kedet. Mange utleiere ønsker jenter istedenfor gutter.

-

«Kjekk møblert 2 roms loftsleili­ghet naer sentrum til leie for jente» står det i en annonse for leilighet i Oslo.

Slike annonser er i strid med husleielov­en, mener Likestilli­ngsog diskrimine­ringsombud­et.

Husleielov­en, paragraf 1–8er klar.

« Ved utleie av husrom kan det ikke tas hensyn til kjønn, graviditet, etnisitet, religion, livssyn, funksjonsn­edsettelse, seksuell orienterin­g, kjønnsiden­titet, kjønnsuttr­ykk eller alder. (...).»

– I lovverket kreves det en saklig begrunnels­e for at det er lovlig å forskjells­behandle på grunn av kjønn. Dette gjelder også når man skal velge hvem man ønsker å leie ut leilighete­n sin til, sier seniorrådg­iver Emma Caroline Hermanrud hos Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et.

– Vår vurdering er at det i få tilfeller er en saklig grunn som gjør forskjells­behandling lovlig i disse sakene, sier hun.

Må endre annonser

Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et mottar flere henvendels­er nå om sommeren hvor mange tusen studenter skal ut på markedet før studiestar­t.

– Vi får regelmessi­g henvendels­er som gjelder utleieanno­nser. Og det er flest henvendels­er nå på sommeren hvor det naermer seg studiestar­t og studenter er på jakt etter leilighet, sier Hermanrud.

Flere ganger har ombudet måttet sendt ut henvendels­er til utleier hvor de har bedt om å fjerne kravet om kjønn i annonsen.

– Vi har bedt dem om å fjerne kravet til kjønn, eller forklare hvorfor de mener det er nødvendig å forskjells­behandle på grunn av kjønn. I de fleste tilfellene vi har gjort dette, har utleier beklaget og endret annonsen, sier Hermanrud.

Personlig forhold

Hermanrud sier det likevel finnes unntak hvor det er greit å velge etter kjønn.

– Hvis det gjelder rom i et bofellessk­ap, og utleier skal dele kjøkken og bad sammen med den det skal leie ut til, regnes dette som et personlig forhold etter diskrimine­ringslovve­rket, forklarer hun.

(©NTB)

 ?? ILL-FOTO: NTB SCANPIX ?? OMBUDET REAGERER: Flere annonser er i strid med husleielov­en, men Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et.
ILL-FOTO: NTB SCANPIX OMBUDET REAGERER: Flere annonser er i strid med husleielov­en, men Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway