Agderposten

Fiender blir handelspar­tnere

Tønner med olje, sekker med sukker, kasser med frukt; varer verdt millioner krysser daglig frontlinje­ne i Syria. Bitre fiender blir handelspar­tnere.

-

Det syriske regimet, opprørere, kurdere og sågar jihadister knytter kontakter med forretning­smenn med vide nettverk. Alle tjener sitt ved grenseover­ganger som ellers skiller landområde­r og ikke samler.

En rekke kilder innen alle kategorier aktører, både innenfor naeringsli­vet og militaeret, har tegnet og fortalt til AFP om hvordan et vidstrakt, halvoffisi­elt nettverk av avtaler og ordninger holder liv i handelen i alle deler av landet.

Knutepunkt

Et viktig knutepunkt er den lille byen Morek, klemt mellom den nordvestli­ge provinsen Idlib, kontroller­t av ulike opprørske og jihadistis­ke grupper, og den regjerings­kontroller­te byen Hama.

På opprørssid­en av Morek er det den tidligere al-Qaidaavdel­ingen i Syria (HTS) som styrer, mens regjerings­styrkene er partner på den andre siden.

Året rundt blir grønnsaker, kjeks og klaer sendt fra Idlib, mens drivstoff, sukker og bildeler fraktes på lastebiler fra regjerings­kontroller­t område inn i Hama og videre nordover. Dette forteller en rekke personer som i ulike roller er involvert i den komplisert­e handelen.

– Morek er den viktigste grensepass­eringen. Her går alle slags varer fram og tilbake, sier Abu al-Huda al-Sorani, mannen som administre­rer grensetraf­ikken på vegne av HTS.

Penger som glidemidde­l

Han legger til at dette er en overgang som er akseptert og anerkjent på begge sider og at det er utsikten til god fortjenest­e som får det hele til å flyte. Sorani sier at Morek ble åpnet med hjelp av forretning­smenn med gode kontakter innen regimet.

– Det er én person som har monopol fra regimets side av grensen, sier Sorani. Han vil ikke ut med mannens navn, men en rekke personer med kjennskap til grensehand­elen, viser til en gåtefull person ved navn Ghawar.

En kilde i det opprørskon­trollerte området nord for Morek sier at Ghawar betaler det syriske regimet en million dollar med få måneders mellomrom for eksklusiv bruk av en viss strekning av motorveien M5 i retning Morek.

Avgifter

Ghawar, som opptrer som kontaktper­son mellom naeringsli­v og regimet i Damaskus, er angivelig også den som fastsetter den avgiften som hver passerende lastebil må ut med på regjerings­siden, før den fortsetter mot opprørere og kurdere på den andre siden av overgangen. Det er snakk om flere hundre dollar per bil.

– Med soner over hele Syria, alle kontroller­te av ulike grupper, har en form for regulert grensehand­el presset seg fram. Den er til gjensidig glede og nytte for alle parter. Høyt hevet over fotsoldate­ne står forretning­smenn som trekker i trådene, og som tjener på at krigen fortsetter, sier Ayman al-Dassouky ved Omran-senteret i Tyrkia. (NTB-AFP)

 ?? FOTO: AP/NTB SCANPIX ?? OMFATTENDE HANDEL: Krigen i Syria gjør fiender til forretning­spartnere. Hver dag krysser lastebiler med all slags varer grensene mellom de krigførend­e parter. Forretning­smenn med kontakter til regimet sørger for arbeidsro.
FOTO: AP/NTB SCANPIX OMFATTENDE HANDEL: Krigen i Syria gjør fiender til forretning­spartnere. Hver dag krysser lastebiler med all slags varer grensene mellom de krigførend­e parter. Forretning­smenn med kontakter til regimet sørger for arbeidsro.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway