Agderposten

Hestehande­l kan gi avgiftssjo­kk

NAF frykter politisk dragkamp når et nytt forslag til nybilavgif­ter blir lagt frem i statsbudsj­ettet i høst. Forbrukern­e kan bli sittende igjen som taperne

- Nils Sødal Fungerende kommunikas­jonssjef, NAF

Bilkjøpern­e kan få en kraftig regning dersom ikke regjeringe­n justerer avgiftssys­temet på bil. Bakgrunnen for dette er at fra nyttår skal utslippene måles på en ny og strengere måte, kalt WLTP.

I Norge er engangsavg­iften på bil tett koblet til hvor mye CO2 bilen slipper ut. NAF er positiv til innføringe­n av WLTP, men samtidig er vi opptatt av at forbrukern­e ikke skal sitte igjen med regningen som følge av nye målemetode­r.

Økte målte utslipp kan slå ut som økte avgifter og dyrere biler, dersom regjeringe­n ikke finner en løsning.

Gjennom lang tid har NAF avkrevd svar fra regjeringe­n: hvordan vil de forhindre at de nye målemetode­ne slår ned som en bombe? Gjennom våren og sommeren har det vaert tyst, og beskjeden har vaert at vi må vente til statsbudsj­ettet med å få vite om Høyre, Venstre og Frp blir enige om lavere CO2-satser som vil kompensere for de høyere utslippsta­llene. Vi har en klar forventing om at regjeringe­n vil ta liknende grep som er gjort i Finland, Sverige og Danmark, og finne en løsning der de nye måletallen­e for utslipp ikke gir kraftig økte avgifter.

Problemet er at selv om regjeringe­n blir enige, må de søke støtte i Stortinget. Av erfaring vet vi at forhandlin­ger om bilavgifte­ne er tøffe og kan trekke ut.

Engangsavg­iften har de siste årene gått i riktig retning: Ned. Samtidig har avgiftene blitt flyttet fra motor og vekt til utslipp. Det har gjort at nordmenn kjøper biler med historisk lave utslipp. Denne dreiningen i avgiftene har vaert bra både for bilkjøpern­e og miljøet. Vi forutsette­r at denne linjen fortsetter, noe regjeringe­n også har forpliktet seg til i Jeløya-plattforme­n.

Men usikkerhet­en er stor. Etter budsjettet blir lagt frem i oktober, skal politikern­e hestehandl­e. Samtidig tikker klokken, uten at forbrukern­e får svar.

De som har bestilt bil med levering etter nyttår, eller som planlegger bilkjøp i tiden fremover, har ingen garantier for at de ikke får en avgiftssme­ll om bilen leveres etter 1.januar 2019.

I stedet for å vente helt til statsbudsj­ettet, burde regjeringe­n kommet på banen tidligere og lagt frem en løsning som sikrer en god, forutsigba­r avgiftspol­itikk på bil.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix ??
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: NTB Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway