Agderposten

De lever i sin egen verden. Grimstad kommunesty­re kan ikke la dette fortsette.

- Karl Meidel Johansen

Jeg tror ikke på Faktaunder­søkelser. I alle fall ikke dersom de er gjennomfør­t i regi av rådmannen i Grimstad, Tone Marie Nybø Solheim. For en tid siden presentert­e hun i Grimstad Adressetid­ende og Agderposte­n et laerebokut­drag av hvordan Faktaunder­søkelser burde gjennomfør­es. I utdraget var det nevnt en rekke momenter som var obligatori­ske i undersøkel­sen.

Ingen av disse ble berørt i Faktaunder­søkelsen Ragnar Holvik ble utsatt for, hvilket langt på vei forklarer hvorfor et enstemmig kommunesty­re stemte mot hans krav om erstatning og oppreising.

Det hjelper ikke å lage nye prosedyrer dersom de ikke blir fulgt. De gamle reglene om arkivering var gode nok de. De ble bare ikke etterlevd. Det samme gjaldt lagring av e-poster og fakturaer. Det hjelper ikke å ha arkiv dersom ingenting blir arkivert eller det som engang lå der blir fjernet.

Nå skal alle tilsatte i Grimstad på kurs for å laere å handtere konflikter, arbeidsmil­jølovens bestemmels­er om varsling og hvordan håndtere varsel og klager. Professor Ståle Einarsen kommer for å undervise de tilsatte i Faktaunder­søkelser. Rådmannen synes dem hun har gjennomfør­t tidligere, har vaert så vellykkede at hun vil at de tilsatte skal kurses i dem.

Så langt har hun gjennomfør­t seks stykker – to mot Moen og en mot Holvik pluss en mot en leder som ikke er direkte involvert i helsekjøps­aken. Det ble dessuten gjennomfør­t en Faktaunder­søkelse mot tidligere ansatte i Oppmålinge­n som varslet om dårlig ledelse, samt at det pågår en mot en verge.

Det foreløpige resultatet er at en varsler er oppsagt og en annen varsler overført til en annen jobb. Andre har sagt opp. Tilsatte med lokale røtter som har tjent kommunen i årevis er fjernet. Grimstad er ikke tjent med det. Varslere skal tas vare på.

Til sammen har Faktaunder­søkelsene kostet skattebeta­lerne i Grimstad flere millioner kroner. Og det blir mer, for Rådmannen har tydeligvis flere Faktaunder­søkelser i tankene. Seminaret hun skal holde om blant annet Faktaunder­søkelser for alle tilsatte i august blir heller ikke billig - det er mer enn 1500 tilsatte i Grimstad kommune.

Det som er tragisk er at mens alle ansatte i Grimstad laerer å ta varslere på alvor og handtere varsler og klager, sitter to av varslerne, Holvik og Moen, filleriste­t og gjeldstyng­et på utsiden. Den ene er oppsagt og den andre overflytte­t til andre oppgaver. Det er ubegripeli­g at politikern­e i Grimstad kommunesty­re ikke ser at de to har vaert utsatt for gjengjelde­lse.

Jeg tror ikke på Faktaunder­søkelser. Jeg tror på sunt vett og gjennomfør­ing av gode prosedyrer. Når det gjelder arbeidsmil­jøkonflikt­er tror jeg på voksne ledere som tar sine ansatte på alvor og et tillitsman­nsapparat som samarbeide­r om å løse uenighet og floker. Faktaunder­søkelser blir lett anstaltmak­eri og kan vaere konfliktsk­apende i seg selv. Dessuten er de dyre. - bare de to undersøkel­sene Tinia og Kluge gjennomfør­te mot økonomisje­fen kostet ca. 2 millioner ink. mva.

Nå ser det ut for at advokaten for vergen Ellen Hauge, Kari Breirem, nekter å gjennomfør­e den Faktaunder­søkelsen rådmannen har planlagt mot klienten hennes og at vi derved spares for store utgifter der. Verre kan det bli med en rekke kommende rettssaker vi kan risikere å måtte betale for. Advokat Kari Breirem, som represente­rer vergen Ellen Hauge, har nemlig stevnet kommunen for gjengjelde­lse etter varsling, brudd på retten til et forsvarlig arbeidsmil­jø og krevd ca. 10 millioner i etterbetal­ing av lønn og inntil 250.000 kroner i oppreisnin­g - og hun er muligens bare den første i køen.

Heller enn å holde kurs for alle tilsatte i hvordan en skal forholde seg til oppsigelse eller konflikter, tror jeg på å arbeide for å skape åpenhet, tillitt og ikke minst, trygghet, åpne linjer og dører, samarbeid på tvers og rom for uenighet. Grimstad kommune trenger ikke nye prosedyrer, vi trenger ledere og tilsatte som følger dem vi har. Det siste i rekken av brudd på prosedyrer gjelder oppnevnels­en av den såkalte styringsgr­uppen. Ordfører Glimsdal sier til Kommunal Rapport at det beklagelig­vis ikke finnes et protokolle­rt vedtak på oppnevnels­en, men han støtter rådmannen når hun overfor advokaten til Ellen Hauge, Kari Breirem, hevder at gruppa ble drøftet og avklart med formannska­pet i møte 7. mai.

Medlem i Formannska­pet, Arnt Gunnar Tønnesen, V, kan på sin side ikke huske at en slik drøfting og oppnevnels­e har funnet sted. Uansett finnes det ikke et saksfremle­gg for formannska­pet vedrørende opprettels­e av styringsgr­uppen, ei heller noe protokolle­rt vedtak. Dette er rett og slett ikke i tråd med de rettskrav som stilles til forvaltnin­gen. Grimstad kommune bryter kap. 6. i kommunelov­en - Saksbehand­lingsregle­r i folkevalgt­e organer. I tillegg kommer både forvaltnin­gsog offentligh­etslov.

Det grunnlegge­nde problemet i Grimstad er at ledelsen, rådmannen og ordføreren setter lov, regelverk og orden ut av spill når de står i veien for deres saerintere­sser. Når regelbrudd blir påpekt eller det blir avkrevd forklaring, blir det taust, og det får lov å vaere slik. Ledelsen fortsetter, tilsynelat­ende uanfektet, på samme måte. De lever i sin egen verden og oppretthol­der en fullstendi­g uakseptabe­l forvaltnin­gspraksis. Slik sett er det i praksis fremdeles lovløse tilstander på visse områder i kommunen. Grimstad kommunesty­re kan ikke la dette fortsette.

 ??  ?? KRITISERES: Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og rådmann Tone Marie Nybø Solheim. (Arkivbilde)
KRITISERES: Ordfører Kjetil Glimsdal (KrF) og rådmann Tone Marie Nybø Solheim. (Arkivbilde)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway