Agderposten

DET HENDTE

-

1890:

Den elektriske stol ble benyttet første gang i Auburn Prison i New York. Tannlegen Alfred P. Southwick hadde brukt ti år på å utvikle innretning­en, i streben etter å finne en mer human eksekusjon­smetode enn hengning. Førstemann til å prøve stolen var grønnsaksh­andleren William Kemmler, som hadde drept samboeren sin med øks.

Til forskrekke­lse for de 17 personene som overvar henrettels­en var Kemmler fortsatt i live etter den første strømdosen på 1000 volt. Spenningen ble derfor justert opp til 2000 volt, og strømmen påskrudd på ny. Seansen skal ha pågått i åtte minutter før Kemmler omsider kunne erklaeres død. «Tilskuerne var så rystet av det grusomme synet at de knapt kunne ta øynene fra det,» skrev The New York Times’ reporter. En preget representa­nt for New Yorks likskuekon­tor uttalte at «jeg vil heller se ti hengninger enn en henrettels­e som dette.» Ikke desto mindre kom «stolen» i løpet av få år til å erstatte hengning som henrettels­esmetode i mer enn halvparten av USAs delstater. 1945:

Det amerikansk­e bombeflyet «Enola Gay» slapp verdens første atombombe over Hiroshima. Det nøyaktige siktepunkt­et for bomben var Aioi bro, en karakteris­tisk, T-formet konstruksj­on som var lett å få øye på fra luften. En avdrift på ca. 250 meter førte imidlertid til at bomben detonerte rett over taket på Shima-sykehuset i byens sentrum. Samtlige ansatte og pasienter ved sykehuset ble drept momentant da bomben traff klokken 08.15 om morgenen, i likhet med mellom 70 og 80.000 av byens øvrige innbyggere. Det totale antallet omkomne er anslått til 200.000. Ifølge offisielle japanske rapporter ble 69 % av byens bygninger ødelagt. Fire døgn etter bombingen av Hiroshima ble en enda kraftigere bombe sluppet over Nagasaki. 1964:

Jordens eldste kjente levende organisme, et furutre i Nevada som gikk under navnet «Prometheus», ble felt av en intetanend­e student. Treet var anslått til å vaere minst 4862 år gammelt, og med sannsynlig­het over 5000. Hvis anslagene er korrekte, hadde treet stått siden den tredje farao Njer regjerte i Egypt. Student Donald Rusk Currey forsket på klimaforho­ld i den lille istid, og var i den anledning interesser­t i årringsdat­ering av gamle traer. Currey skal ha trodd at «Prometheus» bare var én av en mengde eldgamle furuer i området rundt Wheeler Peak. Det hersker strid om hvorvidt Currey felte treet uten tillatelse, eller om han på forhånd hadde konsultert de lokale forstmyndi­ghetene, som også var uvitende om treets kolossale alder. Donald Rusk Currey ble senere professor i geografi ved universite­tet i Utah. (©NTB).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway