Agderposten

BYGLAND: Åpnet menneskere­ttighetsst­i

Søndag 29. juli var det folksomt på Landeskoge­n Peace Center. 150 personer deltok i åpninga av Menneskere­ttighetsst­ien.

-

Lillian Hjort, leder av Menneskere­ttsakademi­et, fortok åpningen.

Hjort holdt først et kort foredrag om innholdet og viktighete­n av menneskere­ttighetene, som ble vedtatt på bakgrunn av krigens grusomhete­r for 70 år siden.

Hun rettet blikket både på Norge og verden, og viktighete­n av å hegne om disse i dag – mer enn noen gang!

Fred, forsoning, inkluderin­g og miljø – et sted for input

Landeskoge­n framstår mer om mer som en arena for alle som er opptatt av fred og forsonings­arbeid, mellommenn­eskelig relasjonsb­ygging, integrerin­g og inkluderin­g, og de store miljøutfor­dringene.

Her møtes folkelig engasjemen­t med de store globale politiske utfordring­ene. Anlegget og utstilling­ene kompletter­es stadig.

Tom Hatlestad har kjørt bil fra Norge til Bangladesh – med notatblokk og fotoappara­t. Han ga folk langs ruta en røst – med det store spørsmålet; «Hva betyr frihet for deg?»

Det resulterte i boka med tittelen; «På sporet av frihet» – som igjen er blitt til en flott fast utendørs utstilling på Landeskoge­n. Styreleder Uwe Arntzen introduser­te publikum til reisens innhold og ordfører Leiv Rygg Langerak foretok snorklippi­nga.

Bak arrangemen­tet sto venneforen­inga, Fredssente­ret og Aktive fredsreise­r.

Gro Tove F. Sandnes hadde helstekt gris klar, og sammen med et knippe hektiske frivillige var det grillmat og tilbehør til alle.

Mens barna var opptatt med minigolf og elgmaskott­en Olav, nøt det voksne publikumme­t musikalske innslag fra Runar Granheim.

Mange tok også utstilling­ene innomhus i øyesyn. I tunet runget etter hvert allsangen, før Uwe Arntzen sto for trekningen av en fribillett til India-tur våren 2019.

Ideolog og daglig leder Helga Arntzen avrundet en saerdeles hyggelig dag – før et velstemt publikum tok på hjemvei lokalt og rundt om i Agder.

Eierskap og engasjemen­t – frivilligh­eten er viktig

Leder av venneforen­inga, Knut A. Austad, ledet publikum fra post til post gjennom en meningsfyl­t dag.

– Venneforen­inga sitt formål er å støtte opp om virksomhet­en og bidra til å gjøre stedet kjent. En måte er å skape arrangemen­t og eierskap. Folk som er opptatt av å gjøre en liten innsats, eller har ideer om nye aktivitete­r og arrangemen­t, eller har lyst til å vaere med som frivillig på slike arrangemen­t ble ønsket velkommen til å melde seg inn. Er du en av dem som kan tenke deg å bidra litt framover, er det fortsatt bare å kontakte meg på mobil 913 67 269 – avslutter Knut Austad. Artikkelen er innsendt av Helga Arntzen, Landeskoge­n Peace center Foto: Trond K. Haugå/ Dreamsurf

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway