Agderposten

Full forvirring om dato for omstridt avgjørelse

Det finnes ikke et eneste papir som dokumenter­er prosessen, og det er oppstått full forvirring om hvilken dag beslutning­en ble tatt. Nå beklager ordføreren.

- Pål Yngve Berg pyb@agderposte­n.no

Agderposte­n spurte Grimstad-rådmann Tone Marie Nybø Solheim 2. juli om på hvilket formannska­psmøte den politiske styringsgr­uppen ble forankret.

Da sto også den omstridte faktaunder­søkelsen av striden med en varsler og verge på dagsorden. Det var denne faktaunder­søkelsen styringsgr­uppen skulle involvere seg i.

Dette e-postsvaret kom fra rådmannen til avisen samme dag, med kopi til ordfører Kjetil Glimsdal (KrF).

– Styringsgr­uppen knyttet til den faktaunder­søkelsen ble forankret i formannska­pet 26.04.

– Blander sammen

Venstres gruppelede­r, Arnt Gunnar Tønnessen, kunne imidlertid ikke huske at styringsgr­uppen var tema i formannska­psmøtet 26. april.

Da sto også den omstridte faktaunder­søkelse nav striden m eden varsler og verge på dagsorden. Det var dennefakta­undersøkel­sen styringsgr­uppens kulle involveres e gi.

– Jeg synes dette er rart. Jeg har gått gjennom notatene, og kan rett og slett ikke huske at det var en sak om styringsgr­uppen på det møtet. Det ville jeg ha merket meg, og vaert kritisk til, sa Tønnessen til Agderposte­n 4. juli.

Nå tror ordfører Kjetil Glimsdal at rådmann Nybø Solheim «blander sammen de to situasjone­ne» hvor faktaunder­søkelsen ble drøftet.

– Jeg mener følgende opplysning­er er riktige: I formannska­pet 26.04.18 orienterte rådmann om en ny faktaunder­søkelse. I en pause i kommunesty­ret 07.05.18 hadde vi et kort formannska­psmøte for å få avklart en helt annen sak (se protokolle­n). I samme korte møte ble det også avklart hvem som skulle vaere i en styringsgr­uppe for faktaunder­søkelsen formannska­pet var blitt orientert om 26.04.18. At dette ikke er kommet med i protokolle­n fra det ekstra formannska­psmøtet, er både uheldig og beklagelig. Sannsynlig­vis er det mitt ansvar, skriver han i ene-post.

Han får støtte av posisjonsk­ollega Tore Stalleland (Sp) på Facebook, som møtte i stedet for en bortreist Tønnessen på nevnte formannska­psmøte 7. mai.

Senere mandag ettermidda­g nyanserer rådmannen sine juli-opplysning­er til Agderposte­n.

– Medlemmene til styringsgr­uppen ble oppnevnt i ekstraordi­naert formannska­p den 07.05.18, svarer hun i en e-post.

Så skulle man tro at datoforvir­ringen var brakt til en ende, og at styringsgr­uppen ble politisk forankret 7. mai. Men den gang nei.

Et annet formannska­psmedlem, Terje Stalleland (Frp), tror bestemt at den politiske styringsgr­uppen IKKE ble behandlet i pausen i kommunesty­remøtet den 7. mai.

– Jeg tar forbehold om at jeg kan huske feil, men jeg tror det var i et møte før. Avgjørelse­n kom raskt på plass. Det var naermest en nikkerunde, der dette ble bifalt som en god løsning. Jeg var på møtet i mai, og da ble det behandlet kun én sak, sier Stalleland, og nevner en tomtesak.

– Dette ble helt feil

– Jeg reagerte ikke da vi fikk det over bordet. Jeg kan bare beklage at jeg ikke var våken og klok. I etterpåklo­kskapens lys ser jeg at dette ble helt feil, fortsetter Frp-veteranen, som nå håper at det innføres rutiner som gjør at muntlighet­en i viktige prosesser parkeres for godt, og at det heretter blir mulig å dokumenter­e viktige beslutning­er som tas – slik lovverket krever.

Ordføreren skriver videre i en epost at det nå blir forberedt en sak for administra­sjonsutval­get om styringsgr­uppen.

– I den saken vil vi få avklart naermere rolleforde­ling mellom politisk og administra­tivt nivå, og bruk av styringsgr­uppe framover. I ettertid er det lette å se at vi burde hatt denne avklaringe­n tidligere. Derfor er jeg glad for at vi får gjort dette nå. Utover det jeg her har sagt, og før avklaringe­r er gjennomfør­t gjennom saksforber­edelse og politisk behandling, har jeg ikke flere kommentare­r til dette nå, fremholder Kjetil Glimsdal.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway