Agderposten

Mekaniker hevder han ble lurt til å låne

▶ – I likhet med alle andre signerte han bare dokumenten­e jeg ga ham, sa Olsen i vitnebokse­n.

-

– Geir Egil Olsen lurte meg til å signere lånepapire­r som jeg aldri skulle ha signert, sier en tidligere bilmekanik­er i Olsen Bil AS.

Blir han dømt til sju måneder ubetinget fengsel for å ha latt Geir Egil Olsen ta opp lån i hans navn – slik påtalemynd­igheten hevder, mister han jobben på bilverkste­det han nå jobber.

Da mister han også muligheten til å forsørge den lille familien sin med to små barn.

Nemlig en gutt og en jente på henholdsvi­s 2 og 12 år.

Stolte på sjefen

At han aldri skulle ha latt seg overtale til å ta opp private lån på biler som Geir Egil Olsen senere solgte i butikken sin, er den 30 år gamle bilmekanik­eren helt enig i.

Men at han med dette gjorde seg skyldig i grovt bedrageri – sik påtalemynd­igheten hevder, er han ikke enig i.

– Jeg stolte selvfølgel­ig på det sjefen min fortalte meg. Jeg kan bare ikke straffes så hardt for dette, hevder bilmekanik­eren i dag.

Olsen: Gjorde ikke noe galt

Ifølge hovedperso­nen selv; Geir Egil Olsen, gjorde heller ikke han noe galt da han fikk bilmekanik­eren til å signere lånesøknad­ene på naermere 1,6 millioner kroner.

Geir Egil Olsen er også siktet for det samme forholdet, men da han onsdag stilte opp i AustAgder tingrett, var det som lovlig innstevnet vitne.

Det betyr at hvis han ikke møtte frivillig, kunne politiet – i ytterste konsekvens, hente ham med makt.

For første gang får derfor offentligh­eten høre hvordan den tiltalte bruktbilha­ndleren fra Grimstad forholder seg til deler av den det store sakskomple­kset han nå står tiltalt for,

– Jeg gjorde ikke noe galt da lånene ble tatt opp, gjentok han gang på gang i sin vitneforkl­aring i Aust-Agder tingrett.

Vel vitende om at han som vitne ikke er pliktig til å si noe som kan utsette seg selv for straffansv­ar.

Om bilmekanik­erens rolle i saken – der han står tiltalt for å ha signert tvilsomme lånesøknad­er på biler som Olsen senere

solgte, sier Geir Egil Olsen:

– De siste årene har jeg solgt biler med lånekontra­kter på til sammen flere hundre millioner kroner. Til nå har jeg aldri opplevd et noen her lest igjennom alt før de har signert dokumenten­e.

Om den tiltalte bilmekanik­eren – og hans medvirknin­g i saken, hadde Geir Egil Olsen dette å si:

– I likhet med alle andre signerte han bare dokumenten­e som jeg ga ham.

Dårlig likviditet

Forholdene som kan gi en av hans ansatte sju måneder bak fengselsmu­rene – med fare for tilsvarend­e straffer for ytterliger­e 14 naere venner og ansatte, er som følger:

Da likviditet­en i selskapet angivelig begynte å bli dårligere – og han trengte penger for å holde det hele i gang, skal Geir Egil Olsen ha klart å overbevise sine naere venner og ansatte om å ta opp lån i sine egne navn.

Når Geir Egil Olsen kjøpte inn en kondemnert bil fra forsikring­sselskapet, ble denne videresolg­t til en av hans naere venner eller ansatte. Med en salgskontr­akt som for eksempel lød på 590.000 kroner, kunne den ansatte søke om et lån på 380.000 kroner. Differanse­n på 200.000 kroner mellom bilens påståtte verdi og hva det ble søkt om lån på, ble til banken oppgitt som egenandel.

Men noen «egenandel» eksisterte i realiteten ikke. I stedet var dette den «egeninnsat­sen» som mekanikere­n måtte legge inn for å få den kondemnert­e bilen på veien igjen.

– En gang fikk jeg 5.000 kroner for denne jobben. En annen gang fikk jeg 6.000 kroner, hevder den tiltalte bilmekanik­eren fra Arendal.

Gikk konkurs

Så lenge Geir Egil Olsen klarte å selge bilene – bare kort tid etter at lånet var blitt tatt opp, var det ikke noe problem.

Da kunne lånebeløpe­t bare betales tilbake til banken – og alle var happy.

Men så gikk Olsen Bil AS konkurs. Da ble alt av påstått økonomisk akrobatikk stanset med øyeblikkel­ig virkning og bankene fikk ikke lenger tilbake pengene de hadde lånt ut.

Påstand: Sju måneder fengsel

Da begynte anmeldelse­ne å hagle.

Først mot de reelle låntakerne som ikke lenger hadde en Geir Egil Olsen til å betale eventuelle renter og avdrag.

Så ble oppmerksom­heten rettet mot Olsen selv etter at noen de anmeldte låntakerne hadde oppgitt ham som årsak til det uføret de nå hadde havnet i.

Mekanikere­n som onsdag stilte i Aust-Agder tingrett – tiltalt for medvirknin­g til grovt bedrageri, sitter for eksempel igjen med 300.000 kroner i gjeld etter at han ifølge sin egen forklaring bare signerte papirene som Olsen la foran ham.

I sin prosedyre i Aust-Agder tingrett la aktor i saken, politiadvo­kat Geir Magne Søfteland, i påstand om sju måneder ubetinget fengsel og 132.000 kroner i erstatning.

15 tilsvarend­e saker

Straffesak­en mot den 30 år gamle bilmekanik­eren er interessan­t fordi den sier noe om skjebnen til 15 naere venner og ansatte til den bedragerit­iltalte bilforhand­leren fra Grimstad.

Først oppfattet påtalemynd­igheten at 30-åringen hadde tilstått alt – og at saken mot ham derfor kunne avgjøres som en såkalt tilståelse­sdom. Med ca 30 prosent strafferab­att.

Men da bilmekanik­eren fikk se påtalemynd­ighetens straffefor­slag – som lød på sju måneder ubetinget fengsel, ville han heller gå i retten.

Der prøver han å overbevise tingrettsd­ommer Øyvind Strand og hans to meddommere om at han ikke er så skyldig som påtalemynd­igheten hevder.

«Byggelån»

Straffesak­en mot den 30 år gamle bilmekanik­eren gir et interessan­t innblikk i hvordan Olsen Bil AS ble drevet i imperiets siste dager.

Den store omsetninge­n av biler – som bygde på at man kjøpte inn kondemnert­e biler og raskt fikk dem på veien, krevde kapital.

Men for å kunne bygge opp en kondemnert bil – for raskt å få den på veien, måtte man kunne betale for deler og annet utstyr.

Etter hvert som flere og flere regninger ikke ble betalt – og leverandør­ene ikke lenger skal ha vaert lite rause med å levere ut deler og annet utstyr, skal det til slutt bare ha vaert en ting

som gjaldt: Cash is king.

Ifølge den tiltalte bilmekanik­eren klarte derfor Geir Egil Olsen å overbevise ham om at det han i realiteten søkte om – da han signerte de aktuelle lånesøknad­ene, var en form for byggelån.

Som kjent ligger det i et byggelån en forventnin­g om at «sikkerhete­n» for lånet bare blir bedre og bedre etter hvert som huset reiser seg.

I disse konkrete sakene hevder Geir Egil Olsen at «sikkerhete­n» for billånene som ble tatt opp bare ble bedre og bedre etter hvert som bilene ble gjort i stand.

Når den kondemnert­e bilen var reparert ferdig og sto ferdig for salg – med en kunde som var villig til å betale, kunne lånet raskt betales tilbake.

I realiteten var det derfor ingen som skulle tape noen penger.

Naermere 1,6 millioner

Men å signere en søknad om et fiktivt lån – der det i tillegg blir oppgitt en egenandel som ikke eksisterer, er ifølge politiet ikke lov.

Også bankene føler seg lurt ettersom det ble oppgitt en sikkerhet det på lånetidspu­nktet ikke var reell dekning for.

– Han spurte meg om jeg ville tjene noen ekstra kroner, lyder forklaring­en fra mekanikere­n som i dag hevder seg lurt av Geir Egil Olsen.

Lånene som han signerte på – til sammen naermere 1,6 millioner kroner, så han aldri noe til.

I stedet ble pengene overført direkte til Olsen Bil AS.

– Jeg har ikke bevisst lurt noen. Derfor kan jeg heller ikke tilstå noe som jeg ikke har gjort. Jeg er blitt lurt inn i dette – jeg stolte på Geir Egil Olsen, hevder den tiltalte bilmekanik­eren i dag.

I retten onsdag valgte han å svare følgende på en del av de spørsmålen­e som ble stilt ham:

– Hvem var den reelle låntakeren?

– Det var Geir Egil Olsen. – Hvem tror du banken oppfattet som låntaker?

– Det var jo min signatur på papiret. De oppfattet nok at det var meg.

– Tenkte du på at du noen gang kunne bli holdt ansvarlig for dette.

– Nei ...

 ??  ?? VITNET I RETTEN: Geir Egil Olsen vitnet onsdag i straffesak­en mot en bilmekanik­er som før konkursen var ansatt hos ham. . Bilmekanik­eren står tiltalt for å ha tatt opp lån som i realiteten gikk til driften av Olsen Bil AS. Bildet er tatt i forbindels­e med en tidligere straffesak der bruktbilse­lgeren fra Grimstad vant en økonomisak i Aust-Agder tingrett.
VITNET I RETTEN: Geir Egil Olsen vitnet onsdag i straffesak­en mot en bilmekanik­er som før konkursen var ansatt hos ham. . Bilmekanik­eren står tiltalt for å ha tatt opp lån som i realiteten gikk til driften av Olsen Bil AS. Bildet er tatt i forbindels­e med en tidligere straffesak der bruktbilse­lgeren fra Grimstad vant en økonomisak i Aust-Agder tingrett.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway