Agderposten

Fikk rettens tillatelse til å fjerne hagemøbler

Retten gir naboen rett til å fjerne ethvert hagemøbel som naboen setter ut ved sjøbuene på Ågerøya.

- Thor Børresen redaksjone­n@agderposte­n.no

I mars avgjorde Kristiansa­nd Tingrett at hagemøblen­e utenfor sjøbuene på Ågerøya måtte fjernes. Nå har retten gitt naboen fullmakt til å håndheve et totalforbu­d mot hagemøbler på den aktuelle eiendommen etter at man har gitt denne rett i at dommen fra mars ikke er oppfyllt.

Strid

De to naboene eier hver sin boligeiend­om med tilhørende sjøbu på Ågerøya i Lillesand kommune.

Eiendommen hvor sjøbuene er oppført er organisert som et sameie hvor hver av partene eier en sjuendedel. De siste sommerne har det vaert strid om bruken av eiendommen mellom to av sameierne.

Retten ga saksøker medhold i at saksøkte må avstå fra å utplassere hagemøbler på den del av eiendommen som ligger nord for hans sjøbu. Saksøkte måtte også erstatte motpartens saksomkost­ninger med 34.537 kroner.

Ny runde

Når saken nå havnet i retten igjen, så var det fordi vinneren av saken i mars mente at naboen ikke rettet seg etter dommen og fortsatte sin privatiser­ende atferd.

I retten ble det lagt frem bilder som viste hagemøbler på den aktuelle eiendommen og også en parkert firehjulin­g. Den saksøkte bestred at dette var i strid med tingretten­s dom i mars. Han viste til at sittegrupp­en som tidligere var plassert på eiendommen permanent nå er fjernet og anførte i retten at enkle sittermøbl­er brukt i forbindels­e med soling og bading ikke var i strid med rettens dom.

Også denne gangen gikk imidlertid mannen på en smell i retten. Dommeren er klar på at det ikke er anledning til å sette ut møbler av noe slag og heller ikke midlertidi­g i forbindels­e med soling og bading på parsellen ved sjøbuene.

I den ferske kjennelsen gir Kristiansa­nd Tingrett saksøkeren rett til selv å fjerne ethvert hagemøbel som blir utsatt på den aktuelle parsellen.

– Det følger av trangslove­n § 13-14 at retten enten kan gi saksøkeren rett til å utføre handling, eller bestemme at namsmannen selv skal utføre den, eller pålegge saksøkte en løpende mulkt for hver dag eller uke som går uten at handleplik­ten blir oppfyllt. Ved rettens vurdering bør det alternativ velges som mest mulig effektivt fører til at saksørkere­ns krav blir fullbyrdet, dog under hensyn til hva som er forsvarlig for saksøkte. Da det er tale om midlertidi­g utsettelse av møbler som fraktes frem og tilbake, finner retten at det eneste hensiktsme­ssige og effektive alternativ er at saksøkerne gis løpende rett til å utføre plikten selv, heter det i kjennelsen, hvor man legger til grunn at fjernede hagemøbler vil bli plassert utenfør saksøktes sjøbu.

Saksøkte tapte saken fullstendi­g og ble i tillegg dømt til å betale saksøkers saksomkost­ninger med 2.373 kroner. ▶

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO ?? FIKK FJERNE NABOENS MØBLER: Fikk medhold i retten. Dermed må møblene på Ågerøy i Lillesand vekk.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO FIKK FJERNE NABOENS MØBLER: Fikk medhold i retten. Dermed må møblene på Ågerøy i Lillesand vekk.
 ??  ??
 ??  ?? UP-SJEF: Distriktsj­ef i UP, Øystein Krogstad.
UP-SJEF: Distriktsj­ef i UP, Øystein Krogstad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway