Agderposten

– Populaert i naturens perfekte badeland

Sommeren er på hell, men om du hiver deg rundt til helga, rekker du fortsatt å kose deg i et helt gratis badeparadi­s.

-

Vi forlater varme biler og rusler ned en sti – og der åpenbarer det seg et syn så det går et unisont «åhhh!» gjennom turfølget. For hva skuer vårt øye?

Et 300 meter langt belte av silkemyke svaberg, vakre groper og blåsvart fjellvann.

Et «hemmelig lekeland»

Gjennom titusener av år har is, stein, grus og vann formet jettegryte­ne i Nissedal. Og naturens fantastisk­e kunstverk kom først for dagen da Fyresvatn, som del av Arendalsva­ssdraget, på 90-tallet ble demmet opp for strømprodu­ksjon:

Da vannstande­n sank i elva Fyresdalså­na, kom naturens eget badeland for dagen. Et par steder er kulpene 20 meter dype og de mest fryktløse hiver seg ut fra fjellknatt­ene og ned i «de svarte hull». Her renner små fosser som forelskede par kysser under, andre steder er de naturlige bassengene grunnere og er perfekte for de minste.

Null stress – null kjøpepress

Sommerdage­n vi besøker jettegryte­ne, kiser flere hundre mennesker seg her. Stemningen er fredelig. Kanskje skyldes det at her ikke finnes en kiosk, kun et toalett og en søppelkass­e ved parkerings­plassen.

Folk nyter nistekurve­n på varme svaberg, rusler rundt og tar bilder eller bader.

Etter en rekordtørr sommer, er vannstande­n nokså lav, men her er mer enn nok til å leke seg for store og små en hel dag. Og siden jettegryte­ne ligger i en trang dal med fjell på begge sider, får sola en slags kamineffek­t og vanntemper­aturen er helt nydelig.

Fra Kontinente­t

Etter at flere riksmedier fortalte om det utrolige badelandet, har stadig flere strømmet til for å boltre seg i naturlige vannsklier

 ??  ?? LETT: Det 300 meter store jettergyte­feltet er lett tilgjengel­ig for små og store, bare et par hundre meters flat gange fra p-plassen.
LETT: Det 300 meter store jettergyte­feltet er lett tilgjengel­ig for små og store, bare et par hundre meters flat gange fra p-plassen.
 ??  ?? FORMER: Isbre, sand og grus har skurt mot fjellet i tusener av år og skapt silke-glatte svaberg med vakre fordypning­er.
FORMER: Isbre, sand og grus har skurt mot fjellet i tusener av år og skapt silke-glatte svaberg med vakre fordypning­er.
 ??  ?? HOOOO: – Skikkelig adrenalink­ick, gliser Storm (10) etter hoppet fra det høyeste punktet og ned i den svarte kulpen 6-7 meter under.
HOOOO: – Skikkelig adrenalink­ick, gliser Storm (10) etter hoppet fra det høyeste punktet og ned i den svarte kulpen 6-7 meter under.
 ??  ?? UBERØRT: Det 300 meter lange området med jettegryte­r i Nissedal er uberørt natur. Her er ingen kiosk eller inngangs
UBERØRT: Det 300 meter lange området med jettegryte­r i Nissedal er uberørt natur. Her er ingen kiosk eller inngangs

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway