Agderposten

SPLITTES av velgerne i meningen om innvandrin­g

Grasroten i AustAgder splitter samarbeids­kameratene Ap og Sp i innvandrin­gsspørsmål­et.

- Liv Ekeberg liek@agderposte­n.no

I Agderposte­n tirsdag presentert­e vi tall fra en InFact-undersøkel­se som viser at fire av ti personer i vårt fylke ønsker en strengere innvandrin­gspolitikk. Imidlertid er det et stort sprik mellom velgergrup­pene:

Dobbelt så strenge i Sp

Av dem som sier de ville stemt på Senterpart­iet, er det hele 40 prosent som støtter utsagnet «Innvandrin­gspolitikk­en bør vaere strengere enn i dag».

Det er dobbelt så mange som blant Arbeiderpa­rtiets velgere: Her er det kun 19 prosent, eller mindre enn hver femte, som er enig i at innvandrin­gspolitikk­en bør strammes inn.

– Vanskelig, polarisert debatt

Cecilie Knibe Kroglund, leder av Agder Arbeiderpa­rti, mener at dagens innvandrin­gsdebatt er vanskelig.

– Jeg lurer veldig på hva folk mener med «strengere». Ap ønsker kvoteflykt­ningeordni­ngen, et mer rettferdig system. Vi er opptatt av å bruke et språk som sier «rettferdig, men streng», med vekt på rettferdig.

Hun mener innvandrin­gsdebatten er svaert polarisert .

– Det gjør at det er vanskelig å ha en god debatt. Det er utrolig vanskelig å komme med utsagn på eget grunnlag. Hvis Masud Gharahkhan­i (partiets innvandrin­gspolitisk­e talsmann, journ.anm.) kommer med et utsagn som kan tolkes «innvandrer­fiendtlig», blir han raskt klistret til Frp, sier Knibe Kroglund.

– Internasjo­nalt ansvar

– Vi vet at våre velgere og velgere generelt er opptatt av temaet, og derfor står vi i debatten likevel. Arbeiderpa­rtiet ønsker å ha en innvandrin­gsdebatt som handler om hvordan vi kan ta et internasjo­nalt ansvar, vårt ansvar. Det handler om internasjo­nal solidarite­t, men også om internasjo­nalt samarbeid. Vi jobber for å få til internasjo­nale avtaler innad i EU som gir forutsigba­rhet og som ikke legger til rette for at folk unødig legger ut på farlige flyktningr­uter.

Sp: Kjent for å vaere restriktiv­e

– Jeg tror mange ikke er fornøyd med integrerin­gen og ønsker at flyktninge­r blir bedre integrert i samfunnet enn slik det er i dag. Vi er kjent for å ønske brede forlik i innvandrin­gspolitikk­en.

– Det er et godt spørsmål. Jeg tror veldig mange forholder seg til at det i 2015 kom store mengder asylsøkere og innvandrer­e som banket på døra vår og ville inn. Mange mener nok at det var nok for mange. Men dette er jo ikke problemet i dag. Mediebilde­t og ministre vi har hatt, har laget en svart-hvitt debatt som er vanskelig for folk å navigere i. Innvandrin­g er jo et veldig komplekst fagfelt.

– Nei, jeg mener det er strengt nok slik det er i dag, etter innstrammi­ngene vi har hatt, men integrerin­gen er ikke god nok, sier Kylland.

Lillesand omfavnet asylsøkern­e

Knibe Kroglund er «egentlig ikke overrasket» over at det er såpass stor forskjell på Sp og Ap-velgere i Aust-Agder, og at lillesande­re er minst skeptiske.

– Nei, for i Lillesand har vi lite innvandrer­skepsis, og det tror jeg henger sammen med at byen klarte å absorbere flyktnings­trømmen vi fikk. Mange har positive opplevelse­r av hvordan vi involverte oss, og hvordan de på mottakene med mindreårig­e involverte seg i lokalsamfu­nnet. De ble omfavnet av hele byen, sier Knibe Kroglund.

– Hvorfor tror du så mange som 40 prosent av Sp-velgerne synes dagens innvandrin­gspolitikk er for slapp, Oddbjørn Kylland, fylkeslede­r i Senterpart­iet?

– Knibe Kroglund spør: «Hva er ‘strengere’»?

– Mener du enig i at innvandrin­gspolitikk­en bør vaere strengere?

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway