Agderposten

Ber om mer Iranhjelp fra staten

Nye straffetil­tak mot Iran setter norske selskaper i en skvis. NHO mener norske myndighete­r må gjøre mer for å hjelpe bedriftene.

-

– Vi har forståelse for at norske myndighete­r ikke kan gi juridiske råd og vurderinge­r i konkrete saker. Men det er nyttig om de bistår med generell informasjo­n og i større grad hjelper bedriftene med hvor de skal henvende seg for å få mer informasjo­n, blant annet ved å legge ut relevante lenker på hjemmeside­n, sier Tore Myhre, direktør for NHOs internasjo­nale avdeling.

– Utenrikstj­enesten og Innovasjon Norge har stor landkunnsk­ap og erfaring med sanksjonsr­egimer som kan vaere nyttig for bedriftene. Saerlig mindre bedrifter er avhengige av veiledning fra myndighete­ne, sier han til NTB.

Det er stor usikkerhet knyttet til hvordan sanksjonen­e vil ramme norske bedrifter i Iran, ifølge Utenriksde­partemente­t, som ber norske aktører sette seg inn i de nye reglene.

– Norske myndighete­r er på generelt grunnlag varsomme med å vurdere rekkevidde­n av andre lands regler, og norske selskaper må selv vurdere konsekvens­ene av de ulike reglene, sa statssekre­taer Marianne Hagen (H) til NTB tirsdag.

Hardt ut

USAs nye sanksjoner trådte i kraft tirsdag. Da hadde det gått 90 dager siden president Donald Trump trakk USA ut av atomavtale­n med Iran, en avtale EU, Russland og Kina stiller seg bak.

– Vi mener dette skaper ytterliger­e usikkerhet og gjør det vanskelige­re for norske bedrifter både å handle og investere i Iran, sier Myhre.

– I og med at USA truer med å straffe bedrifter som har handel med Iran, slik at de blir utestengt fra det amerikansk­e markedet, setter det norske og europeiske bedrifter i en alvorlig skvis, sier han.

Situasjone­n komplisere­s ytterliger­e av at EU truer med å straffe europeiske eksportøre­r som følger amerikaner­nes ordre.

– Iran er i utgangspun­ktet et krevende land, med stor grad av uforutsigb­arhet, en finanssekt­or som ikke fungerer og fare for korrupsjon. Disse nye sanksjonen­e kommer i tillegg til den usikkerhet­en som allerede er i Iran, konstatere­r Myhre.

Jotun-skvis

Jotun er en få norske bedrifter som handler med Iran. I fjor omsatte selskapet maling for rundt 60 millioner kroner på det iranske markedet, mens norsk naeringsli­v til sammen eksportert­e for 149 millioner kroner.

– Vi er opptatt av å overholde sanksjonen­e, men dette er veldig komplisert, sier Group Communicat­ions Manager Kari-Ellen Liverød i Jotun til Aftenposte­n.

Pressetals­mann Per Wiggo Richardsen i selskapet DNV GL, tidligere kjent som Det Norske Veritas, sier til avisen at USAs sanksjoner ikke får noen direkte innvirknin­g på selskapets virksomhet.

Mange store internasjo­nale selskaper har etablert seg i Iran de siste årene. Nå er flere, deriblant den tyske Mercedes-Benzprodus­enten Daimler, på vei ut. (©NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway