Agderposten

Foreldre vil bruke en milliard på skolestart

Norske foreldre vil i år i snitt bruke 1.340 kroner per barn til skolestart. Foreldre bør vaere bevisst på kjøpepress­et de bidrar til, sier forbrukerø­konom.

-

Mens foreldre i 2016 i snitt planla å bruke 985 kroner på skoleutsty­r, hårklipp, nye klaer og sko til skolestart, har beløpet nå økt til 1.341 kroner. Det viser en ny undersøkel­se som er gjennomfør­t av Ipsos for DNB.

Hele 40 prosent planlegger å bruke langt mer enn dette. 25 prosent sier de vil bruke mellom 1.500 kroner og 2.500 kroner og 15 prosent at de vil bruke mer enn 2.500 kroner.

– Dette er høye tall, og vi ser en tydelig økning sammenlign­et med 2016, sier DNBs forbrukerø­konom Silje Sandmael.

Forsterker kjøpepress

– I verdens rikeste land er det lett å sammenlign­e seg med andre, og foreldre bør vaere bevisst på at de er med på å forsterke kjøpepress­et dersom de utstyrer barna sine med dyre merkeklaer og den siste iPhone-modellen til skolestart, sier Sandmael.

– Foreldre har et ansvar for at alle føler seg inkludert når barna begynner på skolen, og da må man tenke over hvilke signaler man sender, mener forbrukerø­konomen. En undersøkel­se Respons Analyse gjorde for DNB 2016, viste at seks av ti foreldre opplever kjøpepress, og at mange føler seg presset til å kjøpe varer de egentlig ikke har råd til eller trenger. Saerlig opplever ungdomssko­leforeldre et kjøpepress.

– Hvor stort kjøpepress­et er, avhenger trolig av hvor i landet man bor. Presset for å kjøpe de dyreste tingene er sannsynlig­vis størst i de områdene foreldrene tjener mest, sier Mari Rysst, førsteaman­uensis ved Høgskolen i Innlandet og forsker ved SIFO (Statens institutt for forbruksfo­rskning).

– Saerlig har iPhone fått en slags stjernesta­tus i barnemiljø­ene, og det ser ut til at det blir stadig yngre barn som får en iPhone, sier Rysst.

Hun sier kjøpepress­et nok er vanskeligs­t for barn i ressursfat­tige familier som bor i områder med store sosiale forskjelle­r, der det er vanskelig å leve opp til standarden barna fra mer bemidlede familier setter.

Rysst sier det er vanskelig å ha en formening om 1.340 kroner eller mer er «for mye» å bruke på skolestart: – Det kan hende at noen har utsatt kjøp av nye klaer til skolestart, og da er det legitimt å bruke mer på klaer til dette. Det må sees i sammenheng med alt annet.

«Back to school-shopping»

På sosiale medier, som YouTube, flommer det i disse tider over av videoer der unge jenter har filmet seg selv mens de handler sekk, skrivesake­r og andre skolesaker. Såkalt «back to school-shopping» har befestet seg som et begrep på sosiale medier med hundretuse­ner av treff.

Sjefforske­r Petter Bae Brandtzaeg ved SINTEF tror sosiale medier bidrar til kjøpepress­et for barn og unge.

Han peker på at det på sosiale medier har vokst fram en visuell performanc­e-kultur som gjør at muligheten til å sammenlign­e seg med andre er mye mer til stede enn tidligere.

– Det er klart det skaper et press på mote, merkevarer og utseende, sier han.

– Det er de såkalte influencer­ne på sosiale medier som de unge hører på i dag, de er de moderne budbringer­ne. Det er også derfor disse brukes stadig mer i reklame og kampanjer. Kontakten med influencer­ne – vloggere og Youtubere, er også en mer interaktiv og intim form for påvirkning enn hva vi har sett i tradisjone­lle medier, og det skjer 24/7, også hos stadig yngre målgrupper, påpeker Brandtzaeg.

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? KJØPEPRESS: Skolestart legger kjøpepress på foreldrene. I tillegg til skolesekk og kanskje nye klaer og sko flommer butikkene også over av pennaler, matbokser, drikkeflas­ker, bokbind og skriveutst­yr i fristende farger.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX KJØPEPRESS: Skolestart legger kjøpepress på foreldrene. I tillegg til skolesekk og kanskje nye klaer og sko flommer butikkene også over av pennaler, matbokser, drikkeflas­ker, bokbind og skriveutst­yr i fristende farger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway